A levendula egy fantasztikus gyógynövény, ami az utóbbi időben különösen nagy népszerűségnek örvend. Illóolajként valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, hiszen rengetegen használják otthonukban, azonban az utóbbi években elképesztően népszerű lett a gasztronómiában is. Olyan fogásokba kerül bele, mint például kekszekbe, limonádékba, szörpökbe illetve fagylaltokba. Azonban nemcsak ilyen finomságok készíthetőek belőle, de forró teát is csinálhatunk levendulából. A levendulatea nemcsak nagyon finom, de rengeteg problémára megoldást nyújthat.
Hogyan készítsünk levendulateát?
Közvetlen fogyasztásra készíthető forrázattal is, és rövid ideig tartó főzettel is. Fontos, hogy áztatás közben fedjük le az edényt, hogy az illóolaj ne távozzon el.
Számos gyógytea elengedhetetlen alkotórésze a levendula. Enyhe idegnyugtató hatású, fejfájást és fájdalmat csillapító, görcsoldó, segíti az emésztést, csökkenti az ideg alapú gyomor- és bélbántalmakat, a stressz okozta magas vérnyomást, az alvászavarokat.
Az elkészítési mód azonban sokban függ attól, milyen problémát szeretnénk megoldani.
Migrén ellen: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g szárított levendulát, majd 5 percig állni hagyjuk.
Légutakra: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g levendulavirágot és 20 g fodormentalevelet. Fogyasszuk naponta háromszor egy csészével.
Alvászavar, idegesség ellen: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le egy csészényi vízzel, hagyjuk 10 percig lefedve, majd szűrjük le. Az esti órákban, lefekvés előtt igyunk belőle 1-2 csészével.
Idegeskedésből, stresszből, lelki problémákból származó gyomorfájásra: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le egy csészényi vízzel, majd hagyjuk 10 percig lefedve. Étkezések után igyunk belőle.
Persze nem muszáj saját szárított levendulával próbálkoznunk, hiszen filterben is kapható ez a fajta tea.
Még több tea: