5 étel, amit kihozhatsz egy doboz mascarponéból

A gazdag, tejszínes krémsajt gyakori vendég lehet a hűtőnkben, de talán a legtöbbször tiramisu készül belőle. Ami persze nem baj, azonban mégis adódhatnak olyan helyzetek, hogy van otthon mascarpone, de nem akarunk kávét főzni és rétegezni. Mit tegyünk ilyenkor?

Annak ellenére, hogy a mascarpone egy kicsit magától is édeskés, lágy és gazdagon zsíros sajt, nem csak a jól megszokott édességekben kaphat helyet. Ha veszünk, általában az olasz klasszikust, tiramisut, esetleg más pohárkrémet, vagy hideg desszertet készítünk vele. Ez méltatlan módon skatulyába zárja a mascarponét, amiből most segítünk neki kitörni. Csupa olyan recept következik, ami felhasználja a krémsajtot, a tiramisun innen és túl.

5 étel, amit kihozhatsz egy doboz mascarponéból

Tésztaszósz

Mivel tejszínből készül, a mascarpone tökéletes kiegészítője lehet egy tésztaszósznak. Akár egy kanál is elég belőle, amit a tészta főzővizével, esetleg alaplével felhígathatunk, majd tovább fűszerezhetünk és gazdagíthatnunk.

Kiválóan illik mellé a sült csirke, a spenót, fűszerezés terén pedig nem kell túlzásba vinnünk a dolgot: egy kis fokhagyma, só és bors bőven elég lesz.

Egy keveset akár tehetünk paradicsomos szószokba is, nagyon jót tesz majd a mártás állagának: krémesebb, lágyabb lesz tőle. A hosszú tészták, de a penne és a fusilli is szépen fel tudja venni az ilyen sűrű szószokat.

Gnocchi

De nemcsak a tésztára kerülhet a mascarpone, hanem a tésztába is. A gnocchi egy viszonylag engedékeny recept: készíthetjük hagyományos módon krumplival is, de megannyi más zöldség, sőt, akár túró és krémsajt is adhatja az alapját a kis gombócoknak.

Keverjünk össze egy kis doboz mascarponét egy egész tojással, majd adjunk hozzá annyi lisztet, hogy egységes és nem túl ragadós tésztát kapjunk. Gyúrjuk simára, és egy késsel vágjunk belőle ujjpercnyi darabokat. A gnocchit főzzük nagyjából 5-6 percig sós, lobogó vízben, és tálaljuk kedvünk szerint.

Krémleves

A krémlevesekbe tehetünk tejszín helyett mascarponét is: jóval kevesebbre lesz szükségünk, így akár egy kis doboz krémsajtot több ételhez is fel tudunk majd használni. Mindenesetre a krémlevesek tejtermékigényét bőségesen ki tudjuk elégíteni egy evőkanálnyi mascarponéval.

Szinte minden ilyen levesben működhet, hiszen ízét és funkcióját tekintve majdnem teljesen megegyezik a tejszínnel. Csak a végén, már a lángról levéve adjuk hozzá, nehogy megfőzzük, és kicsapódjon.

Mascarponés petrezselyem-krémleves

Nem tudom, másnál hogy van, de nálam rendszeresen felhalmozódik a petrezselyem, és ha már megvan a téli készlet, akkor remek felhasználási mód lehet ez finom, könnyű, nyári leves is!

Házi készítésű gnocchi cukkinivel

Gyakran kapom magam azon, hogy valahol hátul az agyamban egy másik síkon ételreceptek születnek, miközben teljesen mással foglalatoskodok. Addig-addig járják át az agytekervényeimet, míg ...

Főzelék

Ugyanezen a vonalon maradva gazdagíthatunk vele főzelékeket is. Akár habarunk, akár nem, egy kis tejtermék előnyére válik majd a raguknak: az első esetben pedig elkeverhetjük a lisztet egy kevés mascarponéval és főzőlével. A tejföl savanykás íze sok főzeléknek jól áll, azonban ha egy kicsit édeskésebb vonalat adnánk az ételnek, nyúljunk a krémsajtért.

Húsételek

A húsokat igen könnyen és sokszínűen házasíthatjuk a mascarponéval: kerülhet töltött húsok belsejébe, egytálak és raguk szaftjába vagy rakott húsok rétegei közé. A csirke kifejezetten barátja, így ezzel a két alapanyaggal biztosan nyerő kombinációt alkothatunk.

Hagyományos finomfőzelék

Turós Emil régi szakácskönyvéből származik a recept. Azt gondolom, ha igazán jó finomfőzeléket szeretnénk készíteni, csináljuk csak friss zöldségekből, és ne sajnáljuk az ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okos, trükkös, de mindenek előtt isteni receptek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...