Ezek a gyümölcsök sajnos kihozhatják a migrénedet

A gyümölcsök kétségkívül nagyon egészésgesek – ha viszont migréned van, érdemes megválogatni, melyeket fogyasztod, egyesek ugyanis kihozhatják a fejfájásodat.

A migrénes fejfájás tipikus esetben bizonyos időközönként jelentkező, rohamszerűen kezdődő, féloldali, pulzáló fejfájással jár. Rengeteg oka lehet a kialakulásának, és nagyon sok minden idézi elő a migrénes fejfájástbrazil kutatók szerint például néhány gyümölcs is közöttük lehet.

A kutatócsoport négy neurológiai szakértőből és táplálkozási szakemberből állt, akik brazil egyetemeken és kórházakban dolgoznak. Azt tűzték ki céljuknak, hogy megállapítsák, mely gyümölcsök okozhatnak migrénes rohamokat – arról ugyanis, hogy vannak ilyenek, már régóta tudunk, de a mögöttes mechanizmusokat még mindig nem értjük.

Ezek a gyümölcsök kihozhatják a migrénedet

A kutatók abból indultak ki, hogy tudjuk: néhány erősebb szag és illat képes migrént kiváltani, ilyen például a parfüm, festék, benzin és a fehérítő is. Éppen ezért az illatosabb gyümölcsöket kezdték el először vizsgálni. Arra jutottak, hogy néhány étel képes az agyban található gyulladások felerősítésével, az erek tágításával (ezáltal a vérnyomás megváltoztatásával) vagy az agy glükózanyagcseréjének megzavarásával migréneket kiváltani.

A kutatáshoz több mint négyezer migrénes beteget, valamint 1100 tenziós fejfájástól szenvedőt vizsgáltak meg. A migrénes fejfájással küzdők több mint 40 százalékának megfájdult a feje 8-90 perccel az alábbi gyümölcsök fogyasztása után:

Érdekes felsorolás, és nem azok a gyümölcsök végeztek az első helyeken, amelyekre az ember feltétlenül gondolna. A kutatás megnyugvást is hozhat a többi fejfájósnak: ezek a gyümölcsök csak a migréntől szenvedőknek jelentettek kiváltó okot, a tenziós fejfájással élők semmi változást nem mutattak a fogyasztásukra.


Még több cikk a fejfájásról:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...