Népszerű áruházlánc üzleteiben adhatjuk le a használt sütőolajat

A népszerű üzletlánc régi-új kezdeményezésével mostantól még egyszerűbbé válik környezetünk védelme.

A Spar még 2021-ben indította el a használt étolaj és zsiradék újrahasznosítási programját, azóta pedig állandóan bővítik az átvételi pontok számát. Az indulás évében kilenc hiper-, és huszonöt szupermarketünkben állítottak fel egy-egy 800 literes kapacitású speciális tárolót. 2022-ben további harmincöt hasonló átvevőhelyet hoztak létre. A tárolókba leadott használt sütőolajat és zsiradékot rendszeresen elszállítják a gyűjtőpontokról, majd a felhevítést követően biodízel üzemanyag készül belőlük – írja a Trade magazin.

2022-ben már nagyjából 70 tonna használt sütőolajat és zsiradékot adtak le

Környezettudatos kezdeményezésünk a lakosság körében is pozitív fogadtatásra talált: 2021-ben több mint 13 tonna, 2022-ben pedig már csaknem 73 tonna használt sütőolajat és zsiradékot adtak le kihelyezett gyűjtőpontjainkon

– idézi a cikk Maczelka Márkot, a Spar Magyarország kommunikációs vezetőjét.

A vizek élővilágára természetesen nemcsak a kőolaj, hanem a növényi olajok, állati zsírok, vagyis a háztartási sütési olajok is károsak. A környezet megóvása szempontjából ezért rendkívül fontos a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj és zsiradék begyűjtése és újrahasznosítása, hiszen már egyetlen cseppjük is veszélyes lehet az élővizekre nézve.

Emiatt is nagyon fontos, hogy semmilyen körülmények között se öntsük a lefolyóba, vízelvezetőkbe és a kukába a maradék olajat. Magyarországon egy év alatt majdnem 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban. Az említett hatalmas mennyiségnek azonban csupán egy töredéke kerül gyűjtőpontokra.

Ha leadjuk a veszélyes hulladékokat a gyűjtőpontokon, akkor közreműködünk abban, hogy a belőlük készült bio-üzemanyag visszakerüljön a körforgásba. A tudatos hulladékkezeléssel nemcsak a közműszolgáltatók környezetvédelmi munkáját segíthetjük, hanem megóvhatjuk a szennyvízhálózatot, ezzel együtt pedig a természetes vizeinket is.

Forrásunk volt.


A környezetvédelem fontos téma, ezeket is érdemes elolvasnod!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...