5 kínos mítosz a gyümölcsfogyasztásról, amit már biztosan te is hallottál

A gyümölcsök alapvetően jót tesznek nekünk, így szinte minden egészséges étkezésre vonatkozó iránymutatás tartalmazza őket. Mégis olyan sokféle korlátozást olvashatunk ezekkel kapcsolatban, hogy könnyen összezavarodhatunk, mi igaz és minek nincs valóságtartalma.

Nem is kell messzebbre nézni: már az interneten is rengeteg információ található a gyümölcsökről és általánosságban véve a gyümölcsfogyasztásról – ám ezeknek nem mindig van megalapozottsága. A következőkben sorra vesszük a leggyakoribb „mítoszokat”, és megvizsgáljuk, hogy van-e bennük igazság.

5 kínos mítosz a gyümölcsfogyasztásról, amit már biztosan te is hallottál

A legjobb üres gyomorra fogyasztani

Biztosan hallottad már, hogy ha étkezés során fogyasztod a gyümölcsöket, az lelassítja az emésztést, aminek a hatására a gyümölcs a gyomorban erjedésnek indul, így gázokat, diszkomfortérzetet és más emésztési problémákat okozhat.

Tény, hogy a gyümölcs rosttartalma lassíthatja az emésztést egy kicsit, de a többi állítás téves. A gyümölcs miatt az étel nem reked meg hosszan a gyomorban és nem indul erjedésnek – a rostok ugyanis nem lassítják le annyira az emésztést, hogy elinduljon ez a folyamat, csupán hosszabb teltségérzetet biztosítanak.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a gyomorsav pH-értéke körülbelül egy vagy kettő, ami túl savas a legtöbb mikroorganizmus és baktérium számára.

Továbbá nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a gyümölcs étkezés közbeni fogyasztása puffadást, hasmenést vagy más emésztési problémákat okozna.

Ha étkezés előtt vagy után esszük, csökken a tápanyagtartalma

Egyes források azt terjesztik, hogy a gyümölcsöt üres gyomorra kell enni, hogy maximálisan hasznosuljanak a benne található tápanyagok. Ez szintén hamis megállapítás, hiszen mindig ugyanannyi tápanyagot viszünk be a szervezetünkbe, amikor elfogyasztunk egy almát vagy bármilyen más gyümölcsöt – vagy ami azt illeti, bármilyen ételt.

Étkezéskor a gyomor egyfajta tárolóként működik, és csak kis mennyiségeket enged tovább, hogy a belek könnyen megemészthessék az ételt. Ezenkívül a vékonybél úgy van kialakítva, hogy a lehető legtöbb tápanyagot felszívja. Tanulmányok kimutatták, hogy az emberi belek képesek kétszer annyi tápanyagot felszívni, mint amennyit egy átlagos személy naponta elfogyaszt. Tehát emiatt sem kell aggódnod.

A cukorbetegeknek 1-2 órával étkezés előtt vagy után kell gyümölcsöt enniük

A tévhit szerint mivel a cukorbetegek gyakran emésztési problémákkal küzdenek, a gyümölcs önmagában történő fogyasztása javítja az emésztést. Ez azonban nem igaz. Nem létezik olyan tudományos bizonyíték, ami ezt alátámasztaná, sőt: ezzel a módszerrel a gyümölcs cukortartalma gyorsabban juthat a véráramba, ami kifejezetten rosszat tehet a cukorbetegeknek.

Ehelyett érdemes inkább étkezés közben fogyasztaniuk gyümölcsöket, vagy magas fehérje-, illetve rosttartalmú ételekkel párosítani azokat, hogy lassabban kerüljenek a vékonybélbe. Ezáltal a cukor lassabban szívódik fel, és alacsonyabb vércukorszint-emelkedést eredményez.

A legjobb délután fogyasztani a gyümölcsöket

Nincs semmilyen logika vagy tudományos bizonyíték, ami ezt alátámasztaná. Akik kiállnak az állítás mellett, azt mondják, hogy a délután folyamán lelassul az anyagcsere, és a magas cukortartalmú ételek, például a gyümölcsök, emelik a vércukorszintet, valamint stimulálják az emésztőrendszert.

Az a része igaz, hogy bármelyik szénhidráttartalmú étel átmenetileg megemeli a vércukorszintet, amikor a glükóz felszívódik. Ez azonban függetlenül attól, hogy a nap melyik időszakában fogyasztjuk.

Továbbá az emésztőrendszer „felébresztésére” nincs szükség, mivel bármikor készen áll az étel fogadására, amint elkezdünk enni.

Kerüljük a gyümölcsöt 14 óra után!

Ez a mítosz közvetlenül ellentmond az előző pontnak, azt állítva, hogy nem szabad délután gyümölcsöt enni. A teória szerint a gyümölcsök – vagy más szénhidráttartalmú ételek – fogyasztása 14 óra után nem jó ötlet, mert megemeli a vércukorszintet, amit a test már nem tud stabilizálni lefekvés előtt, ez pedig súlygyarapodáshoz vezet.

Tény, hogy bármely szénhidráttartalmú étel megemeli a vércukorszintet, de valójában nincs bizonyíték arra, hogy a vércukorszintünk 14 óra után nagyobb mértékben emelkedne meg, mint a nap bármely más időszakában. Emellett számos tényező határozza meg azt, hogy a kalóriákat energiaként égetjük-e el vagy zsírrá alakítjuk, de az, hogy mikor eszünk gyümölcsöket, nem tartozik ezek közé.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...