Ezért tűnik el a boltokból a magyar szőlő, krumpli és dinnye

A mezőgazdaság egyre több területéről hallani, hogy a gazdák nem tudják, vagy nem akarják eladni a megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket. De miért történik ez? A probléma többrétű, és az olcsón beáramló külföldi áru csak az egyik része a kirakósnak.

Rendszeres hírként olvashatjuk, hogy bajban vannak a hazai termékek: elsősorban a magyar zöldség és gyümölcs viseli egyre nehezebben a nemzetközi versenyt, a klímaváltozás okozta nehézségeket és a munkaerőhiányt. A szakemberek és a gazdák lassan már az olyan alapvető hazai termékek, élelmiszerek sorsát is kétségesnek ítélik meg, mint a burgonya.

Ezért tűnik el a boltokból a magyar szőlő, krumpli és dinnye

A földeken marad a termés

Nyáron már több alkalommal is körbejárta a hazai sajtót, hogy a magyar dinnye nagy része elrohad a földeken. Ugyan sok bolt kínálatában már kizárólag hazai dinnye volt idén nyáron, a megtermelt mennyiség jelentős hányada így is kárba vész.

A dinnyetermelők inkább veszni hagyták a termés egy részét, mivel nem tudták olyan áron eladni azt, ami számukra megérte volna.

Külföldi gyümölcs, drágábban

A szőlővel is hasonló a helyzet: erősen dominálja a piacot a külföldi, elsősorban olasz import, amit valamiért mégis drágábban adnak, mint a magyar gyümölcsöt. Az 1200 forintért árult olasz szőlővel pedig a magyar gazdák ritkán tudnak versenybe szállni.

Ráadásul itt egy plusz nehézséggel is számolniuk kell: van ugyanis olyan, hogy a termés szüretelésére nincs elég munkaerő, ezért a szőlő egy része betakarítatlan marad.

Veszélyben az iparág

Ezek mellett további aggasztó folyamatok is zajlanak az országban. Csökken például egyes zöldségek termelési területe, ezzel együtt pedig maga a termés mennyisége is. Az egyik komolyan érintett áru a krumpli, amit 2019-ben még 13287 hektáron, idén azonban már csak 8711 hektáron ültettek.

Egyesek szerint, ha ez így megy tovább, veszélybe kerülhet a magyar burgonyaellátás is.

Az emberhiánnyal is számolniuk kell a gazdáknak. Nemcsak az idénymunkaerő kevés, de a fajtatulajdonos gazdák száma is. Egy kihalófélben lévő réteg ez, amelyik csak nehezen tud versenyezni a modern mezőgazdaság és a klímaváltozás új világával.

Forrásunk volt.


További hírek a nagyvilágból:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...