Mi a különbség a JÓ és a ROSSZ zsírok között?

A zsír rendkívül fontos tápanyag, de nem mindegy, milyen formában vesszük magunkhoz. Ideje tisztázni, mi a különbség a jó és a rossz zsírok között.

A zsírnak sok funkciója van az emberi testben. A talpunkon például a zsírpárnák teszik lehetővé, hogy járni tudjunk fájdalmak nélkül. A bőr alatti egyéb zsírpárnáink energiát tárolnak, és megvédenek a hidegtől.

Ha azonban egészségesen táplálkozunk, akkor meg kell különböztetnünk a jó és a rossz zsírokat, és értelemszerűen az előbbiekből kell többet magunkhoz vennünk.

Jó zsírok

A jó zsírok a telítetlen zsírsavak, illetve azok a zsírok, amelyek sok telítetlen zsírsavat tartalmaznak. Ezek a savak olyan anyagokat szállítanak a testnek, amelyeket maga nem tud előállítani. Ezeket esszenciális, azaz létfontosságú zsírsavnak nevezzük, és szükségesek a sejtek felépítéséhez. Elsősorban a repceolajban, olívaolajban és a zsírosabb halakban találhatók meg.

Rossz zsírok

A rossz zsírok ezzel szemben a telített zsírsavakat tartalmazzák túlnyomó arányban. Ezek az olyan élelmiszerekben találhatók meg, mint a vaj, a zsír, tej, illetve a különféle húsok. A készételekben is ezek kerülnek felhasználásra. A telített zsírsavak alkotórészeit az emberi test maga is elő tudja állítani, és ezek azok, amelyeket a szív- és érrendszeri megbetegedések esetében emlegetni szoktak. Nem ésszerű túl sokat fogyasztani belőlük, mivel a test ezeket a zsírszövetben tárolja. Ha pedig hosszabb időn keresztül több telített zsírsavat fogyasztunk a kelleténél, akkor ezáltal a zsírpárnáink is növekedésnek indulnak, és az egészségünkre sem lesz jó hatással.


Ha olvasnál még a témában:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Medvehagymás-túrós gnocchi

Az olasz malfatti névre hallgató házi gnocchi/gombóc ihlette az alábbi receptet. Ebbe, a kicsit magyarosabb verzióba azonban tavaszi medvehagyma és tehéntúró kerül, ettől frissebb, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!