Így mentsd meg az odakozmált rizst, ha már idegben vagy

Nem bonyolult feladat a rizsfőzés, mégis apró dolgokon elcsúszhat a projekt, ha nem figyelünk oda. Például simán leéghet a gabona a fazékban – ha ez bekövetkezne, pánik helyett mentsük meg köretünket az alábbi módszerrel.

Szinte minden második főételhez készíthetünk köret gyanánt rizst: az olcsó és közkedvelt gabona kiválóan passzol a szaftos-szószos ragukhoz, sült húsokhoz, amihez akarjuk. Így elmondható, hogy gyakori feladat a rizsfőzés a konyhában, amivel sajnos együtt járnak a különböző rizsfőzési bakik is. A leégett rizs ezek közül talán a legbosszantóbb – ha bekövetkezik, hajlamosak vagyunk inkább a kukába szórni a lábas teljes tartalmát. Azonban, mielőtt ezt megtennénk, mentsük meg a leégett rizst az alábbi módszerrel!

Így mentsd meg az odakozmált rizst, ha már idegben vagy

Mitől éghet le a rizs a fazékban?

Az esetek nagy részében sajnos nem magán a gabonán vagy az edényen múlik a leégés, hanem a szakács hanyagságán. Így a legfontosabb, hogy lehetőleg ne hagyjuk hosszú időre magát a fövő rizsünket – így, ha bármi galiba történik, még simán meg tudjuk menteni.

Ahhoz, hogy ne égessük le a rizst, figyeljünk az alábbi dolgokra:

  • Használjunk kellő mennyiségű vizet az adott rizsfajtához.
  • Miután felforrt a víz, kapcsoljuk alacsony fokozatra a lángot.
  • Inkább előbb zárjuk el alatta a lángot, ha azt látjuk, hogy a víz nagy része elforrt. Így a visszamaradó gőzben, a fedő alatt készre fő majd a gabona, és nem is fog leégni.

20 perces teriyaki csirke

Az üveges teriyaki szósz vásárlásának napjai rég elmúltak. Ez a finom csirketeriyaki könnyen az új kedvenced lesz, ráadásul 20 perc alatt már az asztalra kerülhet a vacsora. Az ...

Tökéletes párolt rizs

Az én módszerem a párolt rizs elkészítésére egyszerű és bolondbiztos - nincs öblítés, nincs szűrő, vagy bármely más receptben előírt kényes technika. A rizs minden egyes alkalommal ...

Egyszerű csirkecurry

A csirkecurry számos térségben elterjedt étel, beleértve Indiát illetve Ázsia és a Karib-térség országait. A mi kedvencünk ez az aromás, indiai változat. Ha szeretitek a jó fűszeres ...

A legfontosabb: nem felkavarni

Ha a fentiek nem jönnek be, és mégis arra leszünk figyelmesek, hogy leégett a rizsünk (szag alapján vagy a lábosba pillantva), a legfontosabb dolog, hogy semmiképp ne kavarjuk fel az edény tartalmát.

Ugyanis ilyenkor még bőven menthető a köret, kivéve, ha az alul található kormos, kozmált szemeket elkeverjük a még menthető fehérekkel. Főleg akkor vigyázzunk ezzel, ha még folyadék is található a fazékban, mert a korommal keveredő főzővíz az edény teljes tartalmát használhatatlanná teszi.

Új edény, új kezdet

Ehelyett óvatosan transzportáljuk át a még nem égett szemeket egy új, tiszta edénybe. Villával kapargassuk ki a rizst a régiből, vigyázva, nehogy a fekete, kormos rész is átmenjen. Attól függően, hogy a rizs mennyire főtt puhára, adjunk hozzá további vizet, ami legyen meleg vagy forró.

A legalacsonyabb lángon pároljuk, fedő alatt, míg a kóstolás puha szemeket nem eredményez.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkök, amiket érdemes ellesni:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...