Nem túlzás azt állítani, hogy a Pizza Pacaya lehet a világ egyik legkülönlegesebb pizzériája, ahol a világ egyik legextrémebb pizzája készül. Bár a kerek tésztakorong őshazájának Olaszországot tartják, még ott sem készül pizza forró láván, pedig rendelkezésre állna hozzá vulkán is. Így ha valaki vulkáni pizzát szeretne enni, egészen Guatemaláig kell utaznia, ahol a Pizza Pacaya alapítója, David Garcia süti a tésztát.
David Garciáról a saját bevallása szerint sokan gondolják, hogy őrült, de szerinte a főzés iránti szenvedély is akkor jó, ha őrült. Garciának azután jutott eszébe, hogy pizzát süssön a Guatemalában található Pacaya vulkánon, miután látta, hogy az idegenvezetők a csoportjaikkal mályvacukrot sütögettek a forró láva felett. Megfogta az ötlet, és elkezdett azon agyalni, mi mást is lehetne még ott sütni.
Egy napon aztán összekészítette a pizzát, felvitte a vulkánra, és 14 perccel később már egy ehető étel volt a kezében. A forró láva különleges ízt és ropogósságot adott a pizzának, amit Garcia szeretett volna másokkal is megosztani.
Azonban nem volt egyszerű minden alkalommal ugyanolyan jó pizzát sütni.
Nehéz volt megtanulni a technikát, hogy a pizza ne égjen meg. Emellett rizikós a láva mellett lenni, hiszen a hőmérséklet 800-1000 fok között van, ezért figyelnem kell a szél irányát, hogy ne érjen engem is
- mondta Gardia az AFP hírügynökségnek
Mivel a láva folyik is, ezért arra is ügyelnie kell, hogy a négyzetes tepsik, amikben a pizzát süti, ne ússzanak el a lávával együtt.
Nem Garcia az egyetlen képviselője a vulkáni gasztronómiának, kutatók idén az izlandi Mount Fagradalsfjall nevű vulkánon sütöttek hot dogot. A Pizza Pacaya 2019-es megnyitása óta azonban Garcia szinte tudományos szintre fejlesztette a vulkáni pizza sütését, és igazi turistaattrakcióvá vált.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Tudj meg még többet a pizzáról: