Évi 30 kiló mézet kap, aki „szobát” bérel ebben a méhhotelben

Nagyon aranyos kezdeményezés indult Horvátországban, ami ráadásul még a bolygónak is jót tesz. A gerzencei méhhotel egy olyan innovatív megoldás, ami városlakóknak teszi lehetővé a méhészkedést.

A közép-horvátországi Gerzence ad otthont annak a méhhotelnek, amit egy fiatal házaspár indított el annak érdekében, hogy támogassák a méhészet iparágát, tegyenek némi jót a környezetért, és mellette a városlakó embereknek is kikapcsolódást biztosítsanak. Akik kast bérelnek, rendszeres mézellátásban részesülnek, és abban is biztosak lehetnek, hogy a mézük fenntartható és ismert méhészetből származik.

Évi 30 kiló mézet kap, aki „szobát” bérel ebben a méhhotelben

A hotel ötlete

Az ötlet a Balja házaspár: Domagoj és Tatjana fejéből pattant ki, amikor azt tapasztalták, hogy vásárlóik egyre inkább érdeklődnek a megvásárolt méz eredete és valódisága iránt. Mivel százéves méhészháttérrel rendelkeznek, a tapasztalatuk is megvolt a projekthez.

2017-ben nyitott meg a hotel, hogy mindenki, aki biztos forrásból származó, ellenőrzött mézet szeretne venni és fogyasztani, méhkast bérelhessen ott.

Horvátország egyedüli méhhotelje tökéletes lehetőséget nyújt azok számára, akik szeretnének részt venni a méztermelésben, azonban ezt idő- és helyhiány miatt nem tehetik meg otthon.

Rendszeres mézellátás

2500 kuna (ami 120 ezer forint) ellenében a bérlők kapnak egy méhkast. Az árba beletartozik a méhek etetése, az esetleges gyógyszeres kezelések költsége, a méztermés leszedése és maga a méz is.

Hároméves szerződést lehet kötni a hotellel, ami egy méhkirálynő várható élettartamával megegyező idő. Az évek leteltével az egész rajt fiatalítani kell.

Ez évi 30 kiló méz, amely mennyiség természetesen függ az időjárási viszonyoktól és más befolyásoló tényezőtől

 - mondta Domagoj a várható termésről.

A házaspár elmondása szerint nagyon nagy az érdeklődés a kasok iránt, nemcsak a helyiek, de külföldiek is szeretnének a hotel pártfogói lenni. Arra is volt példa, hogy családtagok, barátok hotelbérletet ajándékoztak szeretteiknek, nyilatkozták Baljáék.

Több okból is jót teszünk vele

Persze évi 30 kilogramm méz nem hangzik rosszul, de ez csak a kezdete annak a hosszú előnylistának, ami a méhhotel támogatásával jár. A házaspár saját személyes vágya az volt a hotel megnyitásával, hogy támogassák a helyi turizmust és méhészetet is. Ahogy mondták, némi vérfrissítés volt ez egy olyan iparágon belül, ami nem elég, hogy nem káros a környezetre, de pozitív hatásai megkerülhetetlenek, ha az éghajlatváltozás kezeléséről van szó.

Ahogy Domagoj mondja, a környezet és a méhek sorsa összefügg, a növények szaporodása és a termés nagy része munkájukon áll vagy bukik. Sajnos az emberi tevékenység, főleg az ipari szintű mezőgazdaság veszélyezteti a jövőjüket, ezért olyan fontos, hogy minél több ilyen kezdeményezés induljon, mint a hotel.

A klímaváltozást ők is a bőrükön érzik: idén először például etetni kellett a méheket, ami korábban sosem fordult elő. A tavaszi hó és a kifejezetten hideg idő is megnehezítették a beporzók munkáját.

Forrásunk volt.


Még több hír a nagyvilágból:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...