A nyári vacsorák praktikus kiegészítője a bambusznyárs: csak húzd rá a kedvenc hozzávalóidat, és indítsd be a grillt. A garnélarákból, zöldségekből és csirkéből készült nyárson sülteket nemcsak egyszerű elkészíteni és tálalni, de még szórakoztató is együtt ilyen módon elfogyasztani a közös ebédet vagy vacsorát. Az egyetlen bökkenő, ami gátat szabhat a felhőtlen falatozásnak? Ne felejtsd el előkezelni a bambusznyársakat, mielőtt beizzítod a grillt, hogy biztonságos legyen a sütögetés.
A száraz és törékeny bambusz (esetleg fából készült) nyársak könnyen megégnek a forró grillen, hacsak nem teszed meg a szükséges megelőző intézkedéseket. A legjobb módja annak, hogy a bambuszból készült nyársak ne égjenek meg, ha vízbe áztatod őket használat előtt.
Mennyi ideig kell áztatni a nyársakat?
Mi ennek a menete? Először is, vegyél egy nagyobb üvegtálat (pl. 20x33 centiméteresnek jónak kell lennie, de akkorát használj, ami elég széles, hogy a nyárs teljesen beleférjen) és töltsd meg vízzel – a hőmérséklete nem számít – majd helyezd bele a bambusznyársakat, és az egészet tedd félre.
Alapesetben 30 perc fürdőzés szükséges a nyársaknak, azonban, ha olyan ételt készítesz, ami csak nagyon rövid ideig lesz a grillen, akkor már 10 perc is elegendő lehet ahhoz, hogy megelőzd, hogy megégjenek. Ha esetleg valamilyen hosszabb ideig sülő étel kerülne a nyársra, akkor viszont a főszabály lép életbe, és minimum 30 perc ajánlott, de akár egy éjszakára is a vízben hagyhatod őket.
Mi történik, ha kihagyod az áztatást?
A legalább 30 percig tartó áztatás elegendő időt biztosít a törékeny bambusznak ahhoz, hogy felszívja és magába zárja a nedvességet. Ezután már nyugodtan a grillre helyezheted a nyársakat, a nedvesség elpárolog, ez pedig megakadályozza, hogy megégjenek.
Ha a hozzávalókat a száraz nyársakra fűzöd fel, a bambusz a végeken és az ételek közötti falatnyi részeken megég, és mehet a levesbe az egész. Gyakorlatilag lehetetlen (nem is beszélve arról, hogy nem biztonságos) kiszedni a megégett nyársdarabokat az ételek közül, így magadnak teszel szívességet, ha előre gondolkodsz, és beáztatod a nyársakat.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos tippekért feltétlen kattints ide: