A mustár a virslin túl: készíts vele salátát, szendvicset és sült húst is

A sült kolbász elengedhetetlen társa a mustár, azonban gyakran megragad ezen a szinten. Ez elég szomorú, hiszen rengeteg módon felhasználhatjuk a konyhában a szendvicsektől kezdve a salátákon át a húsokig.

Mustárral főzni egy olyan kulináris élmény, amit mindenkinek érdemes legalább egyszer kipróbálnia. A fűszeres, savanyú, enyhén csípős szósz képes bármilyen ételt ízben felfokozni. Többféle verzió közül is választhatunk, ha szeretnénk mustárral főzni, mindegyik a saját, különleges tulajdonságaival teszi többé az egyes ételeket.

A mustár ezer arca, a virslin túl: készíts vele salátát, szendvicset és sült húst is

Vaj helyett a szendvicsen

Egy friss, ropogós szelet rozskenyér, mustárral vastagon megkenve, különböző sonkákkal és sajtokkal felér egy kiadós vacsorával.

Használjunk darabos, magos mustárt, ez ugyanis a komplexebb íz mellet, textúrában is újdonságot hoz az omlós sonka és puha kenyér közé.

Mézes-mustáros salátaöntet

Untam már a hagyományos olívaolajos dresszinget, így kitaláltam egy más ízvilágút. Grillezett sajtot készítettem, és hozzá kevert salátát, ezzel az öntettel. Nekünk nagyon ...

Mézes házi mustár

Egyszerű kísérletezőkedv vezetett idáig. És persze ez egy újabb fejezet az adalékanyagmentes étel elkészítése iránti küzdelemben. :-)

Salátaöntetben

Az alap dresszing, amit a legtöbb salátára öntünk olajból és ecetből áll. Ez a két alapanyag azonban általában nagyon nem akar együtt lenni, nehéz őket homogénre keverni.

Ebben a folyamatban lesz segítségünkre például a mustár is. Mivel krémes, könnyebben végbemegy az emulzió. Tegyünk az öntetbe egy kiskanállal, utólag ízlés szerint még igazíthatjuk az arányokat.

Nagyon jól illik leveles zöldekhez, krumplihoz és tojáshoz. Ha ezek szerepelnek a salátánkban, keverjünk be egy mustáros salátaöntetet.

Mázas húsokhoz

Egyes sütőben sült húsok mellé nagyon jól illik a karamellizált, ragacsos-édes máz. Ennek természetesen fő alapja a méz vagy barna cukor, emellett azonban kerülhet bele sok más is.

A sör vagy más alkohol gyakori résztvevő a mázban, ettől is komplexebb lesz a hús íze. A sertéshez, csirkéhez a mustár is nagyon jól illik, főleg, ha valamilyen mézes mustárral kenjük be jó vastagon a hús felületét.

Mézes-mustáros csirkemell

Az egyik első recept, amit anno meg tudtam csinálni önállóan. Azóta mondjuk csiszolgattam rajta kicsit, de persze megmaradt egy végtelenül egyszerű receptnek, amit azóta is imádok.

Serpenyős szószok

De nemcsak a tepsis húsok élvezhetik a mustár ízét, hanem a serpenyőben sült, kisebb darabok is. Amikor húst sütünk, apró darabok maradnak majd az edény alján, és félig leragadva várják, hogy isteni szószt készítsünk belőlük.

Egy kevés alaplé vagy bor teljesen feloldja ezeket az ízes részeket, az így kapott szószt pedig forralás közben egyszerre sűríthetjük és ízesíthetjük mustárral.

Mártogatósokban

Persze a zöldségek sem maradnak ki az élményből: különböző mártogatósokba is keverhetünk mustárt. A tejföl, fokhagyma és karamellizált hagyma találó társa lehet, fűszerek közül pedig a bors, kömény és kakukkfű illik hozzá.

Mustáros - tojásos lencsesaláta

A hiedelem szerint, ha szilveszter és újév napján sok lencsét eszik az ember, az elkövetkezendő évben azt a pénztárcája se fogja bánni. Hát ezen igazán ne múljon, így nálunk a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek lesznek az új kedvenc alapanyagaid:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...