Jobb, ha vigyázol: ezért balesetveszélyes tejet és vizet melegíteni a mikróban

Kevesen tudják, de a víz vagy a tej mikrohullámú sütőben történő melegítése ellenjavallt. Szokásod folyadékot melegíteni a mikrohullámú sütőben? Mondjuk, miért lehet ez veszélyes, és hogyan kerülheted el a baleseteket!

Előfordult már, hogy tettél egy bögre vizet vagy tejet a mikróba, és az hirtelen buborékolni kezdett? Ezt túlmelegedésnek hívják. A mikrohullámú sütő képes felmelegíteni a folyadékokat a forrásponton túl látható buborékok képződése nélkül. Így egy egyszerű mozdulat – akár a folyadék megkeverése kiskanállal – hirtelen buborékolást idéz elő, ami veszélyes lehet ránk nézve.

Pohárból kifolyt tej mikrohullámú sütőben
Ezért NE melegíts tejet és vizet a mikróban

Miért nem jó ötlet vizet vagy tejet melegíteni a mikrohullámú sütőben?

A mikrohullámú gyorsan felmelegíti az ételeket és az italokat, mert elektromágneses hullámokat használ, amelyek kölcsönhatásba lépnek az élelmiszerben lévő víz-, zsír- és cukormolekulákkal, és hőt termelnek.

A mikrohullámú sütő belsejét fém borítja, amitől a hullámok visszaverődnek. A forgó lemez elősegíti a hő egyenletesebb elosztását, de úgynevezett forrópontok alakulhatnak ki. Ezek olyan területek, amelyek gyorsabban melegszenek fel, mint a többi.

Folyadékok esetében ez a szabálytalan melegítés „kitöréses forráshoz” vezethet, amikor a folyadék érintésre vagy keverésre hirtelen felforr.

Ez a jelenség veszélyes lehet ránk nézve is, hiszen égési sérüléseket kaphatunk, illetve, ha a víz vagy tej a mikróban fut ki, rövidzárlatot is okozhat.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a kitöréses forrást?

  • Ha vizet melegítünk a teához vagy kávéhoz, a melegítés előtt tegyünk a vízbe édesítőszert, cukrot.
  • Melegítsük a vizet, tejet és egyéb folyadékokat a mikrohullámú sütőhöz való üveg- vagy műanyag edényekben.
  • Mielőtt betesszük a mikróba a folyadékot, keverjük meg, mert ez elősegíti a hő egyenletesebb eloszlását.
  • Ne öntsük csordultig a poharat: helyet hagyva a párolgásnak megakadályozhatjuk a túlzott nyomás kialakulását!

Forrásunk volt.


További tudnivalók a mikrózásról:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!