Ezért ne süsd teljesen készre a brownie-t

Nehéz eltalálni a tökéletes brownie állagát – ha nagyon szaftosan szeretjük a közepét, biztosan rengeteg módszert kipróbáltunk már. A Napi Tipp azonban most olyan trükköt mutat, amit még korábban biztos nem vetettünk be.

Amikor brownie-t sütünk, mindig bele kell gondolnunk, hogy mi is adja a sütemény jól ismert, szaftos-ragacsos belsejét. Az első válasz sokakat elszomoríthat, ugyanis az állag eléréséhez jó sok cukor kell. De hát nem is egy diétás sütemény a brownie, az biztos. Azonban az alapanyagokon túl érdemes az elkészítési módszernek is szentelnünk pár percet, mert egyáltalán nem mindegy, mi történik a sütőben.

Ezért ne süsd teljesen készre a brownie-t

Nem olyan, mint a többi sütemény

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy úgy gondolnak a brownie-ra, mint minden más süteményre. Pedig ez a csokoládéval és cukorral teletömött nyalánkság nem is állhatna távolabb egy kevert tésztától vagy piskótától.

Mivel teljesen más ligában játszik, a brownie esetében nem hagyatkozhatunk a jól bevett süteménytesztelési módszerekre.

Persze végezhetünk rajta tűpróbát, azonban annak eredménye nem lesz túl nagy segítség: még jóval a receptben írt sütési idő után is rá fog ragadni a tészta a beleszúrt fogpiszkálóra vagy késre. Éppen ezért el is engedhetjük teljesen ezt a módszert – de akkor mégis meddig süssük a brownie-t, és hogyan bizonyosodjunk meg arról, hogy elkészült?

Ezért süsd alul a brownie-t

Éppen azért, mert nem hagyatkozhatunk a tűpróba eredményére, hajlamosak lehetünk túlsütni a brownie-t: gyakran adunk még plusz 10-15 percet a süteménynek. És itt követjük el a nagy hibát: ugyanis a brownie nyersnek tűnik, amikor a receptben leírt idő letelik. Pedig nem az!

Attól, mert kivesszük a sütőből, a tészta belsejében végbemenő folyamatok nem állnak le. Miközben teljesen kihűtjük, a brownie folyós részei a visszamaradó hőtől még egy kicsit „sülnek”, majd megszilárdulnak, és felveszik azt a jól ismert és szeretett, sűrű, ragacsos állagot.

Éppen ezért a legfontosabb az, hogy:

Három hozzávalós brownie

Ez a mogyorókrémes brownie amellett, hogy mindössze 3 összetevőből áll, alacsony a szénhidrát-tartalma és ketobarát is. Egy tálban összeállítható, és még robotgép sem kell a ...

Tahinis brownie

A brownie nem véletlenül sokunk egyik kedvenc süteménye, hiszen töményen csokis, belül kicsit ragacsos, a teteje viszont csodásan ropogós. Hogy egy kicsit csavarjunk a hagyományos ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai tippeket is fogadd meg:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!