Mindig is a cseresznye savanykás párjaként tekintettem a meggyre – gyerekkoromban nem is volt nagy sikere nálam, mindig „túl savanyú” felkiáltással utasítottam vissza bármilyen formában, az ellenkezőjéről még pitébe burkolt formájában sem lehetett meggyőzni. Azóta valamelyest rendeződött a „kapcsolatunk”, s ma már ott szerepel a legjobban várt nyári gyümölcsök között.
meggyes pite
Kaptunk meggyet, így ez lett belőle, mivel nagy tepsit használtunk, így kissé vékony lett.
meggyes pite
A netről van ez a klassz recept, mely nagyon nagy sikert aratott! Sokkal jobb, mint az elsőre tűnik.
meggyes pite
Édesanyámtól tanultam az eredeti receptet, de ebbe már egy kicsit belekontárkodtam!!!
meggyes pite
A Tina egy régi számából van a tésztarecept, mivel volt itthon meggy gondoltam, ez így tökéletes egyszerű, könnyű és finom.
meggyes pite
Elvileg eredeti recept szerint a pudingot a meggybefőtt levével kell készíteni. De én most friss meggyből készítettem, ezért meggylé híján tejjel csináltam. És így sokkal finomabb. ...
meggyes pite
Amikor az első, igazi nagyszemű meggy megjelenik a piac asztalain, akkor ez a pite a "szezon" nyitó meggyes süti nálunk! :))) Gőzölgő vaníliás illat lengi be a konyhát miközben sül, ...
meggyes pite
Eddig csak meggyes piskótát készítettem, de most kaptam egyik ismerősömtől egy kelt tésztás receptet is. Kipróbáltam, ez is bevált nekem is és a családomnak is! Finom lett...:)
meggyes pite
Amikor a barátnőim jönnek látogatóba akkor készítem el, mert nálunk a meggytől sajnos mindenki meghal:-) Nagyon finom kis pite, igazi csajos finomság.
meggyes pite
Nagyon gyors, egyszerű süti, az egész család imádja.
Biztos sokunknak hagyott már foltot a ruháján a meggy – ha egyszer beszínez valamit, azt igen nehéz eredeti állapotába visszavarázsolni. Gyógyszeriparban, élelmiszergyártásban hasznosítják is erős színező tulajdonságát. A-, B-, C-vitamintartalma a meggynek is igen jelentős, nagy mennyiségben rejti magában a vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort is, de mivel nagyon savas gyümölcsnek számít, nem árt vigyázni a fogzománcra, különösen az arra érzékenyeknek. Mindemellett javítja az emésztést, csökkenti a puffadást, és persze rengeteg minden készíthető belőle.
befőtt
Fiatalabb koromban utáltam eltenni befőtteket. Semmi kedvem nem volt dunsztolgatni nagyanyáink módjára, nagypárnát, törölközőt "mittudoménmégmibe" tekergetni, őrizgetni, kerülgetni, ...
befőtt
A pontos vízmennyiséget úgy szoktam kiszámítani, hogy egy üveget megrakok meggyel, feltöltöm vízzel, megmérem a meggy súlyát és a víz mennyiséget. Az összmennyiség gyümölcsöt ...
befőtt
A férjem imádja a rumos meggyet, és mostanáig nagymamája gondoskodott az éves mennyiségről. Sajnos ő már nincs köztünk, így átvettem a családi hagyományt. A készítést és az evést ...
befőtt
Kitűnő, gyors és egyszerű meggybefőtt. A bortól hosszú ideig ropogós marad, keményebb, mint amikor leszedtük! Az alkohol alig érződik rajta, vagyis bármire használhatjuk, amire a sima ...
befőtt
Én minden gyümölcsöt így rakok el. Egyszerű és tartós.
befőtt
Mindig is imádtam a befőttet, rengeteg receptet kipróbáltam, de egyik sem volt az igazi. Mindegyiknek volt valami bibije. :) Bánatom elpanaszoltam a barátnőmnek, mire odaadta ezt a receptet, ...
befőtt
Ebben az évben elég jó lett a meggytermés, így lekváron kívül alkoholos meggy is készült. Adventig általában nem bontjuk ki, onnantól főleg sütikhez, édességekhez használom. Idén ...
A nagy klasszikusok, a nyár slágerei, amikből télen is nagy szeretettel falatozom, valahogy teljesen elvarázsolnak, vagyis, ha házilag eltett befőttekkel, lekvárokkal, szörpökkel találkozom. Na, a meggy pedig az az alapanyag, amiből aztán meg lehet tölteni a kamra polcait, de kimagozva, fagyasztva önmagában is eltehető a mélyhűtőbe, így akár januárban is jöhet a meggyes pite. A nagy aduásznak mindig is a nagyiféle piték számítanak, illetve érdekes módon az iskolai menzáról egyedül ennek az édességnek emlékszem szívesen a tésztájára: puha, illatos és omlós volt, amiből – a fentebb taglalt ellenszenv okán – műgonddal szépen kicsipegettem a meggyszemeket, hogy aztán csak a pitetészta maradjon, amit jóízűen elfogyaszthatok.
Még több befőtt receptje >>
meggyes pite
Ez a recept drága Nagyikám "alap-pitereceptje", lehet készíteni más gyümölcsökkel is (cseresznye, alma, szilva stb.), szerintem elronthatatlan. Vékony tésztájú, sok töltelékes pite lesz ...
Ez a bizonyos sütemény ma már azért valóban meggyesen is lecsúszik, jöhet rácsosan, linzertésztába „csomagolva”, de ott van az igazi, falusi pite, zsírral, liszttel és tejföllel – na, ez az, amiből biztosan nem egy kockát fogok elvenni. A tésztát a legtöbb recept úgy ajánlja kinyújtani, hogy egész tepsit fedjünk be vele, a tészta másik felével pedig fedjük be a már töltelékkel megtoldott, készülő pitét. Sütikben nem árt megcukrozni, fahéjazni valamelyest a meggyszemeket, még akkor is, ha ódzkodunk tőle – különben a savanykás íz teljesen eluralkodik a süteményben. Elő a magozókkal (jó játék), tepsikkel és befőttesüvegekkel, egész júliusban kapható még meggy!
Még több meggyes recept >>
Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>