Előfordult már, hogy tettél egy bögre vizet vagy tejet a mikróba, és az hirtelen buborékolni kezdett? Ezt túlmelegedésnek hívják. A mikrohullámú sütő képes felmelegíteni a folyadékokat a forrásponton túl látható buborékok képződése nélkül. Így egy egyszerű mozdulat – akár a folyadék megkeverése kiskanállal – hirtelen buborékolást idéz elő, ami veszélyes lehet ránk nézve.

Miért nem jó ötlet vizet vagy tejet melegíteni a mikrohullámú sütőben?
A mikrohullámú gyorsan felmelegíti az ételeket és az italokat, mert elektromágneses hullámokat használ, amelyek kölcsönhatásba lépnek az élelmiszerben lévő víz-, zsír- és cukormolekulákkal, és hőt termelnek.
A mikrohullámú sütő belsejét fém borítja, amitől a hullámok visszaverődnek. A forgó lemez elősegíti a hő egyenletesebb elosztását, de úgynevezett forrópontok alakulhatnak ki. Ezek olyan területek, amelyek gyorsabban melegszenek fel, mint a többi.
Folyadékok esetében ez a szabálytalan melegítés „kitöréses forráshoz” vezethet, amikor a folyadék érintésre vagy keverésre hirtelen felforr.
Ez a jelenség veszélyes lehet ránk nézve is, hiszen égési sérüléseket kaphatunk, illetve, ha a víz vagy tej a mikróban fut ki, rövidzárlatot is okozhat.
Mit tehetünk, hogy elkerüljük a kitöréses forrást?
- Ha vizet melegítünk a teához vagy kávéhoz, a melegítés előtt tegyünk a vízbe édesítőszert, cukrot.
- Melegítsük a vizet, tejet és egyéb folyadékokat a mikrohullámú sütőhöz való üveg- vagy műanyag edényekben.
- Mielőtt betesszük a mikróba a folyadékot, keverjük meg, mert ez elősegíti a hő egyenletesebb eloszlását.
- Ne öntsük csordultig a poharat: helyet hagyva a párolgásnak megakadályozhatjuk a túlzott nyomás kialakulását!
További tudnivalók a mikrózásról:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!