Veszélyes lehet a lejárt fűszer?

Igen, lehet, hogy elsőre az is meglepetést okoz, hogy a fűszer meg tud romlani, de vajon adódhat abból problémánk, ha elfogyasztjuk lejárta után?

A fűszeresfiók gyakran marad ki a nagytakarítás során, mondván: egy fűszer nagyon sokáig eláll. Bár kétségtelen, hogy hosszú a fűszerek lejárati ideje, de idővel nemcsak az erősségüket veszíthetik el, de meg is romolhatnak.

Veszélyes a lejárt fűszer?

Veszélyes a lejárt fűszer?

Az nem kérdés, hogyha a tej vagy a sonka lejár, akkor a kukában a helye, hiszen fogyasztásra alkalmatlanok. De mi a helyzet, ha mondjuk a szárított bazsalikom vagy a paprika romlik meg? Szerencsére a romlott fűszerek nem okoznak betegséget, de az ételeink ízét teljesen megváltoztathatják. Persze ettől még beletehetjük az ételeinkbe, de ne várjuk tőlük ugyanazt az „erőt", mint fénykorukban.

Mi mennyi ideig?

Általánosságban a szárított zöldfűszerek több mint egy évig jók lehetnek. A különböző leveleket, mint amilyen a babér, érdemes egy éven belül elhasználni. A friss, darálatlan ételízesítők szavatossága 1-2 év. A magvak és a gyökerek akár 3 évig is bátran használhatóak.

A tárolásuknál figyeljünk arra, hogy páramentes helyen tartsuk őket, hiszen a pára igencsak ront a minőségükön. A magas hőmérséklet és a közvetlen napfény sem tesz éppen jót nekik, de a hűtőben se tartsuk őket. A legjobb, ha a kamrában vagy a konyha egyik szekrényében tároljuk őket.

Forrásunk volt.


Ezek a konyhai trükkök is jól jöhetnek később:

Legújabb receptek

Legegyszerűbb medvehagyma-krémleves

Ha eljön tavasszal a medvehagyma szezonja, hetekig mindent az aromás fűszernövénnyel készíthetünk. Aki egy igazán gyors és komfortos receptet keres a zöldséggel, az alábbi krémlevesben ...

Mogyoróvajas hamburger

A recept a Troll a konyhában műsorral való együttműködésünk keretein belül valósult meg, és garantáltan trollmentes :)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Banános őzgerinc sütés nélkül

Az interneten böngészve találtam egy Gabriella nevű hölgy blogján ezt a receptet. Nagyon könnyű krémje van, nagyon nagyon finom, és sütni sem kell. A banán helyett tehetünk bele ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!