Külföldön lesz csoki a magyar mogyoróból

Nemsokára vége a mogyorószüretnek Somogyban, a gazdák viszonylag elégedettek a terméssel. A betakarított mennyiség nagy része külföldre megy, ahol édesipari termékek készülnek belőle.

A magyar mogyoró sajnos vagy nem sajnos, de nagyrészt külföldre kerül, miután itthon leszüretelik. A Balaton környékén megtermett magvakból elsősorban édességek készülnek. Az idei termés közepesnek volt mondható, ahogy sok minden más, a mogyoró is megérezte a változékony időjárás hatásait.

Külföldön lesz csoki a magyar mogyoróból

Közepes termés

Balatonbogláron és környékén a napokban ér véget az idei mogyorószüret. A somogyi területeken volt némi aszály idén, ami rossz hatással volt a növényekre, így csak közepes termést sikerült betakarítani.

Ami viszont szerencse volt, hogy tavasszal a fagy, nyáron pedig a jégeső sem tett olyan nagy kárt az ültetvényekben.

Somogyban körülbelül kéttucatnyi gazda van, aki mogyorót termeszt, az erre a célra használt területek nagyjából 40 hektárt tesznek ki. A szüret általában október elején kezdődik, és 2-3 hétig tart. A termést gépi módszerrel gyűjtik be.

Külföldre megy mogyoró

De mi lesz a hazai mogyoróból? Nos, a termés nagy részét külföldön vásárolják fel édesipari cégek:

csokoládéba kerül vagy mogyorókrém lesz belőle.

Még akkor is (mint idén), amikor a betakarított mennyiség az ideálisnál kevesebb, a minőség ugyanolyan tartósan magas, ezért stabil piaca van a magyar mogyorónak.

Ami pedig itthon marad, abból vagy olaj vagy vetőmag lesz. A kisebb szemű mogyorókat használják ültetésre, például az autópályák mentén is ezek kerülnek a földbe.

Forrásunk volt.


Még több érdekes hír itthonról és a világból:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...