A friss cseresznye és meggy tárolásában két nagy ellenségünk lesz: a hőmérséklet és a nedvesség. Ha bármelyik tényező a kettő közül nem ideális, a gyümölcs akár egy nap alatt is elkezd megromlani. Mindegy, hogy lekvár vagy sütemény készül belőle, esetleg csak egyszerűen szemezgetni szeretnénk belőle, figyeljünk oda a cseresznye, meggy tárolására.
Hideg fejjel
Főleg a legnagyobb nyári melegben lehet veszélyes a hőség a gyümölcsre. Szobahőmérsékleten hagyva gyorsan bepunnyad, extrém esetben levet ereszt, megnyomódik.
Lehetőség szerint a meggyet, cseresznyét tároljuk a hűtőben. Nem kell megmosnunk, de mindenképpen töröljük szárazra.
Azért, hogy a későbbi felhasználás könnyebb legyen, a szárakat eltávolíthatjuk, mielőtt a hűtőbe kerül a gyümölcs. Olyan dobozban, zacskóban tegyük a hidegre, ami lehetővé teszi a légmozgást.
Zárt tárolóban pára alakulhat ki, amitől újra nedvesek lesznek a szemek, ezt pedig mindenáron el kell kerülnünk. A doboz tetejét srégen tegyük rá, a zacskón hagyjunk egy kis nyílást.
Fő a szárazság
Az előbbiekben már szó esett a szárazság fontosságáról. Ha tisztán akarjuk eltenni későbbre a gyümölcsöt, megmoshatjuk. A lényeg az, hogy teljesen és alaposan töröljük szárazra.
Ebből a szempontból jobb, ha nem magozzuk ki a gyümölcsöt. Tegyük el egyben, hogy a leve ne folyjon ki, ne áztassa el a szemeket.
A fagyasztóba vele!
A hidegebb, borongósabb napokra is eltehetjük a nyár ízét, ha lefagyasztjuk a meggyet, a cseresznyét. Itt már magozva is eltehetjük, nem olyan veszélyes a gyümölcs épségére a lé, mert meg fog fagyni.
Persze egészben is mehet a mélyhűtőbe: először egy tálcán fagyasszuk le, hogy ne ragadjanak össze a szemek, utána rakjuk át fagyasztózacskóba.
Tároljuk rendesen a gyümölcsöt, és meghálálja majd a törődést: a legfinomabb süteményeket, desszerteket készíthetjük majd belőle, akár vásárlás után egy héttel is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Nyári ízek, alapanyagok és receptek: