Veszélyes lehet a lejárt fűszer?

Igen, lehet, hogy elsőre az is meglepetést okoz, hogy a fűszer meg tud romlani, de vajon adódhat abból problémánk, ha elfogyasztjuk lejárta után?

A fűszeresfiók gyakran marad ki a nagytakarítás során, mondván: egy fűszer nagyon sokáig eláll. Bár kétségtelen, hogy hosszú a fűszerek lejárati ideje, de idővel nemcsak az erősségüket veszíthetik el, de meg is romolhatnak.

Veszélyes a lejárt fűszer?

Veszélyes a lejárt fűszer?

Az nem kérdés, hogyha a tej vagy a sonka lejár, akkor a kukában a helye, hiszen fogyasztásra alkalmatlanok. De mi a helyzet, ha mondjuk a szárított bazsalikom vagy a paprika romlik meg? Szerencsére a romlott fűszerek nem okoznak betegséget, de az ételeink ízét teljesen megváltoztathatják. Persze ettől még beletehetjük az ételeinkbe, de ne várjuk tőlük ugyanazt az „erőt", mint fénykorukban.

Mi mennyi ideig?

Általánosságban a szárított zöldfűszerek több mint egy évig jók lehetnek. A különböző leveleket, mint amilyen a babér, érdemes egy éven belül elhasználni. A friss, darálatlan ételízesítők szavatossága 1-2 év. A magvak és a gyökerek akár 3 évig is bátran használhatóak.

A tárolásuknál figyeljünk arra, hogy páramentes helyen tartsuk őket, hiszen a pára igencsak ront a minőségükön. A magas hőmérséklet és a közvetlen napfény sem tesz éppen jót nekik, de a hűtőben se tartsuk őket. A legjobb, ha a kamrában vagy a konyha egyik szekrényében tároljuk őket.

Forrásunk volt.


Ezek a konyhai trükkök is jól jöhetnek később:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...