Megérett a MEGGY: ezért edd két pofára a fanyar kedvencet, amíg tart a szezon

Kedvenced a meggy, és alig vártad a szezont? Túl savanyú neked, ezért csak sütikben, levesben bírod? Mutatunk pár receptet! És azt tudtad, hogy csomó értékes tápanyag is van benne?

A meggyszezon nemcsak azért jó, mert a fanyaran savanykás ízekért rajongók is örülhetnek végre, fülükre akaszthatják és levesbe, sütibe vagy a szájukba pottyanthatják kedvencüket, a meggyet, de azért is, mert a meggy is bővelkedik néhány istenadta élettani hatásban.

A meggy élettani hatásai:

  • kalóriaszegény: 10 dkg meggy mindössze ~45-50 kcal és ~12 g szénhidrátot tartalmaz
  • vitamintartalma kiemelkedő: gazdag A-, B1-, B2-, B6-, C-vitaminban
  • gazdag káliumban, vasban és magnéziumban és folsavban
  • fanyar ízének köszönhetően igazi frissítő megmentő a meleg nyári napokon
  • külön kiemelendő magas antioxidánstartalma, amelyek segítenek szervezetünkben a szabad gyökök megkötésében, szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében
  • serkenti az idegek működését
  • emésztést segítő hatását nagy mennyiség nyers fogyasztása esetén tapasztalhatjuk
  • antocián vegyületei jótékony hatással vannak főleg a vastagbél daganatos megbetegedésére
  • flavonoidtartalma gyulladáscsökkentő hatású

Kiváló magyar fajtái a Pándy meggy és az érdi bőtermő, de említésre méltó még az igazi hungarikumnak számító cigánymeggy, mely apró szemű ugyan, ám annál zamatosabb!

Hogy mibe tegyük? Mutatjuk is!

Mehet a reggeli turmixunkba, smoothie-nkba, tízórai gyümölcssalátánkba vagy házi gyümölcsjoghurtunkba, de uzsonnára gyümölcsös túrókrémként, hidegen vagy melegen meggylevesként, húsokkal harmonizáló meggymártásként is remek:

Meggyes túrókehely

Pillanatok alatt elkészülő, finom, könnyű nyári desszert. Én legközelebb dupla adagot készítek, mivel nálunk nagy sikere volt, és kevésnek bizonyult.

Görög gyümölcsleves

Ezt a receptet attól a szakácsomtól tanultam, aki a sült banán narancsmártással kreációmat ihlette. Lajos, mint azt már leírtam, a végletekig lusta volt, nem csoda, ha ragadtak rá a ...

...de persze jam, lekvár is készülhet belőle, hogy akár télen is élvezhessük a nyári fanyar ízeket:

...és természetesen sütemények megkoronázásaként is imádjuk: mert a meggy a legfinomabb pitetöltelék, minden kevert sütit feldob, ha beledobálod, de a rétesek és a torták is elviselik, sőt, roládok, piskóták krémjeként is isteni:

Feketeerdő-tekercs

A feketeerdő-tortának nem ugranál neki, de készítenél egy hasonló ízvilágú édességet? Ez a te recepted! Ha a piskótalapod jól sikerül, már garantált a siker.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrás.


Még több nyári tartalom erre:

Legújabb receptek

Körtelekvár

A legzamatosabb körtékből érdemes főzni ezt az ízgazdag lekvárt, ami elsőre ugyan szokványosnak tűnhet, azonban egy aprócska kiegészítőtől a lehető legkülönlegesebb ...

Fűszeres almakompót

Talán nem teljesen olyan, ahogy a nagyi készítette, azonban ő is boldogan nyaldosná az ujjait, miután belekóstolt ebbe a fűszeres almakompótba. Egyetlen apró mozdulattal sokkal mélyebb, ...

Piteformában sült sajtos fasírtfészek

Nekem szilikonos pite formám van, amiből egyszerűen kijön miután megsült. Ez az étel az egyik kedvenc nálunk, sokszor készítem. Legalább 6 db formához elég ez a húsmassza, mivel maga a ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Egyszerű tojásfasírt

Nem feltétlenül kell hús a szaftos fasírthoz: erre kiváló példa az alábbi recept, amelyben tojás, zsemle és egy nagy csokor zöldfűszer alakul aranybarna és ízes pogácsákká. ...

Fokhagymás csülök tepsiben sütve

A családban egyedül én szeretem a csülköt, ezzel most magamnak kedveskedtem. Nem egy könnyű és diétás étel, de ritkán azt hiszem megengedhető. Paprikás krumplival és savanyú ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!