A fogyás legalapvetőbb szabálya az, hogy ha több energiát égetsz el, mint amennyit beviszel, veszíteni fogsz a súlyodból. Persze ez nem ennyire egyszerű – a fogyás, és egyébként az egészséges táplálkozás is részben a bioritmusunkon múlik. Éppen ezért, annak ellenére, hogy hízni nem fogsz attól, ha este viszed be a napi kalóriáid jó részét, egészségesebb, ha a bioritmusodnak megfelelő időpontokban eszel – ilyenkor könnyebben is emésztesz, és a szervezeted hatékonyabban használja fel az élelmiszerekből nyert kalóriákat.
Számos kutatás kimutatta már, hogy a felborult bioritmus szerinti étkezés (például azoknál, akik éjszakai műszakban dolgoznak) megnöveli az elhízás veszélyét. Sőt, ezen túl számos egyéb negatív következménye is van: alvászavar, magas vérnyomás, a pajzsmirigy rossz működése vagy cukorbetegség is kialakulhat.
Több kutatási eredmény utal arra, hogy a könnyű vacsora mégis segíthet az egészséges súly fenntartásában. Egy kutatásban például az alanyokat két csoportra osztották: egy 200 kalóriás reggeli – 500 kalóriás ebéd és 700 kalóriás vacsora csoportra, illetve pont a fordítottjára, ahol a reggeli volt 700 kalóriás, a vacsora pedig 200.
Kiderült, hogy azok, akik reggelire ettek többet, lényegesen többet fogytak, és egyéb egészségügyi előnyöket is élveztek.
Úgy tűnik tehát, hogy mégis van valami az „este 6 után ne egyél” szabályban – persze, ha éjfélig fenn vagy, ez totális hülyeség, a saját bioritmusodhoz kell alakítanod a napi kalóriabeviteledet. A lényeg az, hogy bőségesen reggelizz, amint van étvágyad, a vacsorád pedig legyen könnyű, és ne közvetlenül lefekvés előtt fogyaszd el.
Még több életmód cikk: