A napokban jelentette be Nagy István agrárminiszter, hogy Ettore Prandinivel, a Coldiretti olasz termelői szervezet elnökével egyeztetett a műhús lehetséges hazai betiltásáról és a gazdák munkájának megvédéséről – olvasható a Sokszínű vidék oldalán.
Olaszország már betiltotta a szintetikus húsok gyártását
Úgy tűnik, hogy hazánk is tanulmányozza és követendő példának tartja a műhús betiltását. Így a műhús szabályozásának kérdése Magyarország uniós elnökségének napirendjén is szerepel, vagyis párbeszédet terveznek folytatni a témában.
Meg kell becsülni a normalitást és a gazdák munkáját, akik két lábbal a földön állnak. A társadalom többségének meg kell értenie, hogy a gazdák nélkül nincs élelmiszer és nincs jövő sem
– nyilatkozta a miniszter.
A hivatal ezért most azon dolgozik, hogy miként tudnák a gazdatársadalom számára a társadalmi elismertséget helyreállítani.
A műhús lenne a tökéletes megoldás?
Még tavaly nyáron robbant a hír, hogy az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium jóváhagyta a laboratóriumban termesztett hús értékesítését az országban.
A növényi alapú hússal ellentétben a laboratóriumban termesztett hús valójában állati fehérjét tartalmaz.
Hogyan állítják elő pontosan a laboratóriumban termesztett húst?
Az élő állatokból kinyert sejteket először is acéltartályokban termesztik, majd hasonló tápanyagokkal táplálják, mint amit az állatok fogyasztanának. Az előállított húst végül a jól ismert falatokká formálják. A Kaliforniai Egyetem tudósai szerint azonban a termesztett húsok termelési szakaszában jóval több az energiafelhasználás és az üvegházhatású gázok kibocsájtása, mint a hagyományos hús esetében. Tehát lehetséges, hogy a szintetikus hús sem a legtökéletesebb megoldás.
Még több friss hír: