Ahány ház, annyi lecsó. Az egyik legnépszerűbb nyári magyaros fogást mindenki máshogyan csinálja, sokszor egészen durva parázsviták alakulnak ki egy-egy baráti társaságban arról, ki hogyan főzi. Mennyi paprika és paradicsom kerül bele? Csak állati zsiradékkal lehet jó lecsót csinálni? Te főzöl bele rizst? Mi a helyzet fűszerpaprikával? Tényleg tilos? Hoztunk nektek három szuper, klasszikus de változatos receptet. Figyelem! Nem csak a magyaros ízekre alapozunk!
1. A "klasszikusnak" kikiáltott lecsó
A méltán népszerű lecsónak rengeteg rokona van a környező országokban (dzsuvecs, shakshuka, peperonata, pipérade, ratatouille stb.), és bár azt hinnénk, a magyar lecsó már évszázadokkal ezelőtt megjelent a konyhában, valóban csak félig van igazunk. A paradicsom és a paprika az amerikai kontinensről származnak, a lecsó pedig csak a 18. század folyamán jelent meg a magyar konyhában.
Elkészítés
Sokan állítják, hogy az igazi lecsóban a legfontosabbak az arányok. Azt szokták mondani, hogy 1 rész hagyma, 2 rész paradicsom, négy rész paprika - de hogy milyenre vágjuk a hagymát, bográcsban vagy fazékban, lecsó- sült vagy füstölt kolbásszal, és milyen zsiradékon, az teljességgel rajtunk múlik. Első receptünkben 2 kilogramm paprikát, fele ennyi paradicsomot és fél kiló vöröshagymát ajánlunk.
Első lépésként pedig megpirítjuk a 15 dkg szalonnát, és az egy szál felkarikázott kolbászt. Ha ezek kisültek, jöhet a zsírra a hagyma (üvegesre), majd a paprika (a pikánsabb ízért egy hegyes erőst is érdemes beleaprítani) és a paradicsom. Sóval és borssal csak óvatosan, ízesítésnél érdemes mindig kóstolgatni, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a főzés végén a szalonnát és a kolbászt még visszarakjuk az ételbe. Könnyű, gyors recept, amit kezdők és haladók egyaránt gyorsan elkészíthetnek.
A hagyományos lecsó receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
2. Shakshuka: szintén hagyományos, csak éppen nem Magyarországon!
A shakshuka egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is, nem csak számos étterem kínálatán szerepel, otthoni körülmények között is gyorsan elkészíthetjük, csupán néhány új fűszerre lesz szükségünk. Az ételhez használhatunk kápiapaprikát vagy kaliforniai paprikát, szükségünk lesz fokhagymára, paradicsomokra, sűrített paradicsomra és egy fej lila hagymára. A Közel-Kelet lecsójához használhatunk még tojást, fetasajtot, fűszerként pedig egész fahéjat, fűszerköményt, pirospaprikát, sót, borsot és végül friss koriandert készítünk elő. Íme Wossala Rozina mennyei receptje!
Elkészítés
Bő olajban lepirítjuk a fokhagymát, belerakjuk a fahéjat és a lila hagymát, majd jöhet a paprika amit egy kicsit meg kell fonnyasztani fűszerezés előtt. Ekkor szórjuk meg a fűszerköménnyel és a piros paprikával, majd felöntjük a sűrített paradicsommal. Ha egy kicsit elfőtt már a lé, beletesszük a paradicsomokat is,sózzuk borsozzuk, ha savanyúnak érezzük a paradicsomot, cukrot is tehetünk hozzá. A serpenyőben kicsit oldalra túrjuk a szószt, az üres helyekre tojást törünk, rászórjuk az ételre a fetasajt felét, majd az egész ételt lefedjük egy időre úgy, hogy a tojás ne süljön át teljesen, a közepe maradjon folyós. A kész ételre jöhet a maradék, összetördelt fetasajt és a friss koriander (petrezselyemmel is tökéletes, ha előbbit nem találunk a boltban) Egyszerűen mennyei!
A shakshuka teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
3. Ratatouille: a francia csoda!
A ratatouille sokaknak lehet ismerős étel a L'ecsó című meséből, ez az a fogás, amit mindenkinek ajánlunk, aki szeret kísérletezni a konyhában, mi Flóra szakácsunk receptjét hoztuk nektek.
A ratatouille (ejtsd: ratatuj) a francia Riviéra fővárosából, Nizzából ered, régen a szegény emberek eledelének tartották. Órákig főzték lassú tűzön a maradék zöldségeket, sőt, néha zöldséghulladék is került a fazékba.
A ’rata’ jelentése: ’kaja’, a ’touille’ pedig annyit tesz: ’keverni’, tehát szó szerint ’kevert ételt’ jelent. Manapság a ratatouille-t már kicsit sem veszik maradéktemető számba, sőt, Európa-szerte nagy népszerűségnek örvend, és a világ legjobb éttermeiben is gyakran terítékre kerül.
A fűszerezésen kívül abban különbözik a hagyományos magyar lecsótól, hogy nem szalonnás alapon, hanem olívaolajon indítjuk, és ettől különösen friss ízt kap.
Összetevői a hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, cukkini és/vagy padlizsán. Nem kerül bele sem kolbász, sem tojás, azaz semmiféle állati eredetű, így a vegetáriánusok, sőt még a vegánok is nyugodt szívvel fogyaszthatják!
Elkészítés
A paradicsomszószhoz az apróra vágott hagymát olívaolajon kicsit megpároljuk, mehet rá a kockára vágott paradicsom, az aprított fokhagyma. Kicsit összepirítjuk, majd felöntjük a paradicsomlével és konzervvel (kb. 1 konzerv), fűszerezzük, és elkeverjük.
Összefőzzük, nem turmixoljuk le, jó, ha kicsit darabos marad. Frissen vágott bazsalikomot a végén tesszük hozzá. Míg kihűl, előkészítjük a zöldségeket.
A zöldségek előkészítésénél szükségünk lesz egy mandolin zöldségszeletlőre, amin a megmosott zöldségeket legyaluljuk kb. 1-2 milliméteres szeletekre. Kissé besózzuk, majd kezdhetjük az étel összeállítását.
Az összeállításnál a paradicsomszószt egy hőálló, kerek tálba kanalazzuk. A felkarikázott zöldségeket, váltakozva a színeket, szép sorban egymásra rakjuk kör alakban, kívülről befelé haladva körkörösen. Ha ezzel megvagyunk, olívaolajjal megkenjük a tetejét, és 200 fokra előmelegített, forró sütőbe toljuk kb. 45 percre, amíg jól megpirul.
A sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, majd megszórjuk sóval és szárított bazsalikommal.
A vele sült paradicsomszósszal és friss bazsalikomlevelekkel tálaljuk.
A francia lecsó teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket a nyári recepteket is próbáld ki!