Ennyit is fizethetünk egy kiló dióért az év végén

Nehezen viselték a kertek és az ültetvények a hideg időt, ezért egészen valószínű, hogy idén is drágulás vár majd a dióra. Az áremelkedés mértéke még kérdéses, egyelőre csak a tendencia iránya biztos.

„Közepes” és „jó” – ezekkel a jelzőkkel illették az idén megtermett dió mennyiségét a szakemberek. Az ország nyugati és keleti felében is vannak nagyobb diótermelő területek, például a Velencei-hegység és a Balaton térsége is ezek közé tartozik. Ezeket különböző mértékben érintették a fagyok, tehát elsősorban a hidegebb időjárásnak lesz köszönhető a dió árának emelkedése.

Biztosan változik a dió ára, és sajnos nem a jó irányba

Eltérő termés keleten és nyugaton

A Sokszínű Vidék kereste meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökét, Kelemen Pétert, hogy az idei diótermés felől érdeklődjenek nála. Tőle érkezett a hír, hogy eltérő mennyiségben termett a magból Kelet- és Nyugat-Magyarországon.

Nyugaton, a Velencei-hegység és a Balaton környékén közepes (ötös skálán 2-3), a keleti országrészben ezzel szemben jó (ötös skálán 4) lett a termés. A különbség mögött az a magyarázat, hogy nyugaton érzékenyebb állapotban érte a tavaszi fagy a termést.

A fagyok miatt így nagyobb kár keletkezett a nyugat-magyarországi fákban.

És ha ez még nem lett volna elég, a fagy mellett a száraz időjárás is megtépázta a növényeket. Kelet-Magyarországon jelentősen több csapadék hullott, ezért azokon a területeken ez nem jelentett akkora problémát, mint a Dunántúlon.

Az áremelkedés mértéke

Arra a kérdésre, hogy mégis milyen arányú emelkedés várható a piacon, Kelemen Péter elmondta: a konkrét eltérés még ennyire előre nem látható, de annyi biztos, hogy a termelők emelnek majd az árakon.

Áremelkedésre lehet számítani a tavalyi évhez képest, mert megnőttek a termelők költségei. Drágábban jutnak hozzá a felhasznált imput anyagokhoz, és a munkaerő sem lett olcsóbb, aminek valahol vissza kell köszönnie

- nyilatkozta.

Ugyan minden termelő kissé eltérő áron viszi piacra a megtermett dióját, az általános irány afelé mutat, hogy 10 százalékos emelés biztosan lesz az évben.

Így 3000 és 4000 forint közötti áron kerülhet a boltokba a dióbél.

Azért ilyen nagy a különbség az alsó és felső határ között, mert a minőségtől és az adott bolt vagy árus árképzésétől is függhet.

Az árképzés pedig több irányba is elmehet, mivel a dió iránt folyamatosan nő a kereslet, és az emberek által, otthon, a kertekben szedett termés is kevesebb ebben az évben a kártevők pusztíztásától.

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdkelhetnek:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Nosalty

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Mennyei tojáskrém

Gyorsan és könnyen elkészíthető húsvéti fogás ez a tojáskrém, ami pont olyan krémes és légiesen könnyed, mint ahogy gyerekkorunkból emlékszünk rá! A majonézes torma és a tejföl ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!