Ettől az 5 dologtól lesz igazán sűrű és ízgazdag a bablevesed

Nagy klasszikus kedvencünk a bableves, és ugyan itt is abszolút él az „ahány ház, annyi szokás” szabály, mégis vannak bizonyos közös pontok a receptek között, amelyek tökéletessé tesznek egy fazék levest. A Napi Tipp keretében nézzük meg, melyek ezek!

A hideg időben egy nagy tányér sűrű, gazdag, ízes bableves képes feltölteni a testet és a lelket is. A csoda persze nem magától történik a fazékban, hanem alaposan meg kell érte dolgozni: türelemmel, odafigyeléssel és jó alapanyagokkal kaphatjuk meg azt a bablevest, amire aztán tényleg büszkék lehetünk. Nem lesz persze nehéz, kövessük az alábbi lépéseket!

Ettől az 5 dologtól lesz igazán sűrű és ízgazdag a bablevesed

Vágjuk megfelelő méretűre a zöldséget

Sok leves esetében az a legfontosabb, hogy az ízes lében úszó alapanyagok texturálisan megfelelőek legyenek. Tehát nem szabad szétfőznünk őket, de a nyers határvonalat is nyilván át kell lépnünk.

Ezt úgy tudjuk a legegyszerűbben az irányításunk alatt tartani, ha megfelelő méretűre vágjuk a zöldségeket.

Egyrészt, mivel a bablevest sokáig kell főzni, hagyjuk viszonylag nagyobb darabokban a répát, fehérrépát és bármi mást, amit a fazékba aprítunk. Arra is figyeljünk, hogy a répák vékonyabb részei is egyformára legyenek vágva, mint a vastagok.

Pirítsuk oda

Amikor indítjuk a levest, öntsünk egy kevés olajat a fazékba, majd magas lángon pirítsuk meg a hagymát és a zöldségeket. Ne kapjanak oda, de adjanak némi ízt a leves alapjának. A babot nem kell pirítani, mert abból az ízt inkább a főzés során tudjuk kinyerni.

Füstözzük meg

A teljesen klasszikus bablevesben szerepel valamilyen hús, ami kellemesen füstös aromát ad a lének. Ez lehet szalonna vagy füstölt hús, esetleg kolbász, a lényeg, hogy ezeket a húsos-füstös darabokat is az elején tegyük a fazékba, hogy legyen idejük kiadni az aromájukat.

Amennyiben pedig húsmentes bablevest készítünk, gondoskodjunk ugyanerről a füstösségről, és szórjunk 1-2 teáskanál füstölt fűszerpaprikát a levesbe.

Öblítsük át a babot

Remélhetőleg a levesfőzés előtt voltunk olyan előrelátóak, hogy beáztattuk a hüvelyest, ezzel felgyorsítva a forralás folyamatát.

Ezt a beáztatott babot viszont érdemes alaposan átöblíteni az edénybe zúdítás előtt: így az íze is kellemesebb lesz, és a kellemetlen felfújó hatása is csökken valamennyit.

Ne zubogtassuk

Miután felforrt a levesünk, legyünk vele óvatosak és türelmesek, és kapcsoljuk alatta takarékra a lángot. Ezzel elkerülhetjük a zavaros állagot, ami a túl erőteljes forralás miatt alakulna ki. Hagyjuk szépen, lassan főni a levest, hogy tökéletesen sűrű, ízes eredményt kapjunk.

Jókai-bableves Gundel alapján

A Jókai bablevesről mindenki tudja, hogy Jókai kedvence volt - azt viszont annál kevesebben, hogy az eredeti receptnek nem sok köze volt a mai változathoz, leginkább egy sertéskörömmel ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai trükköket is lesd el tőlünk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...