Évi 30 kiló mézet kap, aki „szobát” bérel ebben a méhhotelben

Nagyon aranyos kezdeményezés indult Horvátországban, ami ráadásul még a bolygónak is jót tesz. A gerzencei méhhotel egy olyan innovatív megoldás, ami városlakóknak teszi lehetővé a méhészkedést.

A közép-horvátországi Gerzence ad otthont annak a méhhotelnek, amit egy fiatal házaspár indított el annak érdekében, hogy támogassák a méhészet iparágát, tegyenek némi jót a környezetért, és mellette a városlakó embereknek is kikapcsolódást biztosítsanak. Akik kast bérelnek, rendszeres mézellátásban részesülnek, és abban is biztosak lehetnek, hogy a mézük fenntartható és ismert méhészetből származik.

Évi 30 kiló mézet kap, aki „szobát” bérel ebben a méhhotelben

A hotel ötlete

Az ötlet a Balja házaspár: Domagoj és Tatjana fejéből pattant ki, amikor azt tapasztalták, hogy vásárlóik egyre inkább érdeklődnek a megvásárolt méz eredete és valódisága iránt. Mivel százéves méhészháttérrel rendelkeznek, a tapasztalatuk is megvolt a projekthez.

2017-ben nyitott meg a hotel, hogy mindenki, aki biztos forrásból származó, ellenőrzött mézet szeretne venni és fogyasztani, méhkast bérelhessen ott.

Horvátország egyedüli méhhotelje tökéletes lehetőséget nyújt azok számára, akik szeretnének részt venni a méztermelésben, azonban ezt idő- és helyhiány miatt nem tehetik meg otthon.

Rendszeres mézellátás

2500 kuna (ami 120 ezer forint) ellenében a bérlők kapnak egy méhkast. Az árba beletartozik a méhek etetése, az esetleges gyógyszeres kezelések költsége, a méztermés leszedése és maga a méz is.

Hároméves szerződést lehet kötni a hotellel, ami egy méhkirálynő várható élettartamával megegyező idő. Az évek leteltével az egész rajt fiatalítani kell.

Ez évi 30 kiló méz, amely mennyiség természetesen függ az időjárási viszonyoktól és más befolyásoló tényezőtől

 - mondta Domagoj a várható termésről.

A házaspár elmondása szerint nagyon nagy az érdeklődés a kasok iránt, nemcsak a helyiek, de külföldiek is szeretnének a hotel pártfogói lenni. Arra is volt példa, hogy családtagok, barátok hotelbérletet ajándékoztak szeretteiknek, nyilatkozták Baljáék.

Több okból is jót teszünk vele

Persze évi 30 kilogramm méz nem hangzik rosszul, de ez csak a kezdete annak a hosszú előnylistának, ami a méhhotel támogatásával jár. A házaspár saját személyes vágya az volt a hotel megnyitásával, hogy támogassák a helyi turizmust és méhészetet is. Ahogy mondták, némi vérfrissítés volt ez egy olyan iparágon belül, ami nem elég, hogy nem káros a környezetre, de pozitív hatásai megkerülhetetlenek, ha az éghajlatváltozás kezeléséről van szó.

Ahogy Domagoj mondja, a környezet és a méhek sorsa összefügg, a növények szaporodása és a termés nagy része munkájukon áll vagy bukik. Sajnos az emberi tevékenység, főleg az ipari szintű mezőgazdaság veszélyezteti a jövőjüket, ezért olyan fontos, hogy minél több ilyen kezdeményezés induljon, mint a hotel.

A klímaváltozást ők is a bőrükön érzik: idén először például etetni kellett a méheket, ami korábban sosem fordult elő. A tavaszi hó és a kifejezetten hideg idő is megnehezítették a beporzók munkáját.

Forrásunk volt.


Még több hír a nagyvilágból:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...