Megkóstoltuk Magyarország Tortáit, a Mákvirágot és a Zöld Málnát

Szerkesztőségünknek lehetősége volt még augusztus huszadika előtt megízlelni Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját. Nézzük, hogyan ízlett a két finomság a Nosalty csapatának!

Nemrégiben kihirdették, 2024-ben mely finomság birtokolhatja az Ország Tortája címet, ezen kívül fény derült arra is, mely édesség kapja a Magyarország Cukormentes Tortája elismerést. Míg az előbb említett kategóriában, a Mákvirág elnevezésű torta nyert, addig a cukormentesben a Zöld Málna lett a győztes.

Szerkesztőségünknek volt lehetősége megkóstolni az idei győzteseket. Nézzük, melyik tortáról mit gondolunk:

Mákvirág

A torta meghatározó alapanyagai – a mák, mákolaj, fekete ribizli és fekete szezám – külön-külön is csodálatos alapanyagok, nemcsak az évszázadok óta ismert gyógyhatásuk tekintetében, de ízvilágukban is. A Mákvirágot az Édes Vonal Cukrászdából Kovács Alfréd alkotta meg. Nézzük, hogyan ízlett nekünk ez a kreáció.

Nagyon szuper az édes és savanykás összhatása, ráadásul a feketeszezám-ropogós igazi telitalálat, remek crunchy elem! Erősen mákos, így mindenképp mákrajongóknak ajánlom. Nekem külön öröm, hogy nem viszi el az egész élményt egy karakteres gyümölcs" mesélte Viki a torta kóstolása után.

Éppen kellemes szinten édes, szerencsére nem túlságosan fehércsokis, abszolút természetesen hozza ezt az aromát. A szezám kiválóan passzol a mákhoz, és annak ellenére, hogy mindkét olajos mag tud kesernyés lenni, ez itt egyáltalán nem érvényesül. A gyümölcsök tökéletesen savanykás ellenpontot tesznek a tortába.

– mondta Beni.
Megkóstoltuk Magyarország Tortáit

A mák és fekete ribizli nagyon jól állnak egymásnak. Puha piskóta, krémes mascarpone és a gyümölcsös réteg mindegyike hibátlan. Külön meglepetés a legalsó tészta rétegben megbúvó ropogós elem, aminek beazonosításával gondom van"nyilatkozta Lilla a tortáról.

Összességében tehát a Mákvirág elsöprő sikert aratott a szerkesztőség körében, így bátran ajánlujuk mindenkinek, aki szereti a mákot.

Zöld Málna

A torta piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, elegáns, mint a rózsa: a győztesek (Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéházból) habkönnyű kreációjukban a színekkel játszanak. A zöld pisztácia mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málna-zselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehércsokoládéval és megjelenik a piskótában is liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák. Nézzük, mire jutottunk a kóstolása során!

Megoszlottak a vélemények a Zöld Málnáról

Hatalmas pisztácia-málna rajongóként nagy elvárásokkal mentem neki, de igazából én plusz pontként azt tudnám kiemelni, hogy nem túl édes, és a fehércsokis pisztáciaropogós elég bomba ízélmény, de sajnos a rózsát csak illatozni szeretem, enni nem" – mondta Viki.

A cukormentes torta textúrája puha, lágy, piskótamentes, a crunchy, pirított pisztáciás réteg isteni az alján, full füstös-pirult íze van, ilyet sűrűn nem eszel máshol. Az egybe-málnazselé nekem kicsit furcsa, mert hozza a hitlerszalonna-érzést, és a rózsától parfümízű, amitől van egy közel-keleti Aladdin-beütése.

– vélekedett Juci.

„Nagyon kellemes az íze, szerintem abszolút nem lehet érezni rajta a többi cukormentes süteménynél megszokott mellékízt" – mesélte Dorina.

„A pisztácia és málna kombója ugyan nem egy újféle párosítás, de még mindig működik. A puha piskóta, a pisztáciás mousse és málnás zselatinos réteg találkozása megszólal a szájban. Nekem a rózsa íze kissé lehúzza az élményt, de az alján lévő ropogós, pisztáciás réteg jól áll a sütinek" – mesélte Lilla a tortáról.

A Zöld Málna igencsak megosztotta a szerkesztőség tagjait, talán főleg a rózsa fogott ki rajtuk. Nem igazán jutottunk közös nevezőre ezzel a tortával kapcsolatban, így mindenkinek magának kell letesztelnie.

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban és országszerte több száz cukrászdában.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...