Így készül az igazi retró meggyleves – 2 receptet is mutatunk!

A hideg nyári meggylevesnél jobb ebédet elképzelni sem tudnánk a forró nyár közepén. Hoztunk nektek két receptet, amivel nem lehet mellélőni! 

Mitől lesz igazán finom a meggyleves? Azt mondani sem kell, hogy minél több friss gyümölcs, annál jobb ízélmény, ezen felül viszont az is fontos, hogy az étel krémes legyen, ne legyen túl savanyú, de ne is legyen szétcukrozva. A következőkben két egymáshoz hasonló, könnyű és gyors receptet mutatunk nektek, így a kezdő és a profi gyümölcsleves-készítők is kipróbálhatják a nekik leginkább ideális technikát.

Az igazi RETRO meggyleveshez a következő alapanyagokra lesz szükséged:

A részletes receptért és videóért kattints a képre!

  • 60 dkg meggy
  • 5 dkg cukor
  • 1.2 liter víz
  • 150 gramm tejföl
  • 3 evőkanál liszt

Elkészítés 4 főre:

A kimagozott meggyet fazékba tesszük, rászórjuk a cukrot, és alacsony lángon, időnként megkeverve öt percig főzzük. Ha lejárt az idő, öntsük hozzá a vizet, és forrástól számított 10 percig hagyjuk főni.

Ezután jöhet a tejfölös-lisztes habarás. A három kanál lisztet keverjük el egy tálban jó alaposan a tejföllel, a forró levesből pedig merjünk rá egy nagy kanállal. Keverjük el a lisztes-tejfölös-leveses masszát, majd csurgassuk bele a levesbe, fedjük le a fazekat, és főzzük még további 10 percig. Hidegen a legfinomabb!

Ha egy kicsit extrább ízvilágra vágysz, íme a klasszikus meggyleves felturbózott receptje:

A teljes receptért kattints a képre!

Hozzávalók:

  • 3000 ml víz
  • 5 g só
  • 300 g cukor
  • 1200 g meggy
  • 1 citromból nyert citromhéj (kettővel még finomabb)
  • 5 db fahéjrúd
  • 10 db szegfűszeg
  • 300 ml habtejszín (vagy főzőtejszín)
  • 100 g finomliszt
  • 500 ml tej
  • 200 ml vörösbor (elhagyható)

Forrald fel a vizet a só és a cukor felével, öntsd hozzá a meggyet is, majd forrald újra.A többi cukrot forrald fel 150 ml vízzel, a citromok hámozott héjával és a fűszerekkel. Pár percig melegítsd, majd ha a kivonat sárga színt kapott, szűrd le a levet, és öntsd a levesbe. A tejszínből és lisztből készíts habarást, majd hőcserélő módszerrel öntsd a levesbe: a forró levesből az előző recepthez hasonlóan tégy pár merőkanállal a habarásba, keverd el, és öntsd bele a levesbe. Ezt az eljárást használva kevesebb esély van arra, hogy a levesben összecsomósodik a liszt, ami zavaró az étkezésnél.

Végül a tejet kell beleborítani a levesbe, fel kell forralni, és további 5 percig főzni. Ízlés szerint öntsd fel a levest egy kis vörösborral, ebben az esetben viszont főzd még egy kicsit a levest, hogy az alkohol elpárologjon a léből. Bármelyik meggylevest is választod, mi egészen biztosak vagyunk benne, hogy a végeredmény fenomenális lesz, a család és a barátok pedig tuti kétszer szednek majd a hűsítő ételből.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...