Persze, vannak keretek és szabályok, amelyek meghatározzák, hogy mitől lesz valami melegszendvics, azonban ezek inkább alapkövetelmények és nem korlátozó tényezők – tehát inkább azt gátolják meg, hogy valamit elvegyünk a szendvicsből, azt már nem annyira, hogy hozzáadjunk. Hiszen míg egy üres, vajas pirítós nem számít melegszendvicsnek, addig egy mindenféle szokatlan kiegészítőkkel ellátott, izgalmas kenyérpáros már annál inkább. Vegyük sorra, mi minden landolhat a szeletek között!
Majonéz
Rögtön meghazudtolná magát a cikk? Hisz’ a majonéz nem is szokatlan szereplő a melegszendvicsekben! De gondoljunk csak bele egy pillanat erejéig: az ízes szószt általában csak utólag nyomjuk a ropogós kenyerekre, nem a készítés közben.
Pedig, ha a szendvics külsejére vaj helyett majonézt kenünk, sokkal ízesebb és sokkal alaposabban karamellizált külsőt kapunk majd. Érdemes kipróbálni!
Friss gyümölcs
Rengeteg melegszendvicsnek jól állna némi édesség, amit a legegyszerűbb és legizgalmasabb módon úgy adhatunk meg nekik, ha friss gyümölcsökkel pakoljuk meg őket. A legtöbb sajt, de még sok sonka is jól viseli a lédús, édes kontrasztot, amit például őszibarack, szeder, málna, de akár mangó is adhat.
Lekvár
Ugyanezen a talajon maradva már egy fokkal kevésbé tűnik majd abszurd ötletnek a lekvárral megkent melegszendvics: az édes ellensúlyozza a sós ízeket, sőt, hozzájuk ad, tökéletesen komplex harmóniát alakít ki a szendvicsen belül. Használjunk például sárgabarack- vagy erdeigyümölcs-lekvárt, ezek ugyanis kiválóan illeszkednek érlelt sajtokhoz, sonkákhoz.
Magvaj
Egy fokkal vadabb vizekre evezünk, amikor a sima vajat vagy egyéb zsiradékot magvajakra cseréljük. Ha van otthon némi cukrozatlan mogyoróvajunk, mindenképpen adjunk neki egy esélyt, kellemes összhangra képes például enyhébb aromájú, zsíros, félkemény sajtokkal és erőteljes, érlelt húsárukkal. Sose kenjük a szendvics külsejére, ugyanis a serpenyővel való közvetlen érintkezés során könnyen megég: maradjon a magvaj a kenyér belsejében.
Savanyúság
Adtunk már édeset a szendvicshez, adtunk már sósat, most ezért épp itt az ideje, hogy a savanyúval is foglalkozzunk egy kicsit – és nemcsak az íz elnevezéséről van itt szó, hanem egészen konkrétan savanyúságról. A csalamádé, kovászos- vagy csemegeuborka ugyanis találó kiegészítője lehet bármilyen melegszendvicsnek.
A lényeg, hogy jó vékonyra vágjuk a zöldségeket, illetve a káposztából/csalamádéból enyhén nyomkodjuk ki a nedvességet – mindkét lépés megelőzi a szendvics totális elázását.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Izgalmasabbnál izgalmasabb konyhai tippek, tanácsok: