Ezért nem kötelező leöblítened a barna rizst

Megoszlanak a vélemények, hogy le kell-e öblíteni a rizst főzés előtt vagy sem, de ahogy sok esetben, az igazság valahol a kettő között van. Van, aki szerint mindenképpen ajánlatos, de olyan is akad, aki szerint rizstípusfüggő és ételfüggő. Napi Tippünkben eláruljuk, mikor nem muszáj átmosnod főzés előtt a barna rizst.

Bár egy rendkívül egyszerű köretről van szó, és valószínűleg több millió adag rizs kerül az emberek tányérjaiba nap mint nap világszerte, elkészíteni már korántsem gyerekjáték. A számos buktató közül, ami felmerülhet rizsfőzésnél, az egyik, hogy szükség van-e az alapanyag átöblítésére felhasználás előtt. A rövid válasz: nem mindig. Egyes rizsfajták esetében előnyös főzés előtt átmosni, viszont sok különböző fajta rizs létezik, amelyek másféle bánásmódot igényelnek.

A legjobb példa erre a barna rizs: alapvetően tényleg ajánlott a rizst megmosni főzés előtt, a barna rizs kivételt képez ez alól!

Ezért nem kötelező leöblítened a barna rizst

Fehér társával ellentétben a barna rizsnél a korpa (az ehető rizsszem külső rétege) és a héj (a rizsszem héja) érintetlen marad.

Mivel a rizsszemek rendelkeznek ezzel a védőburkolattal, a mag felszínén nincs annyi szabad keményítő, amit le lehetne mosni.

Ha tehát azon kapnád magad, hogy elfelejtetted átmosni a barna rizst, és ezért aggódsz, hogy biztosan ragadós-csomós lesz a végeredmény, akkor megnyugtatunk: jó eséllyel nem lesz belőle semmi baj.

Vedd figyelembe a használt barna rizs fajtáját és az elérni kívánt eredményt!

Bármit is főzöl, az előkészítés attól függ, hogy mit szeretnél kapni a végén. A barna rizsnek különböző fajtái vannak, köztük a rövid, a közepes, a hosszú szemű, illetve a barna basmati rizs, amelyek mérete, íze, textúrája és főzési arányai eltérőek.

A rövid szemű rizs általában öblítéstől függetlenül összetapad, míg a hosszú szemű rizs hajlamosabb a főzés után is különálló szemekben maradni.

Tehát, ha izgulsz a barna rizs főzésekor, az aggodalomra okot adó dolgok listáján a mosás a végére kerül. Sokkal fontosabb a helyes víz-rizs arányra és a főzési időre odafigyelni, hogy megakadályozd a rizsszemek összetapadását!

Jerk csirkecombok

Karibi csirkecombok, amelynek nincs is igazi receptje, mindenhol máshogy készítik. A szegfűbors és a scotch bonnet nevű chilipaprika jellemzik főleg, de ha nem kapunk, a gyakoribb habaneroval ...

Vöröslencse előétel

Ha az egészséges étkezést részesíted előnyben, akkor szinte kötelező ezzel az előétellel kezdened az étkezést. Egyszerű, de kompakt étel, bármi mellé szuperül illik.

Figyelem, az, hogy nem mosod át a barna rizst, még nem garancia arra, hogy nem fog összeragadni!

Egyes fajták természetesen ragadósabbak, de a barna rizs védőrétegének köszönhetően nem kell aggódnod, hogy csomós lesz, feltéve, hogy nem főzöd túl. Emellett a fent említett változók, a rizsszemek mérete vagy a víz mennyisége szintén befolyásolhatják, milyen rizst tudsz majd tálalni.

Forrásunk volt.


Még több rizsa:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Bejgli fatörzs

Gyorsan összedobható karácsonyi desszert, ízlés szerint arany, ezüst cukorgyöngyökkel, marcipán tobozzal, apró mézeskalácsfigurákkal még ünnepibbé varázsolhatjuk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...