Van valami varázslatos abban az édességben és karamellizációban, ami a kukoricán grillezéskor kialakul. A füstös íz, a zsenge és ropogós szemek nem véletlenül teszik a főtt kukorica mellett a grillezett változatot olyan népszerű étellé és a grillpartik menüjének elengedhetetlen elemévé nyáron. Azonban van egy kérdés, ami megosztja a grillezés szerelmeseit: be kell-e áztatni a kukoricát grillezés előtt vagy sem? Ennek jártunk utána.
Áztatni vagy nem áztatni
A kérdést valójában az dönti el, hogy miként fogod meggrillezni a kukoricát, a csuhéjában vagy anélkül. Ha az előbbi a helyzet, akkor mint sok más, grillezett zöldség esetében, a kukoricát is érdemes hideg vízbe beáztatni grillezés előtt. Ez két fontos célt szolgál.
Egyrészt ez megakadályozza, hogy a kukorica levelei megégjenek vagy lángra kapjanak grillezés közben. Másodszor, a felesleges nedvesség segít hogy párolódjon a kukorica a héjában, és a kukoricaszemek a lehető legzamatosabbá és legpufibbá válnak.
Hogyan csináljuk?
Távolítsd el a megbarnult és elszáradt leveleket, majd az áztatáshoz való előkészítés részeként hajtsd hátra a leveleket (de ne téped le őket) és távolítsd el a haját (ez nem kötelező, de forrón sokkal nehezebb lesz kivitelezni), majd a kukoricát legalább 30 percig, de a legjobb, ha egy-két óráig hagyod hideg vízben ázni, mielőtt a grillre tennéd.
Miután letelt a kellő idő, vedd ki a csöveket a vízből, és rázd le a felesleges nedvességet. Esetleg egy konyharuhával is átlapogathatod őket. Ekkor kerülhet sor a kukorica fűszerezésére: kend meg rozmaringos olívaolajjal, vajjal és egy kis sóval, vagy szárított kaporral és fokhagymaporral megszórt vajjal. A fűszerekkel egyenletesen és alaposan kend be a kukoricát. Ha nagyon profi akarsz lenni, egy eltávolított levéllel foghatod és odakötözheted szorosan a többi levelet a csőhöz, ezzel maximalizálva az ízeket. Ezután tedd a csöveket közvetlenül a forró grillrácsra, és grillezd 12-15 percig, miközben rendszeresen átforgatod őket.
Mikor nem érdemes áztatni?
Vannak azonban olyanok, akik más iskolát vallanak, és szeretik kicsit szenesebben a kukoricát. Ezt úgy lehet elérni, hogy eltávolítod a leveleket és csupaszon kerülnek a grillre a csövek. Ha épp nincs időd beáztatni a kukoricát, akkor is így érdemes eljárnod. Eszerint a módszer szerint, ha a kukoricát áztatás nélkül grillezik, a szemekben lévő természetes cukrok hatékonyabban karamellizálódnak, ami édesebb és füstösebb ízhez vezet. Az áztatás kihagyása kissé ropogósabb textúrát is eredményezhet. Ízlés kérdése, ki hogyan preferálja.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: