3 konyhai folyamat, amihez inkább ne használj mikrót

A mikró használata rengeteg helyzetben megkönnyíti a konyhai munkát: szinte már nem is nagyon tudnánk élni nélküle. Vannak azonban esetek, ahol jobb mellőzni a masinát.

Ha az étel újramelegítéséről, vagy kiolvasztásról van szó, a mikró tagadhatatlanul hasznos eszköz – azonban a kényelem és a modernitás zászlaja alatt manapság már akkor is használjuk a mikrohullámú eszközt, amikor abszolút nem lenne indokolt. Sőt, egyes konyhai folyamatokban még károkat is okozhat a mikró nehezen kiismerhető természete. Lássuk, melyek ezek!

Félig olvadt vajkockák tálban, spatulával
3 konyhai folyamat, amihez inkább ne használj mikrót

Tej melegítése kelesztéshez

Mindegy, milyen kelt tésztás süteményt vagy pékárut készítünk otthon, a folyamatot feltehetőleg az élesztő felfuttatásával fogjuk kezdeni. Ehhez pedig meleg tej (vagy víz) szükséges: a kérdés már csak az, hol melegítjük fel a folyadékot.

Jobb nem a mikróra bízni a feladatot, ugyanis ha így teszünk, gyakrabban előfordulhat, hogy a tej túl forró lesz.

Kevésbé gyakorlott szakácsok akár meg is ölhetik így az élesztőt: a gomba ugyanis csak egy bizonyos fokig szereti a kellemes, langyos közeget, ha túl forró folyadékba szórjuk, kimúl szegény. Amennyiben mégis a mikró mellett döntünk, kapcsoljunk alacsonyabb melegítési fokozatra, és mindig ellenőrizzük az ujjunkkal a tej hőmérsékletét, mielőtt beleszórnánk az élesztőt.

Káposztás pirog egyszerűen (Pirozhki)

Oroszországból származik, de az egész kelet-európai régióban elterjedt a pirog, az egyszerű kelt tésztából és variálható töltelékből álló, töltött batyu. Az alábbi, ...

Klasszikus darázsfészek

Nem holmi egyszerű diós csiga ez, sokkal inkább annak egy továbbfejlesztett verziója. Szinte szaftos belső, aranybarna, roppanós külső és karamellizált, grillázsos íz jellemzi az ...

Egyszerű rongyos kifli

A „magyar croissant” néven is elhíresült rongyos kifli tulajdonképpen tényleg hasonlít néhány tulajdonságában a francia péksüteményre. Szerencsére csak a jobb jellemzőkön ...

Vaj megolvasztása

Biztosan sokan találkoztunk már a mikró forró belsejében köpködni kezdő vajjal: ez pedig nemcsak az alapanyagnak tesz rosszat, de a háztartási gépünket is alaposan ellátja forró zsírfoltokkal.

Amikor vajat olvasztunk, a kulcsszó mindig legyen a fokozatosság és az egyenletes hő. Annak ellenére, hogy a mikró is elméletben egyenletesen melegít, lehetnek benne egyenetlenségek (csakúgy, mint egy sütő belsejében). Ez pedig azt is eredményezheti, hogy míg a vajtömb egyik fele már szétolvadt, a maradék még szilárdan csücsül a tálban.

A már megolvadt zsiradék ráadásul a további hőkezeléstől túlhevül, ami nem tesz jót sem a szerkezetének, sem az ízének. Vajat inkább tűzhelyen olvasszunk, azonban, ha mégis ragaszkodunk a mikróhoz, tegyük egy kisebb, mély tálba a tömböt, majd takarjuk le egy nagyobb tállal (ne tányérral!). Alacsony fokozaton olvassuk és rendszeres időközönként nézzünk rá, keverjük át, hogy egyenletesen olvadjon. Inkább vegyük ki előbb, amikor vannak még benne szilárd részek, és hagyjuk az egészet egybeolvadni a mikrón kívül.

Csokoládé megolvasztása

Csakúgy, mint a vaj, a csokoládé is kényes olvasztási szempontból. Itt a legnagyobb bökkenőt a csokoládé megégetése jelenti: a nagyon extrém hőmérséklet vagy közvetlen hőhatás megpörköli a csokiban lévő kakaó-szárazanyagot, ami kesernyés ízt ad az amúgy édes alapanyagnak.

Nem véletlen, hogy a legtöbb valamirevaló recept a csokoládét gőz fölött olvasztatja velünk, és nem közvetlen lángon vagy neadjisten a mikróban.

Erre nincs trükk vagy tanács: a mikrós csokoládéolvasztástól tényleg jobb, ha teljesen távol tartjuk magunkat...az édességeink sikerének érdekében.

Csokiszuflé egyszerűen

Az illusztris francia desszert, amely légies állagával és elegáns külsejével sokak szívébe belopta magát. Ennek ellenére mégis kevesen állnak neki az elkészítésének, talán mert ...

Mennyei brownie-sajttorta

Ezek a mennyei, ragacsos sajttortabrownie-k azért születtek, hogy azoknak is jusson a Valentin-napi kényeztetésből, akik egyedülállóak. Ez a legfinomabb csokoládés brownie, amit valaha is ...

Túrórudi-szelet

Kedvenc magyar édességünk minden ízét magába kebelezte ez a krémes, édes süteményszelet. Szerencsére nem tartja meg őket magának, hanem a beléje harapókat kápráztatja a friss túró, ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos konyhai tippet leshetsz el ezekből a cikkekből:

Legújabb receptek

Mogyoróvajas hamburger

A recept a Troll a konyhában műsorral való együttműködésünk keretein belül valósult meg, és garantáltan trollmentes :)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Gyerekkedvenc ételek 7 napon át, amiket mi...

Vannak ételek, melyeket a gyerekek legtöbbje imád - néhány kivétellel, de ők, mint tudjuk, csak a szabályt erősítik. A gombóclevesek, a rántott csirke, bármi, ami nutellás vagy csokis, de a borsóleves is nagy kedvenc legtöbbjüknél. Ezen a héten nekik kedvezünk!

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!