Nem te vagy a hibás: ezért ragad le az étel a serpenyőben

Könnyen elveszi az ember főzőkedvét, amikor rendszeresen leragad a készített étel a serpenyőben vagy a fazékban. Lehetséges, hogy az edénnyel van baj, azonban sokkal gyakoribb, hogy a módszeren kell változtatni valamit. Lássuk, pontosan mit!

Egy leragadt serpenyőnél nincsen rosszabb a konyhában: egyrészt az étel minősége is romlik, másrészt órákig sikálhatjuk étkezés után az edényt. Ahhoz, hogy elkerüljük ezt a kritikus helyzetet, nem egy új fazékra van szükség, hanem némi hőre, türelemre és zsiradékra. Egy kis odafigyeléssel örökre elfelejthetjük a leragadt serpenyő problémáját.

Nem te vagy a hibás: ezért ragad le az étel a serpenyőben

Miért ragad le valami?

A legvalószínűbb oka ennek a konyhai rémálomnak, hogy az éppen készülő étel felülete még nem karamellizálódott kellően. Azaz nem barnult meg annyira, hogy egy vastagabb réteg alakuljon ki rajta, ami megakadályozza a leragadást.

Ez majdnem minden hús, hal és zöldség esetében igaz, ezek ugyanis mind erőteljes barnuláson mennek keresztül hő hatására.

Nyilván nem minden ételre vonatkozik a fenti szabály: például a mártások és szószok, főzelékek vagy raguk folyamatos kevergetés nélkül leégnek. Ezt érdemes elkerülni.

Magasabb hő, több idő

Először is álljuk meg, hogy folyamatosan mozgatjuk és forgatjuk az ételt, amíg a serpenyőben pirul. Ha több időt hagyunk neki, biztosan szép aranybarna kéreg kerül rá, ami nemcsak a letapadást előzi meg, de sokkal mélyebb ízt is ad a húsnak, zöldségnek.

Az is előfordulhat, hogy nagyon óvatosak vagyunk a tűzhellyel, és nem elég magas lángon főzünk. Nyugodtan kapcsoljunk magasabb fokozatra, a hirtelen hő ugyanis jót tesz a legtöbb pirított és párolt fogásnak, elősegíti a karamellizálódás folyamatát.

Megfelelő mennyiségű zsiradék

Persze az is megeshet, hogy nem tettünk elég zsiradékot az edénybe. Ugyan nem valószínű, hogy ez történt (olajból szinte lehetetlen túl keveset használni), mégis érdemes talán egy kiskanálnyi mennyiséggel többet önteni az étel alá, ha a nagyobb hő és hosszabb idő ellenére is leragadást tapasztalunk a következő főzésnél.

A zsiradék mennyisége attól is függ, hogy milyen felszereléssel dolgozunk. A tapadásmentes serpenyők és fazekak általában kevesebb olajat igényelnek, mint például egy öntöttvas edény.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Konyhai technikák, amikre minden házi szakácsnak szüksége van:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...