Meggyre fel!

Végre meggy is kapható minden zöldségesstandon! A sötétbordó szemek rengeteg vitamint, ásványi anyagot és számos opciót rejtenek a további felhasználásra!

Mindig is a cseresznye savanykás párjaként tekintettem a meggyre – gyerekkoromban nem is volt nagy sikere nálam, mindig „túl savanyú” felkiáltással utasítottam vissza bármilyen formában, az ellenkezőjéről még pitébe burkolt formájában sem lehetett meggyőzni. Azóta valamelyest rendeződött a „kapcsolatunk”, s ma már ott szerepel a legjobban várt nyári gyümölcsök között.

Meggyes pite Margó konyhájából

Amikor az első, igazi nagyszemű meggy megjelenik a piac asztalain, akkor ez a pite a "szezon" nyitó meggyes süti nálunk! :))) Gőzölgő vaníliás illat lengi be a konyhát miközben sül, ...

Dobálós meggyes kelt pite

Eddig csak meggyes piskótát készítettem, de most kaptam egyik ismerősömtől egy kelt tésztás receptet is. Kipróbáltam, ez is bevált nekem is és a családomnak is! Finom lett...:)

Meggyes pite Gogi Mónitól

Amikor a barátnőim jönnek látogatóba akkor készítem el, mert nálunk a meggytől sajnos mindenki meghal:-) Nagyon finom kis pite, igazi csajos finomság.

Biztos sokunknak hagyott már foltot a ruháján a meggy – ha egyszer beszínez valamit, azt igen nehéz eredeti állapotába visszavarázsolni. Gyógyszeriparban, élelmiszergyártásban hasznosítják is erős színező tulajdonságát. A-, B-, C-vitamintartalma a meggynek is igen jelentős, nagy mennyiségben rejti magában a vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort is, de mivel nagyon savas gyümölcsnek számít, nem árt vigyázni a fogzománcra, különösen az arra érzékenyeknek. Mindemellett javítja az emésztést, csökkenti a puffadást, és persze rengeteg minden készíthető belőle.

Mikrós meggybefőtt télire

Fiatalabb koromban utáltam eltenni befőtteket. Semmi kedvem nem volt dunsztolgatni nagyanyáink módjára, nagypárnát, törölközőt "mittudoménmégmibe" tekergetni, őrizgetni, kerülgetni, ...

Meggybefőtt télire Csiki Piroskától

A pontos vízmennyiséget úgy szoktam kiszámítani, hogy egy üveget megrakok meggyel, feltöltöm vízzel, megmérem a meggy súlyát és a víz mennyiséget. Az összmennyiség gyümölcsöt ...

Rumos meggy ahogy temjud készíti

A férjem imádja a rumos meggyet, és mostanáig nagymamája gondoskodott az éves mennyiségről. Sajnos ő már nincs köztünk, így átvettem a családi hagyományt. A készítést és az evést ...

Vörösboros meggy

Kitűnő, gyors és egyszerű meggybefőtt. A bortól hosszú ideig ropogós marad, keményebb, mint amikor leszedtük! Az alkohol alig érződik rajta, vagyis bármire használhatjuk, amire a sima ...

Legkönnyebb cseresznye- vagy meggybefőtt

Mindig is imádtam a befőttet, rengeteg receptet kipróbáltam, de egyik sem volt az igazi. Mindegyiknek volt valami bibije. :) Bánatom elpanaszoltam a barátnőmnek, mire odaadta ezt a receptet, ...

Konyakos meggy egyszerűen

Ebben az évben elég jó lett a meggytermés, így lekváron kívül alkoholos meggy is készült. Adventig általában nem bontjuk ki, onnantól főleg sütikhez, édességekhez használom. Idén ...

A nagy klasszikusok, a nyár slágerei, amikből télen is nagy szeretettel falatozom, valahogy teljesen elvarázsolnak, vagyis, ha házilag eltett befőttekkel, lekvárokkal, szörpökkel találkozom. Na, a meggy pedig az az alapanyag, amiből aztán meg lehet tölteni a kamra polcait, de kimagozva, fagyasztva önmagában is eltehető a mélyhűtőbe, így akár januárban is jöhet a meggyes pite. A nagy aduásznak mindig is a nagyiféle piték számítanak, illetve érdekes módon az iskolai menzáról egyedül ennek az édességnek emlékszem szívesen a tésztájára: puha, illatos és omlós volt, amiből – a fentebb taglalt ellenszenv okán – műgonddal szépen kicsipegettem a meggyszemeket, hogy aztán csak a pitetészta maradjon, amit jóízűen elfogyaszthatok.

Még több befőtt receptje >>

Meggyes pite

Ez a recept drága Nagyikám "alap-pitereceptje", lehet készíteni más gyümölcsökkel is (cseresznye, alma, szilva stb.), szerintem elronthatatlan. Vékony tésztájú, sok töltelékes pite lesz ...

Ez a bizonyos sütemény ma már azért valóban meggyesen is lecsúszik, jöhet rácsosan, linzertésztába „csomagolva”, de ott van az igazi, falusi pite, zsírral, liszttel és tejföllel – na, ez az, amiből biztosan nem egy kockát fogok elvenni. A tésztát a legtöbb recept úgy ajánlja kinyújtani, hogy egész tepsit fedjünk be vele, a tészta másik felével pedig fedjük be a már töltelékkel megtoldott, készülő pitét. Sütikben nem árt megcukrozni, fahéjazni valamelyest a meggyszemeket, még akkor is, ha ódzkodunk tőle – különben a savanykás íz teljesen eluralkodik a süteményben. Elő a magozókkal (jó játék), tepsikkel és befőttesüvegekkel, egész júliusban kapható még meggy!

Még több meggyes recept >>

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...