Kétségtelen, hogy mára a mikrohullámú sütő az egyik legkedveltebb konyhai eszközzé vált: gyors, hatékony és kényelmes. Tökéletes a megmaradt fogások felmelegítésére, a fagyasztott ételek kiolvasztására, de akkor is, ha éppen folyékony vajra lenne szükségünk. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy egy ártalmatlan melegítésből akár komolyabb problémák is adódhatnak, ha nem figyelünk kellően – például ha őrizetlenül hagyjuk a mikrohullámú sütőt.
Túlmelegedhet és tüzet okozhat
A mikrohullámú sütők elektromágneses sugárzással gerjesztik az ételben lévő vízmolekulákat, amelyek ettől felmelegszenek. Azonban ha nem figyelünk, az étel gyorsan túlmelegedhet – különösen, ha alacsony a nedvességtartalma, vagy ha túl hosszú időre állítottuk be a sütőt. Ez az étel megégéséhez vezethet, de akár fel is gyulladhat a fogásunk. Biztosan sokakkal előfordult már, hogy túl sokáig hagyták a készüléket pörögni, és kellemetlen, égett szagot éreztek, amikor visszatértek. Ez valójában könnyebben megtörténik, mint gondolnánk.
A mikrótüzek leggyakoribb oka az olyan ételeknek, mint a zsíros pattogatott kukorica, vagy akár magának az eszköznek túlmelegedése. Tény, hogy a mikró hatékony eszköz, de annyira nagy energiát használ, hogy odafigyelést igényel. Ha ott állunk mellette, és figyeljük, biztosan nem jutunk el addig, hogy füstölni kezdjen az eszköz.
Az ételek is felrobbanhatnak
Ha gyakran melegítünk így, nem árt tudni, hogy bizonyos ételek, különösen azok, amelyek szorosan lezártak vagy folyadékot tartalmaznak, felrobbanhatnak, ha felügyelet nélkül melegítjük őket. Amennyiben ilyesmi történik a mikróban, az nem csupán bosszúságot okoz, de károsíthatja is a készülékünket. A robbanás során ugyanis folyadékok és más ételmaradékok juthatnak a készülék olyan részeibe, ahol semmi keresnivalójuk nincs.
Elektromos meghibásodások és tűzveszély
Az ételrobbanások mellett az eszköz maga is lehet a probléma okozója. Mint minden elektromos eszköz, ezek is meghibásodhatnak, különösen, ha túlhasználjuk, vagy ha nem megfelelően tartjuk karban őket. Ha elektromos zárlat keletkezik, vagy egy belső alkatrész meghibásodik, lehet, hogy már csak akkor vesszük észre, amikor késő. A legrosszabb esetben ez tüzet okozhat, különösen, ha a meghibásodás miatt a mikró túlmelegszik.
Ha a készülék közelében maradunk, időben észlelhetjük a problémákat. Legyen szó szokatlan szagról, az eszköz külső felületének túlzott melegedéséről vagy furcsa zajokról, a jelenlétünk segíthet megelőzni, hogy a probléma komolyra forduljon. Mindig ellenőrizzük a mikrót kopás vagy hibák szempontjából, és ne hagyjuk figyelmen kívül az intő jeleket!
Az íz, az állag és a tápanyagok is elveszhetnek
A mikrózás a precizitásról szól. Ha túl rövid ideig melegítünk valamit, akkor az ételünk itt-ott hideg marad, ha pedig túl sokat, az étel textúrája, íze, sőt, tápanyagtartalma is tönkremehet. Ha ez utóbbi hibába esünk, akkor könnyen meglehet, hogy egy kiszáradt, elázott vagy túlfőtt valamire érünk vissza a mikróhoz. Különösen az olyan kényes ételek, mint a tészta vagy a rizs esetében fontos ez, hiszen ezek pikk-pakk pépessé válnak vagy kiszáradnak.
Várjuk tehát mindig ki azt az 1-2 percet, amíg megmelegszik az ételünk – ez nem is olyan nagy ár a fentieket figyelembe véve, nemde?
Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen: