Ezért szeretnék betiltani Magyarországon a műhúst

Olaszországban már betiltották a szintetikus húsok gyártását, és most úgy tűnik, hogy Magyarország is követheti a példáját.

A napokban jelentette be Nagy István agrárminiszter, hogy Ettore Prandinivel, a Coldiretti olasz termelői szervezet elnökével egyeztetett a műhús lehetséges hazai betiltásáról és a gazdák munkájának megvédéséről – olvasható a Sokszínű vidék oldalán.

Ezért szeretnék betiltani Magyarországon a műhúst

Olaszország már betiltotta a szintetikus húsok gyártását

Úgy tűnik, hogy hazánk is tanulmányozza és követendő példának tartja a műhús betiltását. Így a műhús szabályozásának kérdése Magyarország uniós elnökségének napirendjén is szerepel, vagyis párbeszédet terveznek folytatni a témában.

Meg kell becsülni a normalitást és a gazdák munkáját, akik két lábbal a földön állnak. A társadalom többségének meg kell értenie, hogy a gazdák nélkül nincs élelmiszer és nincs jövő sem

– nyilatkozta a miniszter.

A hivatal ezért most azon dolgozik, hogy miként tudnák a gazdatársadalom számára a társadalmi elismertséget helyreállítani.

A műhús lenne a tökéletes megoldás?

Még tavaly nyáron robbant a hír, hogy az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium jóváhagyta a laboratóriumban termesztett hús értékesítését az országban.

A növényi alapú hússal ellentétben a laboratóriumban termesztett hús valójában állati fehérjét tartalmaz. 

Hogyan állítják elő pontosan a laboratóriumban termesztett húst?

Az élő állatokból kinyert sejteket először is acéltartályokban termesztik, majd hasonló tápanyagokkal táplálják, mint amit az állatok fogyasztanának. Az előállított húst végül a jól ismert falatokká formálják. A Kaliforniai Egyetem tudósai szerint azonban a termesztett húsok termelési szakaszában jóval több az energiafelhasználás és az üvegházhatású gázok kibocsájtása, mint a hagyományos hús esetében. Tehát lehetséges, hogy a szintetikus hús sem a legtökéletesebb megoldás.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

További cikkek