Ezek a gyümölcsök sajnos kihozhatják a migrénedet

A gyümölcsök kétségkívül nagyon egészésgesek – ha viszont migréned van, érdemes megválogatni, melyeket fogyasztod, egyesek ugyanis kihozhatják a fejfájásodat.

A migrénes fejfájás tipikus esetben bizonyos időközönként jelentkező, rohamszerűen kezdődő, féloldali, pulzáló fejfájással jár. Rengeteg oka lehet a kialakulásának, és nagyon sok minden idézi elő a migrénes fejfájástbrazil kutatók szerint például néhány gyümölcs is közöttük lehet.

A kutatócsoport négy neurológiai szakértőből és táplálkozási szakemberből állt, akik brazil egyetemeken és kórházakban dolgoznak. Azt tűzték ki céljuknak, hogy megállapítsák, mely gyümölcsök okozhatnak migrénes rohamokat – arról ugyanis, hogy vannak ilyenek, már régóta tudunk, de a mögöttes mechanizmusokat még mindig nem értjük.

Ezek a gyümölcsök kihozhatják a migrénedet

A kutatók abból indultak ki, hogy tudjuk: néhány erősebb szag és illat képes migrént kiváltani, ilyen például a parfüm, festék, benzin és a fehérítő is. Éppen ezért az illatosabb gyümölcsöket kezdték el először vizsgálni. Arra jutottak, hogy néhány étel képes az agyban található gyulladások felerősítésével, az erek tágításával (ezáltal a vérnyomás megváltoztatásával) vagy az agy glükózanyagcseréjének megzavarásával migréneket kiváltani.

A kutatáshoz több mint négyezer migrénes beteget, valamint 1100 tenziós fejfájástól szenvedőt vizsgáltak meg. A migrénes fejfájással küzdők több mint 40 százalékának megfájdult a feje 8-90 perccel az alábbi gyümölcsök fogyasztása után:

Érdekes felsorolás, és nem azok a gyümölcsök végeztek az első helyeken, amelyekre az ember feltétlenül gondolna. A kutatás megnyugvást is hozhat a többi fejfájósnak: ezek a gyümölcsök csak a migréntől szenvedőknek jelentettek kiváltó okot, a tenziós fejfájással élők semmi változást nem mutattak a fogyasztásukra.


Még több cikk a fejfájásról:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...