Évi 30 kiló mézet kap, aki „szobát” bérel ebben a méhhotelben

Nagyon aranyos kezdeményezés indult Horvátországban, ami ráadásul még a bolygónak is jót tesz. A gerzencei méhhotel egy olyan innovatív megoldás, ami városlakóknak teszi lehetővé a méhészkedést.

A közép-horvátországi Gerzence ad otthont annak a méhhotelnek, amit egy fiatal házaspár indított el annak érdekében, hogy támogassák a méhészet iparágát, tegyenek némi jót a környezetért, és mellette a városlakó embereknek is kikapcsolódást biztosítsanak. Akik kast bérelnek, rendszeres mézellátásban részesülnek, és abban is biztosak lehetnek, hogy a mézük fenntartható és ismert méhészetből származik.

Évi 30 kiló mézet kap, aki „szobát” bérel ebben a méhhotelben

A hotel ötlete

Az ötlet a Balja házaspár: Domagoj és Tatjana fejéből pattant ki, amikor azt tapasztalták, hogy vásárlóik egyre inkább érdeklődnek a megvásárolt méz eredete és valódisága iránt. Mivel százéves méhészháttérrel rendelkeznek, a tapasztalatuk is megvolt a projekthez.

2017-ben nyitott meg a hotel, hogy mindenki, aki biztos forrásból származó, ellenőrzött mézet szeretne venni és fogyasztani, méhkast bérelhessen ott.

Horvátország egyedüli méhhotelje tökéletes lehetőséget nyújt azok számára, akik szeretnének részt venni a méztermelésben, azonban ezt idő- és helyhiány miatt nem tehetik meg otthon.

Rendszeres mézellátás

2500 kuna (ami 120 ezer forint) ellenében a bérlők kapnak egy méhkast. Az árba beletartozik a méhek etetése, az esetleges gyógyszeres kezelések költsége, a méztermés leszedése és maga a méz is.

Hároméves szerződést lehet kötni a hotellel, ami egy méhkirálynő várható élettartamával megegyező idő. Az évek leteltével az egész rajt fiatalítani kell.

Ez évi 30 kiló méz, amely mennyiség természetesen függ az időjárási viszonyoktól és más befolyásoló tényezőtől

 - mondta Domagoj a várható termésről.

A házaspár elmondása szerint nagyon nagy az érdeklődés a kasok iránt, nemcsak a helyiek, de külföldiek is szeretnének a hotel pártfogói lenni. Arra is volt példa, hogy családtagok, barátok hotelbérletet ajándékoztak szeretteiknek, nyilatkozták Baljáék.

Több okból is jót teszünk vele

Persze évi 30 kilogramm méz nem hangzik rosszul, de ez csak a kezdete annak a hosszú előnylistának, ami a méhhotel támogatásával jár. A házaspár saját személyes vágya az volt a hotel megnyitásával, hogy támogassák a helyi turizmust és méhészetet is. Ahogy mondták, némi vérfrissítés volt ez egy olyan iparágon belül, ami nem elég, hogy nem káros a környezetre, de pozitív hatásai megkerülhetetlenek, ha az éghajlatváltozás kezeléséről van szó.

Ahogy Domagoj mondja, a környezet és a méhek sorsa összefügg, a növények szaporodása és a termés nagy része munkájukon áll vagy bukik. Sajnos az emberi tevékenység, főleg az ipari szintű mezőgazdaság veszélyezteti a jövőjüket, ezért olyan fontos, hogy minél több ilyen kezdeményezés induljon, mint a hotel.

A klímaváltozást ők is a bőrükön érzik: idén először például etetni kellett a méheket, ami korábban sosem fordult elő. A tavaszi hó és a kifejezetten hideg idő is megnehezítették a beporzók munkáját.

Forrásunk volt.


Még több hír a nagyvilágból:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...