Tárold megfelelően, és akár hónapokig is eláll a krumplid

Azt gondoltad, hogy a krumpli akármeddig eláll? Sajnos nem ez a helyzet, viszont pici odafigyeléssel könnyen hónapokig sértetlen maradhat a felhalmozott krumplikészleted – eláruljuk, hogyan.

A krumpli az az alapanyag, ami valószínűleg mindenkinek mindig ott van a konyhájában. Olcsó, sokféleképpen feldolgozható, ráadásul még a belek egészségének is jót tesz. A közhiedelemmel szemben azonban nem állnak el a burgonyák csak úgy akármeddig. Igen, a krumpli is megromolhat akár egy-két hét után is, de a megfelelő körülmények mellett akár hónapokig elállhat. Mutatjuk, hogyan gondoskodhatsz róla.

Honnan tudod, hogy megromlott a krumpli?

Onnan tudhatod, hogy már nem jó a krumplid, hogy elkezdett kirügyezni, és amikor levágod a rügyeket, alattuk nagyon puha a zöldség felülete. Ellenben, ha még kemény a krumpli felszíne, akkor minden probléma nélkül fogyasztható. A puha, pépes állag szintén azt jelzi, hogy sajnos jobb megszabadulni a készlettől. Ugyanez igaz, ha nagyon erős szagot áraszt a krumplid.

Ez az a látvány, amivel nem szeretnél találkozni

Hogyan tárold a krumplit?

Azonban, ha megfelelő módon tárolod, akár négy-hat hónapig is elállhat a krumpli. Ideális esetben egy sötét, hűvös hely a legalkalmasabb erre. Az ultraviola-sugárzás károsítja a krumplit, amitől gyorsabban megromlik. Érdemes valamibe becsomagolni a krumplit, mielőtt eltennéd, például egy papírzacskóba vagy vászontáskába. Az is jó megoldás, ha egy fedővel rendelkező tárolóba teszed, ezzel kizárva a levegőt, amitől szintén gyorsabban tönkremehet.

Tilos viszont hűtőbe tenni a krumplit, mivel a benti fény miatt gyorsabban oxidálódik, emiatt is rövidül az élettartama. A túl hideg miatt pedig a keményítő cukorrá alakulhat, ami szintén ahhoz vezet, hogy hamarabb búcsút kell venned a krumpliktól, mint tervezted.

Ejtsünk néhány szót azért a főtt krumpliról is

Ezt egy fedős tárolóban ajánlott a hűtőbe vagy a fagyasztóba tenni. Ami fontos, hogy mielőtt a tárolóba tennéd a főtt krumplit vagy a krumplis ételt, hagyd, hogy teljesen kihűljön. Ennek oka, hogy a csapdába esett gőzben könnyedén beindulhat a baktériumok szaporodása.

Összességében érdemes figyelni a burgonya megjelenését, textúráját és illatát – akárcsak más ételek esetében, még akkor is, ha itt nem annyira markánsak a jelek. Persze mindezt a macerát megelőzheted, ha gyorsan készítesz valamilyen finomságot belőle – inspirációért nézz körül krumplis receptjeink között!

Forrásunk volt.


Még több cikk a burgonyáról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...