Ne ereszd ki a fáradt olajat – Mutatjuk, mihez kezdj vele

A fáradt olaj elkerülhetetlen velejárója az otthoni főzésnek, viszont sokan nem tudják, hogy mit kezdjenek vele. Ha rossz helyre öntjük, rendkívül sokat ártunk a környezetnek. Segítünk, hogy könnyebb legyen tájékozódni.

A fáradt olajról hirtelen nem is a konyha, hanem a tavaly decemberi katasztrófa jut eszembe, decemberben ugyanis nagy port kavart, amikor valaki több ezer liter használt olajat öntött Szigetszentmiklósnál a Dunába. Ez a szörnyű eset is remekül példázza, hogy nagyon nem mindegy, hova öntjük a fáradt olajat, vállalati és lakossági szinten sem.

Vállalati szinten vonatkoznak ugyan előírások a cégekre, de lakossági szinten ezekről nem sok szó esik, pedig nekünk is nagy felelősségünk van főleg, hogy igazából minimális erőbefektetéssel sokat tehetünk környezetünk megóvása érdekében.

Újrahasznosítható egyáltalán az sütőolaj?

Amennyiben megfelelően használtuk az olajat, és nem hevítjük a füstpontja fölé, akár újra is használhatjuk. Mindenképp szűrjük át alaposan géz, kávéfilter vagy papírtörlő segítségével, hogy minden „maradékot” eltávolítsunk az olajból.

Tároljuk sötét helyen, légmentesen záródó tartályban. Mielőtt használnánk, szimatoljuk meg, ha avas, semmiképp ne használjuk.

Hova ne öntsük?

Ne öntsük le a lefolyón és ne húzzuk le a WC-n, mivel lerakódik, idővel dugulást okozhat, és végül, de nem utolsósorban, roppant mód környezetszennyező. Még ha ki is hűlt már a zsiradék, akkor se öntsük csak úgy bele a kukába, mert nehezen lebontható anyag.

Kertbe, természetbe, komposztba szintén ne öntsük, mert nem tesz jót egyiknek sem (lásd a dunai természeti katasztrófa).

Ha az olaj a talajba jut, gátolja a föld légáteresztő képességét és záróréteget képez, így nem tud feljönni a víz.

Elrettentés gyanánt: egy liter fáradt olaj egymillió liter édesvizet szennyezhet meg, amely 50 ember évi ivóvízkészlete. Ha vízbe kerül (gondoljunk csak a decemberi katasztrófára), a víz tetején szétterülve akadályozza az oxigénáramlást, így rettenetes károkat okozhat az élővilágban.

Hogyan gyűjtsük?

A zsiradékban sütés igen népszerű konyhai technológia, így egy átlagos háztartásban is tetemes mennyiség fel tud halmozódni. Nálunk külön tárolója van a konyhában, egy ősrégi MOL-os fáradt olajos tárolóban gyűjtjük, amit aztán ha megtelt, elviszünk a legközelebbi gyűjtőpontra.

A legfontosabb, hogy várjuk meg, míg lehűl az olaj. Ha nincs külön fáradtolaj-gyűjtőnk, akkor használjuk a zsiradék saját flakonját, hogy ne termeljünk felesleges szemetet.

Hol adhatjuk le?

Országszerte találunk gyűjtőpontokat (ezen a linken országosan kereshetünk!), az ALDI-nál, az OIL!, a Lukoil és a MOL kutaknál, a Biofilter telephelyén, illetve a lakossági hulladékudvarokban is várják a fáradt olajat. Nem mindenhol veszik át, mindenképp tájékozódjunk, mielőtt nekiindulnánk.

Ha valaki többet szeretne tudni az újrahasznosításról, illetve a körforgásos gazdasági megoldásokról, az FKF oldalán rengeteg cikk és tanulmány fellelhető. Az FKF-nél fáradt olaj konténerekben gyűjtik a fáradt olajat, amibe használt sütőzsiradék és annak flakonja, valamint a gépkocsi használt olaja (és flakonja is) mehet.

A fáradt olajból általában biodízel készül

Mihez kezdenek a fáradt olajjal?

A használt olajat az erre szakosodott üzemekben újrahasznosítják, megfelelő módszerekkel tisztítják. Itthon elsősorban a biodízel iparág hasznosítja, de aszfalt-, gipsz- és festékgyártás során is hasznosítható.


A környezetvédelem fontos téma, ezeket is érdemes elolvasnod!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...