Ezt készítsd a cukkiniból a méretétől függően

Egy zöldség, mégis megannyi különböző felhasználási mód: ez a jellemzés szinte bármire igaz lehetne, a cukkinira azonban duplán az, mégpedig a mérete miatt. Hiszen nem ugyanarra alkalmas a kisujjnyi és a lábszárnyi cukkini.

Cukkinit ugyan egész évben vehetünk, mégis nyáron van a zöldség főszezonja – tehát ilyenkor a legfrissebb, szinte egyenesen a termőföldről érkezik a piacokra, mégpedig nem akárhogy. A növekedési ciklusának különböző szakaszaiból kiragadott cukkinik mind megtalálhatók a zöldségeseknél, az egészen aprótól kezdve a gigásziig. És annak ellenére, hogy ugyanarról a zöldségről beszélünk, ezeket a méretben eltérő delikvenseket más és más módokon érdemes felhasználni a konyhában. Nézzük, hogyan!

Ezt készítsd a cukkiniból a méretétől függően

Apró cukkinik (1-10 cm)

Ezek az egészen zsenge példányok néha kisebbek, mint az ember ujja, ettől függetlenül ugyanolyan teljes értékűen felhasználhatjuk őket a konyhában, mint nagyobb társaikat. Sőt, ezekben az apró zöldségekben a cukkini aromája még frissebb, erőteljesebb, koncentráltabb, főleg akkor, ha nyersen fogyasztjuk őket.

Igen, ebben a korában még érdemes nyersen megkóstolni a cukkinit: héja szinte nemlétező, magjai csupán kezdemények, belseje azonban már zamatos és lédús.

Vágjuk hajszálvékony karikákra vagy szeletekre és tegyük más zöldségekkel, sajtokkal, magvakkal egy gazdag salátába. Ha mégsem rajongunk a nyers cukkinievés ötletéért, meg is savanyíthatjuk a miniatűr zöldségeket: ez a rövid hőkezelés még nem vesz el túl sokat frissen kicsattanó ízükből.

Gyakran a legkisebb cukkinik a végükön virággal kerülnek a piaci standokra: ilyenkor érdemes lehet a virágot ricottával megtömni és az egészet sütőben megsütni.

Cukkinisaláta

A cukkini nálunk alapzöldség, nagyon szeretjük, sülve, főve, párolva és ezúttal nyersen is. Valami pikáns salátára vágytam ma, így megnéztem mi van a hűtőben… bevallom őszintén, ...

Közepes cukkinik (11-20 cm)

Még nem érték el a standard méretet, de a gyerekcipőből már kiléptek: ezek a közepes cukkinik tökéletesek lesznek bármilyen receptben, ahol a zöldség szétfőzésre kerül. Mivel a héjuk továbbra is vékony, magjaik nem olyan zavaróak, egységesen selymes krémeket, tésztaszószokat és krémleveseket alkothatunk a segítségükkel.

Ez annak is köszönhető, hogy viszonylag gyorsan szétfőnek: daraboljuk vagy reszeljük őket, hogy minél jobban lerövidítsük a főzési időt – ezáltal a megmaradó cukkiniíz is erőteljesebb lesz.

Cukkinivajas spagetti

Szerintem a cukkinivaj szót Magyarországon még senki sem írta le, vagy használta köznyelvben, pedig az első cukkinivajas mártást Julia Child már jó régen elkészítette, igaz, ő ...

Krémes cukkinipesztó

Pesztót lényegében bármelyik zöldségből - vagy akár gyümölcsből - készíthetünk. Mi most a cukkinit kaptuk el a grabancánál fogva, hogy belereszeljük az aprítóba, és ilyen finom, ...

Nagy cukkinik (21-35 cm)

Valószínűleg a legtöbbször ezekkel a zöldségekkel találkozunk a zöldségeseknél és élelmiszerboltokban: a mondhatni „átlagos”, épp optimális időben leszedett cukkini több szempontból is az arany középutat képviseli.

A héja már vastagabb, azonban még nem kell (és nem is érdemes) meghámozni, a magjait sem kell eltávolítanunk és még fellelhetjük benne a korai zöldség zsengeségének egy kósza gondolatát.

Éppen ezért ezt a méretű cukkinit tegyük a ragukba, egytálételekbe, rakottasokba – mégpedig azért, mert nem fő szét olyan könnyen, jól megtartja az alakját akár hosszabb hőkezelés után is.

Nyári cukkinilecsó

Mivel én kevésbé szeretem a paprikát, a cukkiniből készült lecsó lett az "én lecsóm". Kevés paradicsom, kevés zöldpaprika mellett sok cukkiniből készítjük vörös- és ...

Óriási cukkinik (36 cm -)

És végül következzenek a cukkinivilág gigászai, az óriások, amelyek már inkább hasonlítanak tökre, semmint arra az apró, zsenge zöldségre, amit cukkininak nevezünk. Amikor a termelők hagyják nőni-növekedni a növényt, a cukkini akár lábszárnyi méreteket is ölthet.

A tökkel való hasonlósága pedig nem merül ki a nagyságban: a cukkinit ezen a ponton már érdemes kivájni, valamint meghámozni, ugyanis héja a hosszas növekedés során megkeményedett, magjai pedig szotyiméretűre dagadtak.

De nem is baj, hiszen épp ezzel a két mozdulattal készíthetjük elő az óriási cukkinikat a számukra legmegfelelőbb konyhai eljárásra: a töltésre. Vájatukba pakoljunk húsos vagy vegetáriánus tölteléket, halmozzuk el sajttal és már mehet is a sütőbe, hogy röpke 30 perccel később impozánsan lépjen elő a forróságból.

Grillkolbászos töltött cukkini

A cukkinit egy grillkolbászos-paradicsomos raguval töltöttük meg, amitől kifejezetten gazdag és testes ízvilága lett. Ne sajnáljuk a tetejéről a sajtot sem, amitől gyönyörű aranybarna ...

Húsmentes töltött cukkini

Ezek a húsmentes töltött cukkini csónakok igazán feldobják majd a kedved egy nehéz napon. A gombával, csicseriborsóval és fetával megpakolt zöldség, könnyed fogás bármilyen napszakra.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nyári konyhai ötlet vár:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...