4 jel, hogy ideje lecserélni a műanyag ételhordót

A műanyag ételhordó nagy segítség a konyhában (és a konyhán kívül is), azonban be kell látnunk, hogy sajnos egyik sem tart örökké. Vannak bizonyos jelek, amelyek elárulják, hogy a dobozoknak már a kukában a helyük.

Műanyag ételhordót valószínűleg a háztartások nagy része használ, hiszen annak ellenére, hogy nem a legkörnyezetkímélőbb opció, mégis sokáig használható és olcsó megoldást jelent a tárolásra és szállításra. Persze nem lehet örökké használni a műanyag ételhordót: egy idő után ki kell dobni őket, jöjjenek az erre utaló, legszembetűnőbb jelek!

4 jel, hogy ideje lecserélni a műanyag ételhordót

Több mint 10 éves

Nemcsak azért lehet kukába való a régi doboz, mert már elhasználódott, hanem azért is, mert a régebben gyártott darabok még tartalmazhattak olyan vegyszereket és kémiai anyagokat, amelyek károsak az egészségre.

Például a BPA (biszfenol-A) csak nemrég került fel a tiltólistára: a régen gyártott dobozokban még simán jelen lehet.

A fedő törött

Nyilván egyértelmű, hogy a tető is ugyanolyan fontos része az ételhordónak, mint a doboz maga. Ugyanis, ha nem zár rendesen, szivárog vagy deformálódott, akkor sok problémánk lehet a dobozzal a későbbiekben.

A tető nélküli dobozokat azonban nem kell kérdés nélkül kidobni: ezeknek még lehet haszna, ha nem is elviteles, de otthoni környezetben. Ezeket lefedhetjük fóliával, de tárolhatunk benne olyan dolgokat is, amelyeknek nincs szüksége lefedésre.

Foltos vagy büdös

Elkerülhetetlen (főleg hosszas igénybevétel után), hogy a doboz elszíneződjön vagy szagot vegyen fel, azonban ezek nagy része egy alapos mosással eltávolítható. Legalábbis jó esetben. Sajnos a műanyag képes felvenni erős szagokat, és a nehéz zsírfoltokat sem engedi egykönnyen.

Ez pedig a későbbiekben folyamatos problémát okoz majd: a dobozban tárolt, friss ételek is átveszik majd a furcsa szagot, így nem lesznek olyan kívánatosak.

Furcsa a textúrája

A megolvadt, megrepedt vagy durván összekarcolt műanyag doboz nemcsak esztétikailag, hanem egészségügyileg is veszélyes. Hiszen egy ilyen módon sérült tárolóból könnyebben kerülhetnek mikroműanyag-részecskék az ételbe. Ez pedig hosszú távon egészségkárosodáshoz vezet.

Forrásunk volt.


Okos házi praktikák minden helyzetre:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...