Felejtsd el a puffadást: így főzve elveszti kellemetlen hatását a bab

Megettél egy nagy tál babot, és most ennek a következményei miatt szenvedsz? A bab köztudottan puffasztó étel, Napi Tippünkben azonban eláruljuk, legközelebb hogyan készítsd el, hogy megelőzd a nem kívánatos mellékhatásokat!

A bab sokoldalúságának köszönhetően számos étel alapja, ráadásul rendkívül tápláló is, talán már-már túlságosan is. Hírhedt arról, hogy magas rosttartalmának és az összetett cukroknak köszönhetően gázokat és puffadást okoz. Szerencsére egy hétköznapi alapanyag, ami menthet a kínos pillanatoktól egy kiadós babvacsora után.

Lencsés tabulé: friss saláta lencséből, uborkából, paradicsomból és hagymából, zöldfűszerekkel, fatálban
Felejtsd el a puffadást: így főzve elveszti kellemetlen hatását a bab

Miért okoz puffadást a bab?

Mindannyian tudjuk, hogy a bab gázokat termel, de miért? A fő bűnös a magas rosttartalom és a szénhidrátok egyedi összetétele.

A bab oligoszacharidokat tartalmaz, egy olyan egyszerű cukrokból álló szénhidrátláncot, amelyet a szervezetünk nehezen emészt meg. Mivel ezek az oligoszacharidok emésztetlenül haladnak át a gyomrunkon és a vékonybelünkön, végül eljutnak a vastagbélbe, ahol a bélbaktériumok erjedés útján lebontják őket. Ennek mellékterméke a hidrogén, a szén-dioxid és néha a metán, ami gázképződéshez, és ezáltal puffadáshoz vezet. A bab magas rosttartalma tovább fokozza ezt a problémát, mivel emésztőrendszerünk ugyanígy feldolgozza a rostot is. Mi hát a megoldás? A szódabikarbóna!

Kolbászos-babos egytálétel

Éljenek az egyszerű ételek és a maradékmentés! A minap éhesen, a konyhában garázdálkodva szokás szerint azon tűnödtem, mit is főzzek. Általános tévhit, hogy jaj, nincs itthon semmi, ...

Zsenge zöldborsópesztó

A friss zöldborsónál nehezebb üdébb és ropogósabb tavaszi zöldséget találni, ezért bátran használhatjuk ha zsenge végeredményre vágyunk. Mi most egy roppant egyszerű és gyors ...

Mit tud a szódabikarbóna?

Nem akarjuk túlbonyolítani a dolgot, de a nátrium-hidrogénkarbonát vagy hétköznapi nevén szódabikarbóna egy enyhén lúgos vegyület, amely bikarbonát-ionok felszabadításával képes semlegesíteni a savakat, ezzel megemelve a környezet pH-értékét. Ha egy kis csipetnyi szódabikarbónát adsz a bab áztató- vagy főzőfolyadékához, az segíthet lebontani a bab sejtfalait, így a szervezet számára könnyebben emészthetővé válik.

Ez segít a bab gyorsabb megfőzésében is, megakadályozza a tápanyagveszteséget, és megőrzi az emésztést segítő enzimeket és vegyületeket. Az oligoszacharidok lebontásában részt vevő egyes enzimek lúgosabb pH-nál hatékonyabban működnek. Ez segíthet abban, hogy a főzőfolyadék a főzési folyamat során lebontsa ezeket az összetett cukrokat, és így könnyebben emészthetővé válnak.

Hogyan használd szódabikarbónát a babfőzéshez?

Minden csésze szárazbabhoz legfeljebb 1/8-1/4 teáskanál szódabikarbónát használj.

1. lehetőség: Áztasd a babot szódabikarbónával. Ha főzés előtt inkább beáztatod a szárazbabot, adj megfelelő mennyiségű szódabikarbónát a hideg vízhez, ami legalább 5 cm magasan ellepi a babot. Áztasd 8 órán, egy éjszakán át, majd főzés előtt alaposan öblítsd át a babot.

Kolbászos-babos egytálétel: szaftos egytálétel babból és kolbászból serpenyőben, friss bazsalikommal és zsemlével
Főzzük a hüvelyeseket szódabikarbónával

2. lehetőség: Főzd meg a babot szódabikarbónával. Tedd a babot egy nagy fazékba, és fedd le vízzel nagyjából 5 cm magasan. Add hozzá a megfelelő mennyiségű szódabikarbónát, és forrald fel. Kis lángon párold puhára. Ez beáztatott bab esetén 30-60 percig, egyébként 1-2 óráig tarthat.

Főzés után érdemes leöblíteni és lecsöpögtetni a babot, hogy eltávolítsd a szódabikarbóna maradványait, bár ez nem kötelező.

Valóban működik?

Valóban nem kitalációról van szó: a kutatások alátámasztják, hogy a szódabikarbóna segíthet lebontani az oligoszacharidokat, a babban lévő összetett cukrokat, amelyek nehezen emészthetőek, és hajlamosak puffadást és gázokat okozni. A szódabikarbóna a bab sejtfalában lévő pektint is lebontja, így a bab gyorsabban megpuhul, és könnyebben emészthetővé válik.

Egyéb alternatív módszerek a gázok csökkentésére

Bár hatékony és megfizethető, a szódabikarbóna nem az egyetlen módja annak, hogy a bab emészthetőbbé váljon.

  • Áztatás: a bab 8 órára vagy egy éjszakára vízbe áztatása segíthet a főzési idő csökkentésében, és eközben az oligoszacharidok egy részét is el lehet távolítani, bár nem olyan hatékonyan, mint a szódabikarbónás áztatásnál.
  • Kiegészítők: az emésztőenzim tartalmú kiegészítők szintén segíthetnek a bab könnyebb emésztésében.
  • Kuktában főzés: a vizsgálatok szerint a kuktában történő főzés a megnövelt hőmérséklet és nyomás hatására szintén csökkentheti a babban lévő oligoszacharidok mennyiségét.

Lencsés tabulé

Dobd fel az átlagos lencsesalátádat szilveszterre! Ebben a tabulében lencsére cseréltük a bulgurt, hogy igazán szerencsét hozzon az újévben.

Sültzeller-hummusz

Ez a sültzeller-hummusz egy egyszerű és finom mártogatós, ami pillanatok alatt elkészül. Tökéletes salátákhoz, piknikre és szendvicsekhez, ezért készíts rögtön egy nagyobb adagot, ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippeket leshetsz el innen:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...