Itt az igazság: be kell áztatni a kukoricát grillezés előtt?

Napi Tippünkben körbejárjuk a kérdést: be kell áztatni a kukoricát grillezés előtt vagy nem?

Van valami varázslatos abban az édességben és karamellizációban, ami a kukoricán grillezéskor kialakul. A füstös íz, a zsenge és ropogós szemek nem véletlenül teszik a főtt kukorica mellett a grillezett változatot olyan népszerű étellé és a grillpartik menüjének elengedhetetlen elemévé nyáron. Azonban van egy kérdés, ami megosztja a grillezés szerelmeseit: be kell-e áztatni a kukoricát grillezés előtt vagy sem? Ennek jártunk utána.

Itt az igazság – Be kell-e áztani a kukoricát grillezés előtt?

Áztatni vagy nem áztatni

A kérdést valójában az dönti el, hogy miként fogod meggrillezni a kukoricát, a csuhéjában vagy anélkül. Ha az előbbi a helyzet, akkor mint sok más, grillezett zöldség esetében, a kukoricát is érdemes hideg vízbe beáztatni grillezés előtt. Ez két fontos célt szolgál.

Egyrészt ez megakadályozza, hogy a kukorica levelei megégjenek vagy lángra kapjanak grillezés közben. Másodszor, a felesleges nedvesség segít hogy párolódjon a kukorica a héjában, és a kukoricaszemek a lehető legzamatosabbá és legpufibbá válnak.

Bang bang kukorica

A nyári grillezések új kedvence lesz ez az édes-fűszeres szósszal megkent kukorica, ami új szintre emeli a főtt/grillezett kukorica fogalmát. A Bang bang szószra keresztelt pác egyébként ...

Legfinomabb főtt kukorica

A csöves kukorica legalább annyira a nyár része, mint a vízpart vagy a fagylalt. Magában vagy sóval, harapva vagy egyesével csavargatva ki a szemeket, főzve, párolva, neadjisten mikrózva ...

Hogyan csináljuk?

Távolítsd el a megbarnult és elszáradt leveleket, majd az áztatáshoz való előkészítés részeként hajtsd hátra a leveleket (de ne téped le őket) és távolítsd el a haját (ez nem kötelező, de forrón sokkal nehezebb lesz kivitelezni), majd a kukoricát legalább 30 percig, de a legjobb, ha egy-két óráig hagyod hideg vízben ázni, mielőtt a grillre tennéd.

Miután letelt a kellő idő, vedd ki a csöveket a vízből, és rázd le a felesleges nedvességet. Esetleg egy konyharuhával is átlapogathatod őket. Ekkor kerülhet sor a kukorica fűszerezésére: kend meg rozmaringos olívaolajjal, vajjal és egy kis sóval, vagy szárított kaporral és fokhagymaporral megszórt vajjal. A fűszerekkel egyenletesen és alaposan kend be a kukoricát. Ha nagyon profi akarsz lenni, egy eltávolított levéllel foghatod és odakötözheted szorosan a többi levelet a csőhöz, ezzel maximalizálva az ízeket. Ezután tedd a csöveket közvetlenül a forró grillrácsra, és grillezd 12-15 percig, miközben rendszeresen átforgatod őket.

Mikor nem érdemes áztatni?

Vannak azonban olyanok, akik más iskolát vallanak, és szeretik kicsit szenesebben a kukoricát. Ezt úgy lehet elérni, hogy eltávolítod a leveleket és csupaszon kerülnek a grillre a csövek. Ha épp nincs időd beáztatni a kukoricát, akkor is így érdemes eljárnod. Eszerint a módszer szerint, ha a kukoricát áztatás nélkül grillezik, a szemekben lévő természetes cukrok hatékonyabban karamellizálódnak, ami édesebb és füstösebb ízhez vezet. Az áztatás kihagyása kissé ropogósabb textúrát is eredményezhet. Ízlés kérdése, ki hogyan preferálja.

Mexikói grillezett kukorica

Tulajdonképpen majonézes kukorica ez, csak mexikói módra. A legjobb, ha a szabadban meggrillezitek a kukoricát, hogy jó füstös legyen, de az sem gáz, ha grillserpenyőben pirítotok neki ...

Balatoni főtt kukorica

Bizonyára sokan emlékeztek a '80-as évek hangulatára, a balatoni nyaralásokra, ahol a kukoricaárus a strandot naponta többször is körbejárta a kis kocsijával, és mi rohantunk ...

Sajtos-majonézes főtt kukorica

Nincs mit tennem ellene, az egyik legjobb dolog, amit Mexikóban kóstoltam, ez az étel volt. Az elotes del mercado, vagyis kukorica piaci stílusban néven futó utcai csemegét minden piacon és ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...