Rendszeres hírként olvashatjuk, hogy bajban vannak a hazai termékek: elsősorban a magyar zöldség és gyümölcs viseli egyre nehezebben a nemzetközi versenyt, a klímaváltozás okozta nehézségeket és a munkaerőhiányt. A szakemberek és a gazdák lassan már az olyan alapvető hazai termékek, élelmiszerek sorsát is kétségesnek ítélik meg, mint a burgonya.
A földeken marad a termés
Nyáron már több alkalommal is körbejárta a hazai sajtót, hogy a magyar dinnye nagy része elrohad a földeken. Ugyan sok bolt kínálatában már kizárólag hazai dinnye volt idén nyáron, a megtermelt mennyiség jelentős hányada így is kárba vész.
A dinnyetermelők inkább veszni hagyták a termés egy részét, mivel nem tudták olyan áron eladni azt, ami számukra megérte volna.
Külföldi gyümölcs, drágábban
A szőlővel is hasonló a helyzet: erősen dominálja a piacot a külföldi, elsősorban olasz import, amit valamiért mégis drágábban adnak, mint a magyar gyümölcsöt. Az 1200 forintért árult olasz szőlővel pedig a magyar gazdák ritkán tudnak versenybe szállni.
Ráadásul itt egy plusz nehézséggel is számolniuk kell: van ugyanis olyan, hogy a termés szüretelésére nincs elég munkaerő, ezért a szőlő egy része betakarítatlan marad.
Veszélyben az iparág
Ezek mellett további aggasztó folyamatok is zajlanak az országban. Csökken például egyes zöldségek termelési területe, ezzel együtt pedig maga a termés mennyisége is. Az egyik komolyan érintett áru a krumpli, amit 2019-ben még 13287 hektáron, idén azonban már csak 8711 hektáron ültettek.
Egyesek szerint, ha ez így megy tovább, veszélybe kerülhet a magyar burgonyaellátás is.
Az emberhiánnyal is számolniuk kell a gazdáknak. Nemcsak az idénymunkaerő kevés, de a fajtatulajdonos gazdák száma is. Egy kihalófélben lévő réteg ez, amelyik csak nehezen tud versenyezni a modern mezőgazdaság és a klímaváltozás új világával.
További hírek a nagyvilágból: