Ha migréned van, ezeket az ételeket kerüld el

Ki gondolná, hogy egyes élelmiszerek erősítenék a migrénes fájdalmakat? Sajnos rengeteg finomság van, amely még elviselhetetlenebbé tudja tenni a fejfájást, jöjjenek hát a tiltólistás harapnivalók és italok!

A migrén rengeteg embert, a teljes lakosság mintegy 8-12 százalékát érinti. Az elviselhetetlen, hányingerrel és rosszulléttel járó, szűnni nem akaró fejfájás sokszor cselekvőképtelenné tudja tenni az embert. Bár ma már létezik néhány praktikus megoldás a fájdalom csökkentésére és visszaszorítására, a szakértők szerint van néhány olyan élelmiszer, amely képes lehet erősebbé tenni a migrénes görcsöket. Hogy melyek ezek az ételek és italok?

Ezek az ételek fokozhatják a migrénes fejfájást

A kávé

A legjobb napindító kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben azonban kifejezetten káros lehet a migrénre. Szakértők szerint napi két csészénél nem szabad többet innia a migrénnel szenvedőknek, a fekete ugyanis erősebbé teheti a görcsöket.

Az élesztő

Az élesztőt tartalmazó élelmiszerek – a péksütemények, kenyerek – a bennük található tiramin miatt képesek fokozni a migrént.

Ez az összetevő egyaránt megtalálható a sajtban és az alkoholban is.

Sajt és alkohol

Ha már itt tartunk: az alkoholban két anyag, a tiramin mellett a hisztamin is képes erősíteni a migrént. Az olyan sajtok, mint a brie, a cheddar, a feta, a mozzarella, a svájci sajt és a kék sajtok szintén a tiramin miatt kerülendőek.

A csokoládé

A csoki sem ajánlott, a Marie Claire cikke azt írja, hogy egy tanulmány szerint a placebóval összehasonlítva a csokoládé a résztvevők 42 százalékánál váltott ki rohamot.

Édesítőszerek és adalékanyagok

Az olyan mesterséges édesítőszerek, mint az aszpartám, vagy az ízfokozóként ismert MSG (mononátrium-glutamát) egyaránt fájdalmasabbá tehetik a migrént. Utóbbival kapcsolatban egy 2016-os tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az MSG nem okoz nagyobb valószínűséggel fejfájást vagy migrént, mint a placebo, ennek ellenére sok migrénben szenvedő állítja, hogy az MSG triggerelni tudja a tüneteiket.

Sajnos kedvenc felvágottaink és kolbászaink is tiltólistásak

Felvágottak, feldolgozott és pácolt húsok

A nitriteket és nitrátokat tartalmazó feldolgozott húsok szintén a migrén erősebb tüneteihez járulnak hozzá. Egy korábbi tanulmány szerint azoknál a betegeknél, akik nitriteket fogyasztottak, 5 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki aznap vagy másnap migrénes fejfájás.

Olajos magvak

A mandula, a földimogyoró és sok más dióféle, illetve mag is tartalmaz tiramint – a migrént erősítő egyik fő összetevőt.

Forrásunk volt.


Az egészség a legfontosabb, olvasd el ezeket is:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...