Ezért zárt sajnos kudarccal az idei dinnyeszezon

Hatalmas veszteséget szenvedett több magyar dinnyetermelő is, a megtermelt gyümölcsök nagy részét ugyanis nem tudták eladni. A probléma okai nagyon sokszínűek, ezért nem lesz egyszerű megoldást találni rá.

Rosszul zárta az idei szezont a magyar dinnye: a bőséges termés ellenére rengeteg gyümölcs maradt a földeken, ugyanis a gazdák egyszerűen képtelenek voltak eladni a termés nagy részét. Persze ez nem az ő hibájuk, egy sor olyan akadállyal kellett megküzdeniük, amelyeknek csak egy kis részét tudják befolyásolni. Az időjárási viszontagságok mellett a külföldi importáru és a termelési technika is nehéz helyzetbe hozta a magyar dinnyét.

Beelőzte a magyar dinnyét a külföldi, veszteséggel zárt a szezon

Jelentős mértékű veszteség a földeken

Mivel a termelők nem tudták eladni az árut, több mint tízezer tonna dinnye maradt a földeken. Az el nem adott gyümölcsöt általában beszántják a földbe, így próbálják legalább minimálisan hasznosítani a kárba veszett termést.

Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben volt a legrosszabb a helyzet, itt akár 20-25% is beszántásra került a megtermelt dinnyéből.

Akadtak olyan – elsősorban hagyományos termesztést alkalmazó – földek, ahol a veszteség a termés 70%-át is érintette. Az összes kár nagyjából 600-700 millió forint körül lehet.

Kitéve az időjárás kegyeinek

Persze nem azért maradt a földeken a dinnye, mert a magyar vásárlók már nem szeretik a lédús nyári gyümölcsöt. Az eladások mégis kötődnek némileg a preferenciákhoz: hidegebb időben ugyanis a dinnye iránti kereslet visszaesik, csakúgy, mint a fagylalté.

Idén augusztusban pedig volt egy hosszabb időszak, amikor az időjárás nem kedvezett annyira az eladásoknak, tehát kevesebb dinnye fogyott, amit a boltok, de főleg a termelők is megéreztek.

Külföldi versenytársak

A külföldön megtermelt dinnye két okból is nehezítette a magyar gyümölcs helyzetét. Egyrészt nem tudtunk olyan nagy mennyiségben más országokba eladni belőle, mert mindig volt egy olcsóbb alternatíva: Észak-Macedónia és Olaszország is jóval alacsonyabb áron, 10 centért vitte piacra a dinnyét. Az ukrán gyümölcsöt szintén kedvezőbben adták, így elsősorban ez került a Baltikum országainak boltjaiba.

A külföldi nehézségek mellett itthon is kénytelenek voltak versenybe szállni a gazdák az importdinnyével. A szezon elején és legvégén ugyanis ellepte a piacot az albán, spanyol, görög és olasz áru, aminek hatására az árak esésnek indultak.

Megoldásként jelentkezhet a jövőre nézve egy technikai újítás: elsősorban a termelést lesz érdemes megreformálni, hogy a hagyományos magyar fajtákra is legyen igény a piacon, a dinnyeszezon teljes ideje alatt.

Forrásunk volt


Hírek a nagyvilágból, amik érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...