Ezért jársz jobban a kézi mixerrel, mint az állványossal

Sok házi cukrász álma egy állványos robotgép, ami nem elég, hogy elvégzi az ember helyett a piszkos munkát, még esztétikus kiegészítője is lehet a konyhának. Azonban nincs olyan gép, ami ne rendelkezne hátrányokkal, a Napi Tipp pedig fel is sorolja az állványos mixerhez tartozókat.

Amikor a közösségi médiafelületek bármelyik videójában vagy a televíziós főzőműsorok stúdiókonyháiban meglátunk egy állványos mixert, rögtön elkönyveljük magukban, hogy a vele dolgozók biztos vérprofik, valamint azonnal elkezdünk sóvárogni egy hasonlóan elegáns és effektív, a munkát nagyban megkönnyítő konyhai robotgép iránt. És persze, tényleg rengeteg olyan folyamat van, aminél jól jön, hogy mindkét kezünk szabad, egyiket sem foglalja le a keverőgép folyamatos tartása – azonban bizonyos dolgokban képes hátráltatni az állványos mixer használata.

Vegyük most sorra, mik ezek, hogy legközelebb oda tudjunk rájuk figyelni, illetve, hogy mégse érezzük olyan rosszul magunkat, ha még nem rendelkezünk a profi masinával.

Ezért jársz jobban a kézi mixerrel, mint az állványossal

Túlvert habok

Amikor egy nagyobb adag tojásfehérjét kell kemény habbá vernünk, vagy nem akarjuk a véletlenre bízni a tejszín tökéletesen légiesre keverését, kifejezetten jól jön egy konyhai robotgép.

Mindkét esetben megúszhatjuk a hosszabb keverési folyamatot komolyabb erőbefektetés és izomhasználat nélkül, persze ettől még érdemes szemmel tartanunk a masinát.

Ugyanis, mivel nem kézzel dolgozunk, kevésbé fogjuk érezni az állagbeli változásokat. Amikor kézi mixerrel verjük a habot, szemmel tarthatjuk a sűrűsödést, a redők és halmok kialakulást, és már ennyiből könnyedén meghatározhatjuk, hogy készen áll-e a habunk. Már csak azért is nagyon fontos ez, mert mindkét hab esetében végzetes lehet a túlkeverés: a tojás darabos lesz, a tejszín pedig teljesen komponenseire esik szét.

Habos-céklás csokitorta

Csokis brownie-szerű alaptésztára egy sütés nélküli fehércsokis céklahabot álmodtam meg, amihez céklaszirupot készítettem, ezzel és még sok más finomsággal díszítettem az ...

Habkönnyű japán sajttorta

A japán sajttorta egy remegős, habkönnyű desszert, aminek az alapja a sajtkrém, a tojás, a tej és egy kevés finomliszt. Egyedi szerkezetét a felvert tojáshab adja, amit gyengéden kell a ...

Aluldagasztott tészták

A kelt tészták készítése során is megtéveszthet minket a gép, pontosabban megint csak a kézi kontaktus hiánya. A ruganyos, élesztős gombócot akkor ismerhetjük ki a legalaposabban, ha kézzel gyurkásszuk-gyömöszöljük, persze, ha ehhez nincs erőnk, kedvünk vagy türelmünk használhatunk gépet is.

És igen, tényleg nehéz ellentartani a kézi mixernek, miközben az egyre jobban összeálló masszát dolgozza, azonban ilyen módon első kézből érezhetjük majd a tésztában végbemenő változásokat. Amennyiben állványos robotgépet vetünk be, előfordulhat, hogy aluldolgozzuk a kelt tésztát (ennek ellenkezőjétől, a túldolgozástól nem kell annyira tartani, tekintve, hogy ahhoz rengeteg plusz idő és erő kell), aminek következtében az nem fog olyan mértékben megnövekedni a kelesztés és a sütés során, valamint állaga sem lesz olyan tartós, légies (a gluténszálak gyengesége miatt).

Kevesebb rálátás

Összességében elmondható, hogy az állványos robotgéppel történő konyhai munka során kevésbé látunk rá a tálban végbemenő, alakuló folyamatokra. Egy üvegedénnyel még egészen jól járunk, azonban a fém vagy műanyag keverőtálakkal már nehezebb dolgunk lesz.

Oldalról egyáltalán és felülről is csak korlátozottan tudjuk majd figyelemmel kísérni a tészták, masszák, keverékek és krémek alakulását, állag-, szín- és konzisztenciabeli változásait.

Megszakítások

Hasonló gyökérről ered az utolsó nehézség is: mivel a keverőtálba nem tudunk benyúlni a folyamatok közben, gyakran meg kell szakítanunk a keverést, ha kóstolni szeretnénk vagy állagot ellenőrizni, esetleg lekaparni a tál oldalára ragadt alapanyagokat, masszát. Mindezeket (óvatosan ugyan) megtehetjük folyamatos keverés mellett, ha kézi mixert vetünk be.

Egyszerű vegán habcsók

Tudtátok hogy a csicserikonzerv levéből készül a vegán habcsók? Ráadásul nem is kell hozzá más, mint porcukor és kevés ecet vagy citromlé, na meg persze egy adag türelem, amíg ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippek segítenek a sütés-főzésben:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...