A fűszeresfiók gyakran marad ki a nagytakarítás során, mondván: egy fűszer nagyon sokáig eláll. Bár kétségtelen, hogy hosszú a fűszerek lejárati ideje, de idővel nemcsak az erősségüket veszíthetik el, de meg is romolhatnak.
Veszélyes a lejárt fűszer?
Az nem kérdés, hogyha a tej vagy a sonka lejár, akkor a kukában a helye, hiszen fogyasztásra alkalmatlanok. De mi a helyzet, ha mondjuk a szárított bazsalikom vagy a paprika romlik meg? Szerencsére a romlott fűszerek nem okoznak betegséget, de az ételeink ízét teljesen megváltoztathatják. Persze ettől még beletehetjük az ételeinkbe, de ne várjuk tőlük ugyanazt az „erőt", mint fénykorukban.
Mi mennyi ideig?
Általánosságban a szárított zöldfűszerek több mint egy évig jók lehetnek. A különböző leveleket, mint amilyen a babér, érdemes egy éven belül elhasználni. A friss, darálatlan ételízesítők szavatossága 1-2 év. A magvak és a gyökerek akár 3 évig is bátran használhatóak.
A tárolásuknál figyeljünk arra, hogy páramentes helyen tartsuk őket, hiszen a pára igencsak ront a minőségükön. A magas hőmérséklet és a közvetlen napfény sem tesz éppen jót nekik, de a hűtőben se tartsuk őket. A legjobb, ha a kamrában vagy a konyha egyik szekrényében tároljuk őket.
Ezek a konyhai trükkök is jól jöhetnek később: