Miért nincs kalóriatáblázat az elegáns éttermekben, ugyanúgy, mint a mekiben?

A feszesebb étrendet tartó ember is szeret néha étterembe járni, új helyeket kipróbálni, de ha még nincs nagy rutinja, könnyen összezavarodhat.

Ez nem egy újabb diétatrend vagy étkezési őrület. A makrotápanyagok számolásával és ügyes balanszírozásával egészséges mikrobiomot teremthetünk, ha kell, kalóriadeficittel súlyvesztést érhetünk el, esetleg kontrolláltabban növelhetünk a testsúlyon, ha arra van szükség. Igen ám, de maximum a gyorsétterem-hálózatok makrotápanyagairól tudunk bármit is, mert ők teszik közzé a sztenderd termékeik erre vonatkozó táblázatait.

Miért nincs kalóriatáblázat az elegáns éttermekben, ugyanúgy, mint a mekiben?

Hogyan történik a kalóriák számolása?

Tételezzük fel, hogy 5-7 kiló súlyfeleslegtől szeretnénk megszabadulni, mindezt pedig odafigyelő táplálkozással és persze a szükséges testmozgással tennénk, optimális idő alatt. Nem lovagoljuk meg az éppen aktuális diétahullámot, nem vásárlunk „azonnal lefogyasztó” kapszulákat, zsírégetést ígérő krémeket, csak a legalapvetőbb úton haladunk. Kiszámoljuk az alapanyagcserénket (BMR = a szervezet energiafelhasználása nyugalmi helyzetben. Ennyi kalóriára van szükség, hogy az alap életfunkcióinkat el tudjuk látni), majd a fizikai aktivitásunkhoz és a célzott sporthoz képest is megvizsgáljuk, hogy mikor kerülünk kalóriadeficitbe, hány kalóriányi táplálékot kell bevinnünk ahhoz, hogy ne megtartsuk a súlyunkat, hanem le tudjunk faragni belőle.

Ez aránylag egyszerű egy képlet, ehhez pedig a legjobb, ha ügyesen nyúlunk, és odafigyelünk az említett makrotápanyagok megfelelő arányú bevitelére.

Ki tudja, milyen makrotápanyag kerül a tányérra?

Értjük ezen a szénhidrátok, a fehérjék és a cukrok arányát. Persze, a zsír elégetéséhez csökkentett kalóriaszámra van szükség, vagyis elméletileg fontosabb, hogy mennyit eszünk, minthogy mit fogyasztunk el, de bármilyen kiegyensúlyozott étrend alapja, hogy változatosan táplálkozzunk. Sok zöldséggel (nyersen és elkészítve), rostdús gyümölcsökkel, jó minőségű és nem ultrafedolgozott húsokkal/hallal, teljes tejtermékekkel, alacsonyabb glikémiás indexű gabonákkal, fehérjedús hüvelyesekkel, telítetlen zsírsavakkal. Vagy aki nem fogyaszt húst, a szükséges fehérjék pótlásával.

És helyben is vagyunk, honnan tudjuk, hogy az adott gombában, babban, lencsében mennyi fehérjét viszünk be a szervezetbe? És különben is, egyáltalán mi volt az a mennyiség, amit az étteremben a tányérunkra tettek? Balladai homályba vész, ha csak nem vagyunk már nagyon edzettek, akik szemmértékre is 10%-os pontossággal meg tudják mondani a mennyiséget. De azért ez nem garantált.

Ezért nehézkes a makrotápanyagok feltüntetése az étlapokon

Tehát, makrókat számolva és helyes arányokat tartva nagyon nehéz étterembe járni, vagy csak az otthontól távol enni, mert csak körülbelüli értékeket tudunk összeszedni, mondjuk egy étkezésnaplózós applikáció segítségével. Ezek jobb híján sokat tudnak segíteni, hiszen kizárólag a nagy gyorsétteremláncok ételeinek a kalóriáiról és tápanyagtartalmáról (vagy éppen nem tartalmáról…) vannak pontos adataink. De hát, nem is nagyon várhatnánk el az éttermektől, hogy ilyen pontos számításokat végezzenek, sok helyen még az is kihívás, hogy egyértelműen tüntessék fel az allergéneket, és ne zavaros hieroglifák legyenek a piktogramozásból.

Mesés lenne, ha legalább az eleve tudatosabb beszerzésű láncú, életmódformáló helyek kicsit többet osztanának meg a náluk kapható ételek adatairól.

Már a mennyiségekkel beljebb lennének sokan, akik szigorúbb étrendet követnek: cukorbetegek, inzulinrezisztensek, zsírszegényen kell étkezniük, vegán módra táplálkoznak. Igaz, már eleve nagy haladás a mentességeknek való megfelelés és ezek rögzítése, de egy kiegyensúlyozott, jó makroarányokkal operáló étrend legalább annyira fontos és életmóddá alakítható, mint a glutén, a tej vagy a hús elhagyása. Ehhez pedig jól jönnek a mankók.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több cikk véleményekről, vendéglátásról és vendégekről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...