Megkóstoltuk Magyarország Tortáit, a Mákvirágot és a Zöld Málnát

Szerkesztőségünknek lehetősége volt még augusztus huszadika előtt megízlelni Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját. Nézzük, hogyan ízlett a két finomság a Nosalty csapatának!

Nemrégiben kihirdették, 2024-ben mely finomság birtokolhatja az Ország Tortája címet, ezen kívül fény derült arra is, mely édesség kapja a Magyarország Cukormentes Tortája elismerést. Míg az előbb említett kategóriában, a Mákvirág elnevezésű torta nyert, addig a cukormentesben a Zöld Málna lett a győztes.

Szerkesztőségünknek volt lehetősége megkóstolni az idei győzteseket. Nézzük, melyik tortáról mit gondolunk:

Mákvirág

A torta meghatározó alapanyagai – a mák, mákolaj, fekete ribizli és fekete szezám – külön-külön is csodálatos alapanyagok, nemcsak az évszázadok óta ismert gyógyhatásuk tekintetében, de ízvilágukban is. A Mákvirágot az Édes Vonal Cukrászdából Kovács Alfréd alkotta meg. Nézzük, hogyan ízlett nekünk ez a kreáció.

Nagyon szuper az édes és savanykás összhatása, ráadásul a feketeszezám-ropogós igazi telitalálat, remek crunchy elem! Erősen mákos, így mindenképp mákrajongóknak ajánlom. Nekem külön öröm, hogy nem viszi el az egész élményt egy karakteres gyümölcs" mesélte Viki a torta kóstolása után.

Éppen kellemes szinten édes, szerencsére nem túlságosan fehércsokis, abszolút természetesen hozza ezt az aromát. A szezám kiválóan passzol a mákhoz, és annak ellenére, hogy mindkét olajos mag tud kesernyés lenni, ez itt egyáltalán nem érvényesül. A gyümölcsök tökéletesen savanykás ellenpontot tesznek a tortába.

– mondta Beni.
Megkóstoltuk Magyarország Tortáit

A mák és fekete ribizli nagyon jól állnak egymásnak. Puha piskóta, krémes mascarpone és a gyümölcsös réteg mindegyike hibátlan. Külön meglepetés a legalsó tészta rétegben megbúvó ropogós elem, aminek beazonosításával gondom van"nyilatkozta Lilla a tortáról.

Összességében tehát a Mákvirág elsöprő sikert aratott a szerkesztőség körében, így bátran ajánlujuk mindenkinek, aki szereti a mákot.

Zöld Málna

A torta piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, elegáns, mint a rózsa: a győztesek (Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéházból) habkönnyű kreációjukban a színekkel játszanak. A zöld pisztácia mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málna-zselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehércsokoládéval és megjelenik a piskótában is liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák. Nézzük, mire jutottunk a kóstolása során!

Megoszlottak a vélemények a Zöld Málnáról

Hatalmas pisztácia-málna rajongóként nagy elvárásokkal mentem neki, de igazából én plusz pontként azt tudnám kiemelni, hogy nem túl édes, és a fehércsokis pisztáciaropogós elég bomba ízélmény, de sajnos a rózsát csak illatozni szeretem, enni nem" – mondta Viki.

A cukormentes torta textúrája puha, lágy, piskótamentes, a crunchy, pirított pisztáciás réteg isteni az alján, full füstös-pirult íze van, ilyet sűrűn nem eszel máshol. Az egybe-málnazselé nekem kicsit furcsa, mert hozza a hitlerszalonna-érzést, és a rózsától parfümízű, amitől van egy közel-keleti Aladdin-beütése.

– vélekedett Juci.

„Nagyon kellemes az íze, szerintem abszolút nem lehet érezni rajta a többi cukormentes süteménynél megszokott mellékízt" – mesélte Dorina.

„A pisztácia és málna kombója ugyan nem egy újféle párosítás, de még mindig működik. A puha piskóta, a pisztáciás mousse és málnás zselatinos réteg találkozása megszólal a szájban. Nekem a rózsa íze kissé lehúzza az élményt, de az alján lévő ropogós, pisztáciás réteg jól áll a sütinek" – mesélte Lilla a tortáról.

A Zöld Málna igencsak megosztotta a szerkesztőség tagjait, talán főleg a rózsa fogott ki rajtuk. Nem igazán jutottunk közös nevezőre ezzel a tortával kapcsolatban, így mindenkinek magának kell letesztelnie.

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban és országszerte több száz cukrászdában.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

További cikkek