Elrontott magyar ételek külföldön, melyektől a szívünkhöz kapunk

Azután, hogy megnéztük, mi, magyarok mit rontunk el a nemzetközi ételek közül, most ideje a nagyítót a világ többi részére fordítani, ugyanis nekik is sok van a kontójukon. Meggyalázott gulyások és más szörnyűségek következnek, most végre mi kaphatunk a szívünkhöz.

A magyar konyhát és a magyar ételeket már viszonylag jól ismerik a nagyvilágban, sok helyen találkozhatunk is az itthon imádott fogásokkal, persze nem mindig olyan formában, ahogy azt megszoktuk. Internetes videókban, külföldi – sőt, néha hazai – magyaros éttermekben láthatjuk azokat a félresikerült magyar ételeket, amik ugyan jó szándékkal készültek, mégis semmi közük a nagymama töltött paprikájához.

Na így néz ki egy rendes, magyar gulyásleves

Minek ide a cukorbundás kenyér

Aki reggelizett vagy bruncholt már külföldön, valószínűleg találkozott a menü elemei között a magyar bundás kenyér távoli rokonával, a french toast névre hallgató étellel. És tényleg egy szegről-végről rokonság ez, elsősorban azért, mert a french toast édes.

Úgy tűnik, Magyarország egyike azoknak a kisebbségben lévő országoknak, ahol sósan eszik a bundás kenyeret.

Ezért, ha külföldön járunk, nézzük át kétszer is az étlapot, főleg akkor, ha nem vagyunk az édes reggelik híve. Ugyan nincsen semmi kivetnivaló a french toastban, mégis nagy sokk lehet az első falat, ha a megszokott sós íz helyett egy szirupos kenyér landol a gyomrunkban.

Karamellás-banános french toast

A french toast, más néven édes bundás kenyér egy nagyon egyszerű, laktató édesség, amelyet reggeliként szokás fogyasztani, de egy könnyű leves után akár főételként is megállja a ...

Klasszikus bundáskenyér

Az egyik legegyszerűbb és egyben legnagyobb "soulfood"-unk, a szívmelengető bundáskenyér. A nap bármely szakában képes jólesni egy bögre forró tea társaságában.

Nyugaton hiánycikk a TV – töltött paprika

A második étel elrontása még akár megbocsátható hiba is lehet, hiszen egy nagyon speciális, szinte egzotikusnak mondható alapanyag szükséges hozzá, amit csak Magyarországon lehet fellelni: ez a TV-paprika.

Na ne vicceljünk már! A legalapvetőbb zöldség, a magyarok nagy kedvence, ami egy magára valamit adó háztartásból nem maradhat el, nem kapható a világ nagy részén? Márpedig ez az igazság: a jól ismert, sárga, tölteni való paprika tényleg különlegességnek számít sok helyen.

Éppen ezért, például a tengerentúlon, a jóval népszerűbb, és minden boltban megtalálható kaliforniai paprikába kerül a rizses-húsos töltelék. Legalábbis egyes amerikai receptoldalakon így szerepel a magyar kedvenc.

A leves-egytál zavar – gulyás

Viszont van egy hatalmas félreértés, ami fölött nem mehetünk el szótlanul. Sajnos, nem sajnos, de a nagyvilág egyszerűen nem képes megérteni a különbséget, a leves, a ragu és az egytálétel között, ha a magyar konyha kerül terítékre.

Ebből a problémából adódnak az olyan szomorú ételek, mint a gulyás néven felszolgált leves vagy a levesként árult sűrű, szaftos pörkölt.

Ezzel szemben a világ nagy része így képzeli el a gulyáslevest

Persze, sajnos nem egyedülálló probléma ez: amikor nem értünk egy idegen konyhát, hajlamosak vagyunk gyűjtőszavak alá rendezni a teljesen különböző ételeket. Ahogy a világnak minden indiai étel curry, úgy a nagy többség minden paprikás, szaftos, húsos magyar egytálat goulash-nak nevez.

Vörösboros marhagulyás

A bográcsszezon egyik legkedveltebb étele, de a konyhában is könnyedén elkészíthető. Sűrű szaft, puha hús, vörösborral megbolondítva. Vörösboros marhagulyás, házi recept ...

Abszolút köretkáosz

Ez nem konkrét példa, inkább csak általános megfigyelés: míg számunkra teljesen egyértelmű, hogy a töltött káposzta mellé nem kell más, csak tejföl és kenyér, szegény idelátogató külföldiek rendszeresen összezavarodnak ettől.

Így születnek meg az olyan érdekes éttermi rendelések, mint:

  • pörkölt rizzsel (nem szentségtörés, de nem is a legjobb választás)
  • töltött káposzta valamilyen salátával (ökölbe szoruló magyar kezek)
  • rakott krumpli hasábburgonyával (dupla krumpli, dupla élvezet: csak nehogy a magyarok is rákapjanak)

Ami meglepően jól megy: töltött káposzta, csirkepaprikás

Azért, meg kell hagyni, egyes fogások már egészen jól sikerülnek a világ más részein is. A csirkepaprikás például egészen magyaros formában készül Amerika egyes részein (köszönjük magyar emigránsok), és a töltött káposztát is viszonylag kevés atrocitás éri. Ez utóbbi talán azért lehet, mert a leveles zöldségekbe csomagolt hús ötlete más kultúrákban is ismert, így a számunkra oly kedves egytálétel szépen beleillik ebbe a sémába.

Amerikai paprikás csirke

A klasszikus magyar paprikás csirke helyett ez egy amerikai változat - érdemes kipróbálni, mert extra krémes és baromi finom, de ne számítsunk a megszokott paprikás-csirke élményre. :)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Hamisítatlan magyar ételek, amikért rajongunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...