5 lépés a meseszerűen folyós buggyantott tojáshoz

A buggyantott tojás az egyik kedvenc tojásreggelink, de némileg macerásabb elkészíteni, mint összedobni egy rántottát. Napi tippünkben megmutatjuk a legalapvetőbb elkészítési módját 5 lépésben, aminek a végén tökéletes állagú buggyantott tojást kapsz.

A buggyantott tojás talán a legnépszerűbb tojásreggeli, mégis ezt fogyasztjuk a legritkábban a macera miatt, amivel jár az elkészítése. Nem is meglepő, hogy már kidolgoztak technikákat, amivel akár a mikróban is el lehet készíteni a buggyantott tojást, de akár a sütőt is felhasználhatod erre a célra, ez a TikTok trükk pedig az egyik kedvencünk. Ha te mégis a hagyományos eljárást preferálod, akkor összegyűjtöttünk mindent, amit ehhez tudnod kell.

5 lépés a meseszerűen folyós buggyantott tojáshoz

Kezdjük forrásban lévő (sós!) vízzel

Fogj egy széles, magas oldalú fazekat (hogy bőven legyen helyed a munkához), és töltsd meg 3-4 centi vízzel. Tedd fel alacsony vagy közepes lángra forrni, de ne forrjon a víz túlságosan – tedd rá a fedőt, hogy felgyorsítsd ezt a folyamatot.

Amikor a víz eléri a pároláshoz ideális hőmérsékletet, azaz a 80°C fokot, apró buborékok kezdenek megjelenni az edény alján. Ha ezek a buborékok nagyobbak lesznek, vagy felforr a víz, akkor vedd egy kicsit visszább a hőmérsékletet.

Ne feledd, a cél, hogy kíméletesen főzzük meg a tojásokat. Jól sózd meg a vizet, majd keverd el, hogy feloldódjon

Szűrd le a tojást

A legjobb módja annak, hogy elkerüld a kósza, elszabadult tojásfehérjét, ha beiktatsz egy lépést még azelőtt, hogy a tojásod egyáltalán a vízhez érne. A plusz egy-két perc előkészítési idő bőven megéri a végeredményt.

Könnyű úgy gondolni a tojásra, mint két összetevőre - a fehérjére és a sárgájára -, de a tojásfehérje valójában két különböző textúrával rendelkezik: van egy folyékonyabb külső réteg és egy vastagabb, ami a sárgáját borítja.

Itt ezt a folyékonyabb részt fogod leszűrni, a sűrűbb részt tartod meg a pároláshoz. Ahogy a tojás öregszik, mindkét réteg veszít jellegzetes szerkezetéből, ezért a legjobb buggyantott tojáshoz érdemes a lehető legfrissebb tojást használni. Az idősebb tojásokat tartsd meg a habcsókhoz (ahol a fehérje könnyebben felverődik) vagy a főtt tojásokhoz (ahol a héj könnyebben leválik).

Fogj egy finom szemű szűrőt, tedd egy kis tál fölé, és üsd bele a tojást. A szűrőt óvatosan rázogasd meg, majd egy spatulával kapard le a felesleget a szűrő aljáról a tálba.

Formázd a tojást a szűrővel

Ha már utána olvastál a buggyantott tojás készítésének, akkor ezen a ponton talán már eltűnődtél azon, hogy mikor jön az örvény. Az a tornádó alakú örvény, ami egyes receptek szerint állítólag segít a tojásnak egyenletes formát tartani a vízben. De ez egyáltalán nem elengedhetetlen eleme a buggyantott tojás készítésének, sőt, akár zavaró is lehet. Ehelyett használhatod a szűrőt erre a célra.

A tojás ekkor még a szűrőben van, így óvatosan bele tudod engedni a forrásban lévő vízbe. A másik kezeddel egy merőkanállal óvatosan manőverezze a tojásfehérjét alakítsd úgy, hogy az egyenletesen formálódjon a sárgája körül. Amint a szélek eléggé megdermedtek ahhoz, hogy megtartsák a formájukat (30-60 másodperc - elkezdenek átlátszóvá válni), rázd meg a szűrőt, hogy meglazítsd a tojást, mielőtt a párolóvízbe zuttyan. A folyamatot megismételheted további tojásokkal, de ügyelj rá, hogy bőven legyen helyük. (Az edény túlzsúfolása soha nem jó, de itt különösen nem.) Általában ez azt jelenti, hogy egy fazékban legfeljebb három-négy nagy tojás fér el kényelmesen, de ez elsősorban az edény méretétől függ.

Időnként forgasd meg

Főzés közben a szűrőkanál segítségével óvatosan forgasd meg a tojásokat, amíg a számodra tetsző állagot el nem érik. Honnan tudod, hogy mennyi ideig kell párolni a tojást? A tojásfehérje legyen kemény és fehéredjen be (tehát ne legyen átlátszó), de a sárgája még mindig legyen puffadt, és tapintásra kicsit remegjen (innen tudod, hogy folyós lesz!). Egy nagy tojás teljes főzési ideje három-három és fél perc.

Jöhet a vízfürdő, majd csepegtesd le

Halászd ki a tojást egy merőkanállal, és tedd egy langyosnál kicsit melegebb vízzel teli tálba.

Ez megállítja a főzést anélkül, hogy a tojást ténylegesen lehűtené, és közelebb tartja a tálalási hőmérséklethez.

Ha eljött a tálalás ideje, tedd át a tojást egy konyharuhára vagy papírtörlőre, hogy a felesleges nedvesség lecsöpögjön, majd tálalhatod is.

Ugyan macerásnak tűnik, de ezzel a főzési technikával akár előre el is készítheted a tojásokat. Csak annyit kell tenned, hogy a meleg víz helyett jéghideg vízbe tedd a tojásokat, így akár két órán keresztül is elállnak. Hosszabb ideig történő tároláshoz pedig a jeges vízbe merítve egy visszazárható edényben tárold őket a hűtőszekrényben akár 3 napig. Tálaláshoz 5-10 percig folyass rá a forró vizet, hogy átmelegedjen.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tartalom:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek