Ebben az időpontban a legegészségesebb enni a nap folyamán

A bioritmusunknak nagy szerepe van abban, hogyan emészti meg a szervezetünk az ételeket.

A fogyás legalapvetőbb szabálya az, hogy ha több energiát égetsz el, mint amennyit beviszel, veszíteni fogsz a súlyodból. Persze ez nem ennyire egyszerű – a fogyás, és egyébként az egészséges táplálkozás is részben a bioritmusunkon múlik. Éppen ezért, annak ellenére, hogy hízni nem fogsz attól, ha este viszed be a napi kalóriáid jó részét, egészségesebb, ha a bioritmusodnak megfelelő időpontokban eszel – ilyenkor könnyebben is emésztesz, és a szervezeted hatékonyabban használja fel az élelmiszerekből nyert kalóriákat.

Ebben az időpontban a legegészségesebb enni a nap folyamán

Számos kutatás kimutatta már, hogy a felborult bioritmus szerinti étkezés (például azoknál, akik éjszakai műszakban dolgoznak) megnöveli az elhízás veszélyét. Sőt, ezen túl számos egyéb negatív következménye is van: alvászavar, magas vérnyomás, a pajzsmirigy rossz működése vagy cukorbetegség is kialakulhat.

Több kutatási eredmény utal arra, hogy a könnyű vacsora mégis segíthet az egészséges súly fenntartásában. Egy kutatásban például az alanyokat két csoportra osztották: egy 200 kalóriás reggeli – 500 kalóriás ebéd és 700 kalóriás vacsora csoportra, illetve pont a fordítottjára, ahol a reggeli volt 700 kalóriás, a vacsora pedig 200.

Kiderült, hogy azok, akik reggelire ettek többet, lényegesen többet fogytak, és egyéb egészségügyi előnyöket is élveztek.

Úgy tűnik tehát, hogy mégis van valami az „este 6 után ne egyél” szabályban – persze, ha éjfélig fenn vagy, ez totális hülyeség, a saját bioritmusodhoz kell alakítanod a napi kalóriabeviteledet. A lényeg az, hogy bőségesen reggelizz, amint van étvágyad, a vacsorád pedig legyen könnyű, és ne közvetlenül lefekvés előtt fogyaszd el.

Forrásunk volt.


Még több életmód cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...