5 szokatlan hozzávaló, ami landoljon a melegszendvicsedben

Sajt, kenyér, sonka, vaj: nagyjából ennyi elég egy finom melegszendvics elkészítéséhez. Persze néha van úgy, hogy az „elég”-nél az ember kicsit többre vágyik – ilyen alkalmakkor jöhetnek majd jól az alábbi furcsa alapanyagok, kiegészítések.

Persze, vannak keretek és szabályok, amelyek meghatározzák, hogy mitől lesz valami melegszendvics, azonban ezek inkább alapkövetelmények és nem korlátozó tényezők – tehát inkább azt gátolják meg, hogy valamit elvegyünk a szendvicsből, azt már nem annyira, hogy hozzáadjunk. Hiszen míg egy üres, vajas pirítós nem számít melegszendvicsnek, addig egy mindenféle szokatlan kiegészítőkkel ellátott, izgalmas kenyérpáros már annál inkább. Vegyük sorra, mi minden landolhat a szeletek között!

5 szokatlan hozzávaló, ami landoljon a melegszendvicsedben

Majonéz

Rögtön meghazudtolná magát a cikk? Hisz’ a majonéz nem is szokatlan szereplő a melegszendvicsekben! De gondoljunk csak bele egy pillanat erejéig: az ízes szószt általában csak utólag nyomjuk a ropogós kenyerekre, nem a készítés közben.

Pedig, ha a szendvics külsejére vaj helyett majonézt kenünk, sokkal ízesebb és sokkal alaposabban karamellizált külsőt kapunk majd. Érdemes kipróbálni!

Friss gyümölcs

Rengeteg melegszendvicsnek jól állna némi édesség, amit a legegyszerűbb és legizgalmasabb módon úgy adhatunk meg nekik, ha friss gyümölcsökkel pakoljuk meg őket. A legtöbb sajt, de még sok sonka is jól viseli a lédús, édes kontrasztot, amit például őszibarack, szeder, málna, de akár mangó is adhat.

Lekvár

Ugyanezen a talajon maradva már egy fokkal kevésbé tűnik majd abszurd ötletnek a lekvárral megkent melegszendvics: az édes ellensúlyozza a sós ízeket, sőt, hozzájuk ad, tökéletesen komplex harmóniát alakít ki a szendvicsen belül. Használjunk például sárgabarack- vagy erdeigyümölcs-lekvárt, ezek ugyanis kiválóan illeszkednek érlelt sajtokhoz, sonkákhoz.

Magvaj

Egy fokkal vadabb vizekre evezünk, amikor a sima vajat vagy egyéb zsiradékot magvajakra cseréljük. Ha van otthon némi cukrozatlan mogyoróvajunk, mindenképpen adjunk neki egy esélyt, kellemes összhangra képes például enyhébb aromájú, zsíros, félkemény sajtokkal és erőteljes, érlelt húsárukkal. Sose kenjük a szendvics külsejére, ugyanis a serpenyővel való közvetlen érintkezés során könnyen megég: maradjon a magvaj a kenyér belsejében.

Savanyúság

Adtunk már édeset a szendvicshez, adtunk már sósat, most ezért épp itt az ideje, hogy a savanyúval is foglalkozzunk egy kicsit – és nemcsak az íz elnevezéséről van itt szó, hanem egészen konkrétan savanyúságról. A csalamádé, kovászos- vagy csemegeuborka ugyanis találó kiegészítője lehet bármilyen melegszendvicsnek.

A lényeg, hogy jó vékonyra vágjuk a zöldségeket, illetve a káposztából/csalamádéból enyhén nyomkodjuk ki a nedvességet – mindkét lépés megelőzi a szendvics totális elázását.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Izgalmasabbnál izgalmasabb konyhai tippek, tanácsok:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...