A tökéletes kuszkuszsaláta alapjai: ennél gyorsabb vacsora tényleg nincs

Adott a probléma: laktató ebédre, vacsorára van szükségünk, lehetőleg gyorsan és bevásárlás nélkül. Szerencsére adott a megoldás is, ráadásul egy gazdag, színes kuszkuszsaláta képében.

De miért pont erre a kuszkuszsalátára van szükségünk? Nos, képzeljük el: egy sűrű nap után kimerülten hazaérünk, a hűtőben szinte semmi nincs, a boltok lassan zárnak, és nekünk abszolút semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Mit szólnánk egy olyan étkezéshez, amit csupa kamrai alaphozzávalóból, pár perc alatt össze tudnánk dobni? Mit szólnánk egy tál finom kuszkuszsalátához?

A tökéletes kuszkuszsaláta alapjai: ennél gyorsabb étel tényleg nincs

Hogyan főzzünk tökéletes kuszkuszt?

Nem tűnik bonyolult feladatnak a kuszkusz főzése, mégis könnyű belefutni néhány hibába az elkészítés során. A jó kuszkusz egyenletesen puha, nem ragad össze, szinte minden kis szem elválik a többitől. Ezt úgy érhetjük el, ha megfelelő mennyiségeket használunk, és biztosítjuk a helyes környezetet.

Használjunk azonos mennyiségű kuszkuszt és vizet, ez az arány, ami mellett a gabona képes magába szívni elég folyadékot, anélkül, hogy kemény maradna, vagy szétfőne.

A helyes környezet pedig a gőz, azaz párás és forró közeg. A meleg víz főzi meg a kuszkuszt, de ez önmagában nem elég. A gőzre azért van szükség, hogy a szemek ne ragadjanak össze.

Tegyük egy tálba a kuszkuszt, majd öntsük le azonos mennyiségű, forrásban lévő vízzel. Takarjuk le egy tállal vagy fedővel, és hagyjuk nagyjából 5 percig állni. Ne feledkezzünk meg róla, különben szétfő és összeáll.

Vegyük le róla a fedőt, majd egy villa segítségével lazítsuk fel. A tökéletes kuszkuszunk el is készült, itt az ideje felturbózni.

Zöldséges kuszkusz

Piacon jártam barátommal, így végre súlykorlátozás nélkül összevásárolhattam mindent, ami tetszett. Vacsorára valami gyorsat akartunk összedobni, így kiválasztottunk pár szimpatikus ...

Sült zöldséges kuszkusz

A kuszkusz nagyon kiváló alternatíva rizs vagy burgonya helyett. Ebben a receptben egy hideg sült zöldséges saláta hozzávalójaként szerepel, de  nagyon sokféleképpen felhasználható.

Fűszerezzünk

Most, hogy van egy jó kuszkuszos alapunk, elkezdhetjük felépíteni rá a salátánkat. Ennek az első lépése pedig az ízesítés. Mivel a gabonának önmagában nincsen túl sok íze, pótolhatjuk ezt különböző fűszerek segítségével.

Persze az aromás, friss zöldfűszerek lennének a legjobbak, de mivel ez egy „kamrasaláta”, a szárított verzióval is ugyanolyan hatást érhetünk el. Szórjuk meg petrezselyemmel, bazsalikommal vagy oreganoval, már egy kicsit előre is gondolva, hogy a fűszerezés és a később hozzáadott extrák passzoljanak egymáshoz.

Színezhetjük fűszerpaprikával, esetleg kurkumával, tüzesíthetjük chilivel, ahogy kedvünk tartja. De más eszközök is a rendelkezésünkre állnak: pár csepp citromlé vagy ecet képes szinte teljesen más étellé tenni az egyszerű kuszkuszt.

Adjunk hozzá fehérjét

Ahhoz, hogy a salátánk tényleg tápláló legyen, szükségünk lesz valamilyen fehérjére. Szerencsére rengeteg lehetőségünk van, és nem kell feltétlenül állati eredetűt használnunk.

Például kiváló választás lehet valamilyen friss sajt (mozzarella, feta, kecskesajt), tonhalkonzerv vagy más halféle. De ugyanolyan hatásos valamelyik konzerv hüvelyes: a csicseriborsó remekül illik a kuszkuszhoz.

Természetesen a fent felsorolt fehérjéket kedvünkre keverhetjük is, annyival gazdagabb lesz a salátánk.

Gyöngykuszkusz padlizsánnal

Ki akartam próbálni az itt izraeli kuszkusz néven futó gyöngykuszkuszt, és találtam hozzá ezt a receptet Martha Stewart vega szakácskönyvében. Az íze tök olyan, mint a tarhonyáé, az ...

Tonhalas kuszkusz pikánsan

Könnyű étel, roppant egyszerű az elkészítése. Szárított, tengeri moszattal szórtam meg a legvégén, ettől még tengeribb íze lett :)

Legyen változatos minden falat

Ne csak tápanyagban, de izgalmas textúrákban is legyünk sokszínűek. Egy marék olajos mag (például mandula) ropogós újdonságot ad, az olajbogyó húsos szemei is okozhatnak meglepetést. De kísérletezhetünk a hűtőben lévő savanyúságokkal (cékla, uborka, gyöngyhagyma) is.

Hozzuk össze olajjal

Lehet, hogy ezen a ponton megkóstoljuk a salátát, és elfog minket egy kis csalódottság. Mintha valami még hiányozna. Ez a valami a zsiradék, jelen esetben valamilyen olaj.

Használhatunk egyszerű napraforgóolajat is, de egy aromás olíva-, netán fűszerolaj még magasabb szintre emeli majd a fogást. Amennyiben használtunk tonhalat vagy más olajas konzervet, az abban lévő zsiradékot is bátran öntsük rá. Még több íz, ráadásul ingyen.

És ennyi, a pár mozdulatos, bevásárlás- és stresszmentes salátánk el is készült, lapátoljuk be, élvezzük az egyszerűségét, különböző színeit és aromáit.

Paradicsomos kuszkusz

Hidegen, melegen egyaránt finom. A paradicsomos keveréket ízesíthetjük chilipehellyel is. Tálalhatjuk köretként vagy önálló ételként.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Életmentő konyhai ötletek:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...