Amikor úgy döntünk, hogy lefagyasztunk egy adag ételt vagy alapanyagot, már azelőtt el kell kezdenünk tervezni, hogy az adott tároló a mélyhűtőbe kerülne. Nem mindegy ugyanis, milyen állapotban tesszük majd a hidegre, több tényező is van, ami befolyásolja az étel minőségét és eltarthatóságát, illetve a kiolvasztás utáni ízét. A lenti tippek betartásával minden, amit a mélyhűtőbe teszünk, sokkal hosszabb életű lesz.
Az étel előkészítése
Muszáj lehűteni az ételt fagyasztás előtt?
Igen, sőt kötelező. Nagyon sokat árthatunk a hűtőnek azzal, ha még melegen teszünk bele bármit. Ráadásul maga a lefagyasztott étel is megsínyli a lustaságot: lassabb lesz a hűlés folyamata, ami roncsolja a szerkezetet és az ízeket is.
A főtt köreteket (tészta, gabona, hüvelyesek) is érdemes lefagyasztani?
Nem feltétlenül, bár ha ezekkel is szeretnénk előre készülni, lehetséges. Annak ellenére, hogy frissen a legfinomabbak, kiolvasztva is élvezhetjük őket. Fagyasztás előtt a legfontosabb az alulfőzés: mivel a kiolvasztás során további hőnek tesszük ki, az alulfőzött köret pont tökéletes lesz, mire felmelegszik.
A tároló kiválasztása
Bármilyen üveg mehet a fagyasztóba?
Nem, csak az edzett üvegből készült edények alkalmasak fagyasztásra.
Szintén fontos megjegyezni, hogy a fagyó folyadékok térfogata nő: ezért mindig hagyjunk helyet ennek a dobozban, ne töltsük csordultig.
Miért fontos a jól záró tároló?
Ha nem légmentesen záró a tárolónk, a bejutó oxigén kiszárítja az ételt, és az fagyási sérülést szenved. Így mindegy, hogy milyen anyagú vagy alakú a dobozunk vagy zacskónk, a lényeg, hogy kizárja a levegőt.
A műanyag fagyasztózacskó helyett lehet mást használni?
Természetesen rengeteg alternatív megoldás van a műanyag zacskókra, sőt, ezek általában jobban is működnek. A korábban említett edzett üveg kiváló választás, de bármelyik újrahasználható műanyag doboz is megteszi. Ha nem vagyunk biztosak a védelemben, használjunk dupla tárolót (doboz+zacskó).
Az étel megvédése a fagytól
Miért sérül az étel a fagytól?
Amikor hosszú ideig oxigén éri a fagyott ételt, egyes részei kiszáradhatnak. Ettől nem lesz romlott vagy ehetetlen, csupán a minősége lesz rosszabb. De ezen kívül ugyanúgy fogyasztható.
Ha túl sokáig bent hagyok valamit, biztosan meg fog sérülni?
Nem feltétlenül. Ha alaposan gondoskodtunk a csomagolásról, és kizártuk az oxigént, nem kell emiatt aggódnunk.
Mit tegyek, ha elfelejtettem a fagyasztás idejét?
Amennyiben egy ilyen ételt olvasztunk ki, figyeljük meg, hogy nincsenek-e rajta furcsa elszíneződések, nem kellemetlen-e a szaga? Ha ezek nem jelentkeznek, az étel valószínűleg még nem romlott.
A kiolvasztás szabályai
Mi a kiolvasztás legjobb módszere?
Amikor fel akarjuk használni a fagyasztott ételt, előző nap végén tegyük át a hűtőbe. Itt lesz ideje egy éjszaka alatt biztonságos körülmények között kiolvadni.
Mit tegyünk, ha ezt elmulasztottuk?
Semmiképpen ne hagyjuk szobahőmérsékleten kiolvadni a dolgokat. Szintén ne tegyük meleg vízbe, mert ezekkel a módszerekkel veszélyes baktériumok juthatnak az élelmiszerbe. Jó alaposan csomagoljuk be, majd tegyük hideg vízbe, amíg fel nem enged.
Mindent muszáj kiolvasztani?
Nem, sőt, vannak olyan ételek, amelyeket jobb fagyott állapotban megfőzni. A kiolvasztás során ugyanis extra nedvesség kerül beléjük, ami akadályozza például a pirulást, sülést.
Miért íztelen a kiolvasztott étel?
Előfordulhat, hogy némi íz elvész a fagyasztás során. Ezt inkább utólag tudjuk ellensúlyozni: amikor felmelegítjük, ízlés szerint adjunk hozzá még egy kis sót vagy más ízesítőt.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Tudatosan és felkészülten a konyhában: