
Mindig is a cseresznye savanykás párjaként tekintettem a meggyre – gyerekkoromban nem is volt nagy sikere nálam, mindig „túl savanyú” felkiáltással utasítottam vissza bármilyen formában, az ellenkezőjéről még pitébe burkolt formájában sem lehetett meggyőzni. Azóta valamelyest rendeződött a „kapcsolatunk”, s ma már ott szerepel a legjobban várt nyári gyümölcsök között.
Meggyes szelet Angie konyhájából
Kaptunk meggyet, így ez lett belőle, mivel nagy tepsit használtunk, így kissé vékony lett.
Meggyes pite Yolika konyhájából
A netről van ez a klassz recept, mely nagyon nagy sikert aratott! Sokkal jobb, mint az elsőre tűnik.
Meggyes pite Nyuszimusz konyhájából
Édesanyámtól tanultam az eredeti receptet, de ebbe már egy kicsit belekontárkodtam!!!
Joghurtos-meggyes pite
A Tina egy régi számából van a tésztarecept, mivel volt itthon meggy gondoltam, ez így tökéletes egyszerű, könnyű és finom.
Vaníliapudingos meggyes pite Milumanótól
Elvileg eredeti recept szerint a pudingot a meggybefőtt levével kell készíteni. De én most friss meggyből készítettem, ezért meggylé híján tejjel csináltam. És így sokkal finomabb. ...
Meggyes pite Margó konyhájából
Amikor az első, igazi nagyszemű meggy megjelenik a piac asztalain, akkor ez a pite a "szezon" nyitó meggyes süti nálunk! :))) Gőzölgő vaníliás illat lengi be a konyhát miközben sül, ...
Dobálós meggyes kelt pite
Eddig csak meggyes piskótát készítettem, de most kaptam egyik ismerősömtől egy kelt tésztás receptet is. Kipróbáltam, ez is bevált nekem is és a családomnak is! Finom lett...:)
Meggyes pite Gogi Mónitól
Amikor a barátnőim jönnek látogatóba akkor készítem el, mert nálunk a meggytől sajnos mindenki meghal:-) Nagyon finom kis pite, igazi csajos finomság.
Meggyes lepény Polihanna konyhájából
Nagyon gyors, egyszerű süti, az egész család imádja.
Biztos sokunknak hagyott már foltot a ruháján a meggy – ha egyszer beszínez valamit, azt igen nehéz eredeti állapotába visszavarázsolni. Gyógyszeriparban, élelmiszergyártásban hasznosítják is erős színező tulajdonságát. A-, B-, C-vitamintartalma a meggynek is igen jelentős, nagy mennyiségben rejti magában a vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort is, de mivel nagyon savas gyümölcsnek számít, nem árt vigyázni a fogzománcra, különösen az arra érzékenyeknek. Mindemellett javítja az emésztést, csökkenti a puffadást, és persze rengeteg minden készíthető belőle.
Mikrós meggybefőtt télire
Fiatalabb koromban utáltam eltenni befőtteket. Semmi kedvem nem volt dunsztolgatni nagyanyáink módjára, nagypárnát, törölközőt "mittudoménmégmibe" tekergetni, őrizgetni, kerülgetni, ...
Meggybefőtt télire Csiki Piroskától
A pontos vízmennyiséget úgy szoktam kiszámítani, hogy egy üveget megrakok meggyel, feltöltöm vízzel, megmérem a meggy súlyát és a víz mennyiséget. Az összmennyiség gyümölcsöt ...
Rumos meggy ahogy temjud készíti
A férjem imádja a rumos meggyet, és mostanáig nagymamája gondoskodott az éves mennyiségről. Sajnos ő már nincs köztünk, így átvettem a családi hagyományt. A készítést és az evést ...
Vörösboros meggy
Kitűnő, gyors és egyszerű meggybefőtt. A bortól hosszú ideig ropogós marad, keményebb, mint amikor leszedtük! Az alkohol alig érződik rajta, vagyis bármire használhatjuk, amire a sima ...
Legkönnyebb cseresznye- vagy meggybefőtt
Mindig is imádtam a befőttet, rengeteg receptet kipróbáltam, de egyik sem volt az igazi. Mindegyiknek volt valami bibije. :) Bánatom elpanaszoltam a barátnőmnek, mire odaadta ezt a receptet, ...
Konyakos meggy egyszerűen
Ebben az évben elég jó lett a meggytermés, így lekváron kívül alkoholos meggy is készült. Adventig általában nem bontjuk ki, onnantól főleg sütikhez, édességekhez használom. Idén ...
A nagy klasszikusok, a nyár slágerei, amikből télen is nagy szeretettel falatozom, valahogy teljesen elvarázsolnak, vagyis, ha házilag eltett befőttekkel, lekvárokkal, szörpökkel találkozom. Na, a meggy pedig az az alapanyag, amiből aztán meg lehet tölteni a kamra polcait, de kimagozva, fagyasztva önmagában is eltehető a mélyhűtőbe, így akár januárban is jöhet a meggyes pite. A nagy aduásznak mindig is a nagyiféle piték számítanak, illetve érdekes módon az iskolai menzáról egyedül ennek az édességnek emlékszem szívesen a tésztájára: puha, illatos és omlós volt, amiből – a fentebb taglalt ellenszenv okán – műgonddal szépen kicsipegettem a meggyszemeket, hogy aztán csak a pitetészta maradjon, amit jóízűen elfogyaszthatok.
Meggyes pite
Ez a recept drága Nagyikám "alap-pitereceptje", lehet készíteni más gyümölcsökkel is (cseresznye, alma, szilva stb.), szerintem elronthatatlan. Vékony tésztájú, sok töltelékes pite lesz ...
Ez a bizonyos sütemény ma már azért valóban meggyesen is lecsúszik, jöhet rácsosan, linzertésztába „csomagolva”, de ott van az igazi, falusi pite, zsírral, liszttel és tejföllel – na, ez az, amiből biztosan nem egy kockát fogok elvenni. A tésztát a legtöbb recept úgy ajánlja kinyújtani, hogy egész tepsit fedjünk be vele, a tészta másik felével pedig fedjük be a már töltelékkel megtoldott, készülő pitét. Sütikben nem árt megcukrozni, fahéjazni valamelyest a meggyszemeket, még akkor is, ha ódzkodunk tőle – különben a savanykás íz teljesen eluralkodik a süteményben. Elő a magozókkal (jó játék), tepsikkel és befőttesüvegekkel, egész júliusban kapható még meggy!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!