Liszt és víz. Ez a két egyszerű, mondhatni elemi alapanyag kell csupán a maceszhoz vagy másik nevén pászkához, a zsidóság legismertebb kenyeréhez. Pászkát ma már számtalan helyen lehet vásárolni, de otthon akár mi magunk is elkészíthetjük, csak nagyon kell ügyelnünk a sütési időre. De mielőtt rákanyarodnánk arra, mi mindennek lehet alapanyaga a macesz, menjünk vissza néhány ezer évet az időben.
Mózes története senkinek sem ismeretlen. A Tóra szerint, amikor az egyiptomi fáraó (a 10 csapás okozta pusztítás által) végül beleegyezett a rabszolgasorban lévő zsidók felszabadításába, Mózes népének gyorsan el kellett hagynia Egyiptom földjét. Mivel nem sok idő állt rendelkezésre az útra való felkészülésre, a zsidók nem engedhették meg maguknak, hogy megvárják, amíg a tészta megkel, ezért kovásztalanul sütötték meg a kenyeret.
Ma a zsidók úgy emlékeznek meg őseik szabadságba menekülésére, hogy ugyanezt a kovásztalan, ropogós és lapos kenyeret eszik. Ezért tilos a zsidóknak peszáchkor (a kovásztalan kenyér ünnepén) chametzet (kovászos gabonából készült ételeket) enni vagy tartani az otthonukban.
A macesz szó a maca többes számából jön, amely bár eredetileg macot lenne, az askenázi szokások szerint a t-betűt sz-nek ejtik ki, innen a ma is ismeretes és elterjedt macesz elnevezés.
A macesz lényege, hogy a kenyér tésztája keletlen, lapos és lyukacsos, a sütés során pedig nem púposodik fel. Hagyományosan az otthon készülő pászkának 18 perc alatt kell elkészülnie, ez az időkorlát szükséges ahhoz, hogy még ne induljanak el a kelési folyamatok, és a tészta síkban maradjon.
A macesz készítése
A hozzávalókat (liszt és szobahőmérsékletű víz) összegyúrjuk, majd a tésztát kinyújtjuk. Minél keményebb a tészta, annál könnyebb vele bánni. Körülbelül 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Villával megkarcoljuk a felszínét, és lyukakat szúrunk bele, hogy ne emelkedjen meg. Tepsibe tesszük, és 20-30 perc alatt ropogósra sütjük.
A maceszból sok mindent lehet készíteni, remek édességeket, például macesztortát, de kiváló hústöltelékek is válhatnak belőle, például egy jó libasülthöz. A maceszgombóc rendkívül egyszerű alapanyagokból tevődik össze, és ez az egyik legjobb levesbetét, nem kell hozzá más, csak:
25 dkg pászka, 5 darab tojás, 10 dkg libazsír, só és őrölt bors.
A pászkát mozsárban vagy egy konyharuhában apróra összetörjük, ledaráljuk. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, elkeverjük éppen csak annyira, hogy összeálljon a tészta, és legalább egy órát hagyjuk pihenni, a legjobb azonban az, ha egy egész éjszakán át a hűtőben tároljuk. Diónyi gombócokat készítünk belőle, érdemes vizes kézzel formázni, de két kanál segítségével is készíthetjük, ha így könnyebb.
A gombócokat nem szabad a levesben kifőzni, külön forró vízben kell (nagyon sok folyadékot vesznek fel, éppen ezért is jó, ha kisebb gombócokat készítünk, mert azok a főzés során úgyis megnőnek). Más főtt gombócokkal ellentétben még nem vagyunk készen akkor, ha feljön a víz felszínére a maceszgombóc. Itt mérettől függően akár 25-30 percet kell várnunk ahhoz, hogy elkészüljön a levesbetét, készen pedig akkor vagyunk, ha a gombóc közepe és a külseje is ugyanolyan állagú és színű.
Extra tipp: házi tojásoktól és egy késhegyni sáfránytól aranyszínű maceszgombócokat főzhetünk a gyógyírként is működő levesünkbe.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket a recepteket is készítsd el!