A migrénes fejfájás tipikus esetben bizonyos időközönként jelentkező, rohamszerűen kezdődő, féloldali, pulzáló fejfájással jár. Rengeteg oka lehet a kialakulásának, és nagyon sok minden idézi elő a migrénes fejfájást – brazil kutatók szerint például néhány gyümölcs is közöttük lehet.
A kutatócsoport négy neurológiai szakértőből és táplálkozási szakemberből állt, akik brazil egyetemeken és kórházakban dolgoznak. Azt tűzték ki céljuknak, hogy megállapítsák, mely gyümölcsök okozhatnak migrénes rohamokat – arról ugyanis, hogy vannak ilyenek, már régóta tudunk, de a mögöttes mechanizmusokat még mindig nem értjük.
A kutatók abból indultak ki, hogy tudjuk: néhány erősebb szag és illat képes migrént kiváltani, ilyen például a parfüm, festék, benzin és a fehérítő is. Éppen ezért az illatosabb gyümölcsöket kezdték el először vizsgálni. Arra jutottak, hogy néhány étel képes az agyban található gyulladások felerősítésével, az erek tágításával (ezáltal a vérnyomás megváltoztatásával) vagy az agy glükózanyagcseréjének megzavarásával migréneket kiváltani.
A kutatáshoz több mint négyezer migrénes beteget, valamint 1100 tenziós fejfájástól szenvedőt vizsgáltak meg. A migrénes fejfájással küzdők több mint 40 százalékának megfájdult a feje 8-90 perccel az alábbi gyümölcsök fogyasztása után:
- dinnye
- passiógyümölcs
- narancs
- ananász
- szőlő
- banán
- uborka (bár technikailag nem gyümölcsnek számít)
- acerola cseresznye
- papaja
Érdekes felsorolás, és nem azok a gyümölcsök végeztek az első helyeken, amelyekre az ember feltétlenül gondolna. A kutatás megnyugvást is hozhat a többi fejfájósnak: ezek a gyümölcsök csak a migréntől szenvedőknek jelentettek kiváltó okot, a tenziós fejfájással élők semmi változást nem mutattak a fogyasztásukra.
Még több cikk a fejfájásról: