Nem is kell messzebbre nézni: már az interneten is rengeteg információ található a gyümölcsökről és általánosságban véve a gyümölcsfogyasztásról – ám ezeknek nem mindig van megalapozottsága. A következőkben sorra vesszük a leggyakoribb „mítoszokat”, és megvizsgáljuk, hogy van-e bennük igazság.
A legjobb üres gyomorra fogyasztani
Biztosan hallottad már, hogy ha étkezés során fogyasztod a gyümölcsöket, az lelassítja az emésztést, aminek a hatására a gyümölcs a gyomorban erjedésnek indul, így gázokat, diszkomfortérzetet és más emésztési problémákat okozhat.
Tény, hogy a gyümölcs rosttartalma lassíthatja az emésztést egy kicsit, de a többi állítás téves. A gyümölcs miatt az étel nem reked meg hosszan a gyomorban és nem indul erjedésnek – a rostok ugyanis nem lassítják le annyira az emésztést, hogy elinduljon ez a folyamat, csupán hosszabb teltségérzetet biztosítanak.
Azt is érdemes megjegyezni, hogy a gyomorsav pH-értéke körülbelül egy vagy kettő, ami túl savas a legtöbb mikroorganizmus és baktérium számára.
Továbbá nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a gyümölcs étkezés közbeni fogyasztása puffadást, hasmenést vagy más emésztési problémákat okozna.
Ha étkezés előtt vagy után esszük, csökken a tápanyagtartalma
Egyes források azt terjesztik, hogy a gyümölcsöt üres gyomorra kell enni, hogy maximálisan hasznosuljanak a benne található tápanyagok. Ez szintén hamis megállapítás, hiszen mindig ugyanannyi tápanyagot viszünk be a szervezetünkbe, amikor elfogyasztunk egy almát vagy bármilyen más gyümölcsöt – vagy ami azt illeti, bármilyen ételt.
Étkezéskor a gyomor egyfajta tárolóként működik, és csak kis mennyiségeket enged tovább, hogy a belek könnyen megemészthessék az ételt. Ezenkívül a vékonybél úgy van kialakítva, hogy a lehető legtöbb tápanyagot felszívja. Tanulmányok kimutatták, hogy az emberi belek képesek kétszer annyi tápanyagot felszívni, mint amennyit egy átlagos személy naponta elfogyaszt. Tehát emiatt sem kell aggódnod.
A cukorbetegeknek 1-2 órával étkezés előtt vagy után kell gyümölcsöt enniük
A tévhit szerint mivel a cukorbetegek gyakran emésztési problémákkal küzdenek, a gyümölcs önmagában történő fogyasztása javítja az emésztést. Ez azonban nem igaz. Nem létezik olyan tudományos bizonyíték, ami ezt alátámasztaná, sőt: ezzel a módszerrel a gyümölcs cukortartalma gyorsabban juthat a véráramba, ami kifejezetten rosszat tehet a cukorbetegeknek.
Ehelyett érdemes inkább étkezés közben fogyasztaniuk gyümölcsöket, vagy magas fehérje-, illetve rosttartalmú ételekkel párosítani azokat, hogy lassabban kerüljenek a vékonybélbe. Ezáltal a cukor lassabban szívódik fel, és alacsonyabb vércukorszint-emelkedést eredményez.
A legjobb délután fogyasztani a gyümölcsöket
Nincs semmilyen logika vagy tudományos bizonyíték, ami ezt alátámasztaná. Akik kiállnak az állítás mellett, azt mondják, hogy a délután folyamán lelassul az anyagcsere, és a magas cukortartalmú ételek, például a gyümölcsök, emelik a vércukorszintet, valamint stimulálják az emésztőrendszert.
Az a része igaz, hogy bármelyik szénhidráttartalmú étel átmenetileg megemeli a vércukorszintet, amikor a glükóz felszívódik. Ez azonban függetlenül attól, hogy a nap melyik időszakában fogyasztjuk.
Továbbá az emésztőrendszer „felébresztésére” nincs szükség, mivel bármikor készen áll az étel fogadására, amint elkezdünk enni.
Kerüljük a gyümölcsöt 14 óra után!
Ez a mítosz közvetlenül ellentmond az előző pontnak, azt állítva, hogy nem szabad délután gyümölcsöt enni. A teória szerint a gyümölcsök – vagy más szénhidráttartalmú ételek – fogyasztása 14 óra után nem jó ötlet, mert megemeli a vércukorszintet, amit a test már nem tud stabilizálni lefekvés előtt, ez pedig súlygyarapodáshoz vezet.
Tény, hogy bármely szénhidráttartalmú étel megemeli a vércukorszintet, de valójában nincs bizonyíték arra, hogy a vércukorszintünk 14 óra után nagyobb mértékben emelkedne meg, mint a nap bármely más időszakában. Emellett számos tényező határozza meg azt, hogy a kalóriákat energiaként égetjük-e el vagy zsírrá alakítjuk, de az, hogy mikor eszünk gyümölcsöket, nem tartozik ezek közé.
Még több egészség: