Rosszul zárta az idei szezont a magyar dinnye: a bőséges termés ellenére rengeteg gyümölcs maradt a földeken, ugyanis a gazdák egyszerűen képtelenek voltak eladni a termés nagy részét. Persze ez nem az ő hibájuk, egy sor olyan akadállyal kellett megküzdeniük, amelyeknek csak egy kis részét tudják befolyásolni. Az időjárási viszontagságok mellett a külföldi importáru és a termelési technika is nehéz helyzetbe hozta a magyar dinnyét.
Jelentős mértékű veszteség a földeken
Mivel a termelők nem tudták eladni az árut, több mint tízezer tonna dinnye maradt a földeken. Az el nem adott gyümölcsöt általában beszántják a földbe, így próbálják legalább minimálisan hasznosítani a kárba veszett termést.
Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben volt a legrosszabb a helyzet, itt akár 20-25% is beszántásra került a megtermelt dinnyéből.
Akadtak olyan – elsősorban hagyományos termesztést alkalmazó – földek, ahol a veszteség a termés 70%-át is érintette. Az összes kár nagyjából 600-700 millió forint körül lehet.
Kitéve az időjárás kegyeinek
Persze nem azért maradt a földeken a dinnye, mert a magyar vásárlók már nem szeretik a lédús nyári gyümölcsöt. Az eladások mégis kötődnek némileg a preferenciákhoz: hidegebb időben ugyanis a dinnye iránti kereslet visszaesik, csakúgy, mint a fagylalté.
Idén augusztusban pedig volt egy hosszabb időszak, amikor az időjárás nem kedvezett annyira az eladásoknak, tehát kevesebb dinnye fogyott, amit a boltok, de főleg a termelők is megéreztek.
Külföldi versenytársak
A külföldön megtermelt dinnye két okból is nehezítette a magyar gyümölcs helyzetét. Egyrészt nem tudtunk olyan nagy mennyiségben más országokba eladni belőle, mert mindig volt egy olcsóbb alternatíva: Észak-Macedónia és Olaszország is jóval alacsonyabb áron, 10 centért vitte piacra a dinnyét. Az ukrán gyümölcsöt szintén kedvezőbben adták, így elsősorban ez került a Baltikum országainak boltjaiba.
A külföldi nehézségek mellett itthon is kénytelenek voltak versenybe szállni a gazdák az importdinnyével. A szezon elején és legvégén ugyanis ellepte a piacot az albán, spanyol, görög és olasz áru, aminek hatására az árak esésnek indultak.
Megoldásként jelentkezhet a jövőre nézve egy technikai újítás: elsősorban a termelést lesz érdemes megreformálni, hogy a hagyományos magyar fajtákra is legyen igény a piacon, a dinnyeszezon teljes ideje alatt.
Hírek a nagyvilágból, amik érdekelhetnek: