A meggyszezon nemcsak azért jó, mert a fanyaran savanykás ízekért rajongók is örülhetnek végre, fülükre akaszthatják és levesbe, sütibe vagy a szájukba pottyanthatják kedvencüket, a meggyet, de azért is, mert a meggy is bővelkedik néhány istenadta élettani hatásban.
A meggy élettani hatásai:
- kalóriaszegény: 10 dkg meggy mindössze ~45-50 kcal és ~12 g szénhidrátot tartalmaz
- vitamintartalma kiemelkedő: gazdag A-, B1-, B2-, B6-, C-vitaminban
- gazdag káliumban, vasban és magnéziumban és folsavban
- fanyar ízének köszönhetően igazi frissítő megmentő a meleg nyári napokon
- külön kiemelendő magas antioxidánstartalma, amelyek segítenek szervezetünkben a szabad gyökök megkötésében, szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében
- serkenti az idegek működését
- emésztést segítő hatását nagy mennyiség nyers fogyasztása esetén tapasztalhatjuk
- antocián vegyületei jótékony hatással vannak főleg a vastagbél daganatos megbetegedésére
- flavonoidtartalma gyulladáscsökkentő hatású
Kiváló magyar fajtái a Pándy meggy és az érdi bőtermő, de említésre méltó még az igazi hungarikumnak számító cigánymeggy, mely apró szemű ugyan, ám annál zamatosabb!
Hogy mibe tegyük? Mutatjuk is!
Mehet a reggeli turmixunkba, smoothie-nkba, tízórai gyümölcssalátánkba vagy házi gyümölcsjoghurtunkba, de uzsonnára gyümölcsös túrókrémként, hidegen vagy melegen meggylevesként, húsokkal harmonizáló meggymártásként is remek:
...de persze jam, lekvár is készülhet belőle, hogy akár télen is élvezhessük a nyári fanyar ízeket:
...és természetesen sütemények megkoronázásaként is imádjuk: mert a meggy a legfinomabb pitetöltelék, minden kevert sütit feldob, ha beledobálod, de a rétesek és a torták is elviselik, sőt, roládok, piskóták krémjeként is isteni:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több nyári tartalom erre: