Ezért ne süsd teljesen készre a brownie-t

Nehéz eltalálni a tökéletes brownie állagát – ha nagyon szaftosan szeretjük a közepét, biztosan rengeteg módszert kipróbáltunk már. A Napi Tipp azonban most olyan trükköt mutat, amit még korábban biztos nem vetettünk be.

Amikor brownie-t sütünk, mindig bele kell gondolnunk, hogy mi is adja a sütemény jól ismert, szaftos-ragacsos belsejét. Az első válasz sokakat elszomoríthat, ugyanis az állag eléréséhez jó sok cukor kell. De hát nem is egy diétás sütemény a brownie, az biztos. Azonban az alapanyagokon túl érdemes az elkészítési módszernek is szentelnünk pár percet, mert egyáltalán nem mindegy, mi történik a sütőben.

Ezért ne süsd teljesen készre a brownie-t

Nem olyan, mint a többi sütemény

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy úgy gondolnak a brownie-ra, mint minden más süteményre. Pedig ez a csokoládéval és cukorral teletömött nyalánkság nem is állhatna távolabb egy kevert tésztától vagy piskótától.

Mivel teljesen más ligában játszik, a brownie esetében nem hagyatkozhatunk a jól bevett süteménytesztelési módszerekre.

Persze végezhetünk rajta tűpróbát, azonban annak eredménye nem lesz túl nagy segítség: még jóval a receptben írt sütési idő után is rá fog ragadni a tészta a beleszúrt fogpiszkálóra vagy késre. Éppen ezért el is engedhetjük teljesen ezt a módszert – de akkor mégis meddig süssük a brownie-t, és hogyan bizonyosodjunk meg arról, hogy elkészült?

Ezért süsd alul a brownie-t

Éppen azért, mert nem hagyatkozhatunk a tűpróba eredményére, hajlamosak lehetünk túlsütni a brownie-t: gyakran adunk még plusz 10-15 percet a süteménynek. És itt követjük el a nagy hibát: ugyanis a brownie nyersnek tűnik, amikor a receptben leírt idő letelik. Pedig nem az!

Attól, mert kivesszük a sütőből, a tészta belsejében végbemenő folyamatok nem állnak le. Miközben teljesen kihűtjük, a brownie folyós részei a visszamaradó hőtől még egy kicsit „sülnek”, majd megszilárdulnak, és felveszik azt a jól ismert és szeretett, sűrű, ragacsos állagot.

Éppen ezért a legfontosabb az, hogy:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai tippeket is fogadd meg:

Címlapról ajánljuk

További cikkek