Így próbálják egészségesebbé tenni a krumplit

Kutatók egy új burgonyafeldolgozási technikát jelentettek be, amely segítségével a szervezetünkben lassabban szívódna fel a burgonyakeményítő.

A krumpli zöldség, és mint olyan, elvileg egészséges is – alapvetően semmi probléma nincs ezzel, azon túl, hogy magas a keményítőtartalma, amit a szervezet gyorsan emészt meg, ezért pedig a vércukorszint is gyorsan emelkedik. Olyan, mintha egyszerű szénhidrát lenne: mint a fehér kenyér vagy a cukor, kis túlzással. Persze a krumpliban található rostok lassítják ezt a felszívódást, mégis egészségesebb lehetne a krumpli, ha a keményítőt lassabban dolgozná fel a szervezetünk – éppen ezen ügyeskednek most amerikai kutatók.

A kutatók szerint a módosítás segíthet abban is, hogy a fogyasztók a kezelt burgonya elfogyasztása után hosszabb ideig jóllakottságot érezzenek

Van egy felfogás, miszerint a krumpli egészségtelen, mivel bizonyos burgonyaételek nagy mennyiségben történő elfogyasztása gyors vércukorszint-emelkedést okozhat, ami kockázatot jelent a cukorbetegek vagy a testsúlykontrollra vágyók számára

– nyilatkozta egy sajtóközleményben Amy Lin, a kutatás vezetője.

„Csapatunk feltárta, hogy a vékonybélben két emésztőenzim - az α-amiláz és a nyálkahártya α-glükozidáz - hozzáférhetőségének korlátozása sikeres stratégia annak érdekében, hogy az étrendi glükóz lassan és folyamatosan szabaduljon fel a burgonyából.”

De mit is takar ez az új feldolgozási technika?

Egy biztonságos, élelmiszernek minősülő oldattal főzték a krumplit 30 percig, ami reakciót vált ki a pektinnel, a burgonyában lévő vízben oldódó rosttal, zselés szerkezetet hozva létre, amely gátat képez a keményítőszemcsék és az emésztőenzimek között. Ez a védőréteg porózus, és a feldolgozási módszer lehetővé teszi a pórusok méretének szabályozását annak mérséklésére, hogy az α-amiláz milyen gyorsan képes behatolni a burgonya sejtjeibe és a keményítőt kis molekulákká bontani. A keményítőmolekulák glükózzá történő átalakításához a nyálkahártya α-glükozidázára támaszkodik, amely túl nagy ahhoz, hogy behatoljon ezekbe a pórusokba. Ezért a burgonya elfogyasztásával járó glükózszint-emelkedés attól függ, hogy a kisméretű keményítőmolekulák milyen gyorsan érik el az α-amilázat a pórusokon keresztül, és milyen gyorsan emészti fel őket az α-glükozidáz.

Montenegrói tepsis krumpli

Mindig is szerettem a tepsiben sült krumplit. Édesanyám és nagymamám is nagyon sűrűn készítették. Azonban ilyen formában eddig csak Montenegróban ettem. A kukoricadara ropogós bundát ...

Chips a sütőből

Már rég ki szerettem volna próbálni, milyen a házi chips. Semmiképp nem akartam olajban sütni, ezért a sütő mellett döntöttem. Fokhagymás tejföllel elropogtattuk. A sütési idő ...

Svéd burgonya

Egy grillezés alkalmával az egyik ismerősömtől lestem el ezt a receptet, ami azóta a család kedvenc köretreceptje. A krumpli belül krémes, kívül pedig ropogós. Isteni.

Ez elég bonyolultnak tűnhet, de valójában csak annyi történik, hogy a főzési technika miatt képződő zselés réteg nehezebben engedi át a keményítőmolekulákat az emésztőenzimeknek, így lassabban emésztjük meg a krumplit.

A mi kezelésünk nélkül az enzimek szabadon mozognak a sejtekben, a keményítőt mindkét enzim gyorsan lebontja, és gyorsan glükózzá alakul

- mondta Lin. A technikát nem arra tervezték, hogy megakadályozza a burgonya megemésztését, hanem inkább arra, hogy lassítsa a felszívódást, így elkerülve a vércukorszint gyors emelkedését. A kutatók szerint a módosítás segíthet abban is, hogy a fogyasztók a kezelt burgonya elfogyasztása után hosszabb ideig jóllakottságot érezzenek, így elkerülhető a túlevés.

Forrásunk volt.


További krumplis cikkeinkből:

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Hamarosan belevághatunk a kerti munkálatokba, hogy minél virágzóbb, színesebb kertben gyönyörködhessünk. A tavaszi metszés remek ötlet, azonban vannak bizonyos fajta növények, amiknél nem hasznos ilyenkor megtenni. Mutatunk, 4 növényfélét, amihez semmiképp ne közelíts metszőollóval!

Nosalty

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!