5 étel, amit kihozhatsz egy doboz mascarponéból

A gazdag, tejszínes krémsajt gyakori vendég lehet a hűtőnkben, de talán a legtöbbször tiramisu készül belőle. Ami persze nem baj, azonban mégis adódhatnak olyan helyzetek, hogy van otthon mascarpone, de nem akarunk kávét főzni és rétegezni. Mit tegyünk ilyenkor?

Annak ellenére, hogy a mascarpone egy kicsit magától is édeskés, lágy és gazdagon zsíros sajt, nem csak a jól megszokott édességekben kaphat helyet. Ha veszünk, általában az olasz klasszikust, tiramisut, esetleg más pohárkrémet, vagy hideg desszertet készítünk vele. Ez méltatlan módon skatulyába zárja a mascarponét, amiből most segítünk neki kitörni. Csupa olyan recept következik, ami felhasználja a krémsajtot, a tiramisun innen és túl.

5 étel, amit kihozhatsz egy doboz mascarponéból

Tésztaszósz

Mivel tejszínből készül, a mascarpone tökéletes kiegészítője lehet egy tésztaszósznak. Akár egy kanál is elég belőle, amit a tészta főzővizével, esetleg alaplével felhígathatunk, majd tovább fűszerezhetünk és gazdagíthatnunk.

Kiválóan illik mellé a sült csirke, a spenót, fűszerezés terén pedig nem kell túlzásba vinnünk a dolgot: egy kis fokhagyma, só és bors bőven elég lesz.

Egy keveset akár tehetünk paradicsomos szószokba is, nagyon jót tesz majd a mártás állagának: krémesebb, lágyabb lesz tőle. A hosszú tészták, de a penne és a fusilli is szépen fel tudja venni az ilyen sűrű szószokat.

Gnocchi

De nemcsak a tésztára kerülhet a mascarpone, hanem a tésztába is. A gnocchi egy viszonylag engedékeny recept: készíthetjük hagyományos módon krumplival is, de megannyi más zöldség, sőt, akár túró és krémsajt is adhatja az alapját a kis gombócoknak.

Keverjünk össze egy kis doboz mascarponét egy egész tojással, majd adjunk hozzá annyi lisztet, hogy egységes és nem túl ragadós tésztát kapjunk. Gyúrjuk simára, és egy késsel vágjunk belőle ujjpercnyi darabokat. A gnocchit főzzük nagyjából 5-6 percig sós, lobogó vízben, és tálaljuk kedvünk szerint.

Krémleves

A krémlevesekbe tehetünk tejszín helyett mascarponét is: jóval kevesebbre lesz szükségünk, így akár egy kis doboz krémsajtot több ételhez is fel tudunk majd használni. Mindenesetre a krémlevesek tejtermékigényét bőségesen ki tudjuk elégíteni egy evőkanálnyi mascarponéval.

Szinte minden ilyen levesben működhet, hiszen ízét és funkcióját tekintve majdnem teljesen megegyezik a tejszínnel. Csak a végén, már a lángról levéve adjuk hozzá, nehogy megfőzzük, és kicsapódjon.

Mascarponés petrezselyem-krémleves

Nem tudom, másnál hogy van, de nálam rendszeresen felhalmozódik a petrezselyem, és ha már megvan a téli készlet, akkor remek felhasználási mód lehet ez finom, könnyű, nyári leves is!

Házi készítésű gnocchi cukkinivel

Gyakran kapom magam azon, hogy valahol hátul az agyamban egy másik síkon ételreceptek születnek, miközben teljesen mással foglalatoskodok. Addig-addig járják át az agytekervényeimet, míg ...

Főzelék

Ugyanezen a vonalon maradva gazdagíthatunk vele főzelékeket is. Akár habarunk, akár nem, egy kis tejtermék előnyére válik majd a raguknak: az első esetben pedig elkeverhetjük a lisztet egy kevés mascarponéval és főzőlével. A tejföl savanykás íze sok főzeléknek jól áll, azonban ha egy kicsit édeskésebb vonalat adnánk az ételnek, nyúljunk a krémsajtért.

Húsételek

A húsokat igen könnyen és sokszínűen házasíthatjuk a mascarponéval: kerülhet töltött húsok belsejébe, egytálak és raguk szaftjába vagy rakott húsok rétegei közé. A csirke kifejezetten barátja, így ezzel a két alapanyaggal biztosan nyerő kombinációt alkothatunk.

Hagyományos finomfőzelék

Turós Emil régi szakácskönyvéből származik a recept. Azt gondolom, ha igazán jó finomfőzeléket szeretnénk készíteni, csináljuk csak friss zöldségekből, és ne sajnáljuk az ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okos, trükkös, de mindenek előtt isteni receptek:

Legújabb receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Kormos Lili

További cikkek

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Top Receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!