Így reagál a test, ha „gyógysört” iszol egy görbe este másnapján

Kutyaharapást szőrével – tartja a mondás. De tényleg jobban leszünk, ha a másnaposságot még több alkohollal próbáljuk orvosolni?

Rengeteg házi praktika, tipp és trükk szolgál a másnaposság tüneteinek csökkentésére. Egyesek a hagyományos, szénhidrátdús ételek fogyasztására voksolnak, mások az ivászat közbeni vízfogyasztásra figyelnek oda és vannak, akik úgy gondolják, a másnapot még több alkohollal lehet a legjobban orvosolni.  

Így reagál a test, ha „gyógysört” iszol egy görbe este másnapján

Mivel kúráljuk a másnapot?

Egy nagyobb ivászat másnapján a testünknek időre és energiára van szüksége ahhoz, hogy megboirkózzon a szervezetbe bevitt méreganyagokkal. Ha odafigyelünk a vízfogyasztásra, beviszünk elegendő szénhidrátot és fehérjét, illetve kipihenjük magunkat, a testünk könnyebben tud megbírkózni a másnappal, de még így is időre lesz szükségünk ahhoz, hogy „felépüljünk”.

Nem véletlen, hogy másnap olyan vacakul tudunk lenni. Ahogy a véralkoholszintünk lenullázódik, úgy elmúlik az alkohol tudatmódosító hatása is és már csak a kellemetlen tünetek maradnak utána.

A szervezetünk az alkoholban található metanolt hangyasavvá és formaldehiddé bontja le, amelyek toxikus vegyi anyagok, többek között ezek okoznak kellemetlenségeket nekünk másnap. Az alkoholt és a metanolt ugyanazon mechanizmus során választja ki a szervezet, így további alkohol fogyasztása lehetővé teszi, hogy a metanol kiválasztódjon, ahelyett, hogy vegyi anyagokká alakulna.

A másnapos ivászat mellett többek között gyakori érv az is, hogy az alkohol megdobja az endorfinszintet és jókedvűen könnyebb viselni a macskajaj kellemetlen tüneteit. Bár ez igaz, az elvonáskor viszont az endorfinszint jelentősen lecsökken, a boldogság „üldözése” alkohollal pedig rossz berögződésekhez, hosszú távon függőséghez is vezethet. Mindent összevetve, egy doboz gyógysörrel valóban ki tudjuk tolni azt az időt, amikor a vérből kiürül az alkohol és a kedvünket is fel tudjuk kicsit dobni vele, de előbb-utóbb abba kell hagynunk az ivást és akkor a másnap is eljön, könyörtelenül. 

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is olvasd el az alkoholfogyasztásról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...