Így támogatja beleid egészségét a szuperhős krumpli

A krumpli az egyik legsokoldalúbban és legegyszerűbben, no és legolcsóbban elkészíthető étel, közben pedig a beleid egészségéért is nagyon sokat tesz.

Az utóbbi években váltak népszerűvé a superfoodként kikiáltott ételek, de nem kell chia magot kanalaznod és avokádót szeletelned a pirítósodra, hogy egészségesen táplálkozz. Rengeteg helyi alapanyag is rendelkezik pozitív tulajdonságokkal, sőt, a legegyszerűbb ételekkel is jót tehetsz a szervezetednek. A népszerű édesburgonya – ami valójában nem is burgonya – árnyékában meghúzódó hagyományos burgonya például csendben és szerényen a beleid egészségéért tesz sokat.

Így támogatja beleid egészségét a szuperhős krumpli

Miként lehetséges a burgonya jótékony hatása?

A rezisztens keményítő révén! Ez ugyanis egy szénhidráttípus, ami ellenáll az emésztésnek. Akárcsak a rost esetében, a keményítőt nem tudják lebontani a vékonybélben található enzimek, így a vastagbélbe kerül, ahol prebiotikumként funkcionál, vagyis a jó baktériumok számára lesz táplálék.

A belekben található jó baktériumok tehát megeszik és fermentálják a keményítőt, a folyamat során pedig rövid láncú zsírsavak, egészen pontosan vajsav vagy butánsav jön létre. Ez energiaforrásként szolgál a belek számára, megvédi a nyálkahártyát és kontrollálja a bélgyulladást.

Az egészséges belek, illetve a jó baktériumok és más mikrobák jelenléte pedig egyértelműen előnyös az emésztésed és a mentális egészséged szempontjából. Emellett a butánsav a kutatások eredményei szerint csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

Sok mindenre képes a krumpli

Krumpli, krumpli, de milyen?

Azonban a kutatások arra is rávilágítottak, hogy a belek egészsége szempontjából nem mindegy, milyen formában fogyasztod a krumplit. Ezek szerint ugyanis a legjobb a sütőben sütni a krumplit, akár a héjában, szemben a főzéssel és serpenyőben való kisütéssel.

Az elkészült étel lehűtése szintén fontos mozzanat a keményítőtartalom maximalizálásában. A szakértők azt tanácsolják, hogy az elkészült krumplit érdemes néhány órára betenni a hűtőbe, így az emészthető szénhidrátok keményítővé alakulnak, ezzel még magasabb lesz a burgonya keményítőtartalma. Ismerős, amikor a hűtőbe tett krumplinak másnap ragacsos érzete van? Na, az épp emiatt a keményítő miatt van. Ha a lehető legtöbb rezisztens keményítőt szeretnéd bevinni, akkor hidegen edd a krumplit, de persze meg is melegítheted, csak tudd, hogy akkor valamennyit veszíteni fog a keményítőtartalmából.

Belga sült krumpli

A belgák nem nagyon háklisak az ételre, de a krumplihoz nagyon értenek, úgyhogy érdemes tőlük tanulni. Nem vagyok híve az olajban vagy zsírban sütésnek, de a belga stílusú sült ...

Fűszeres töltött burgonya

Nem túl gyors, ám annál finomabb télies egytálétel. Szerintem a fűszerezéstől lesz különleges, de nyugodtan lehet rajta variálni, ha soknak érzitek a koriander. :) Recept Reza Mahammad ...

Sütőben sült krumpli

Nincs hamburger sült krumpli nélkül. Csak éppen nem mindegy, hogy milyen az a krumpli. A gyorséttermekben kapható, sült burgonyának titulált, zsírban úszó példányokat ...

Keményítő - számokban

Mennyit kell enned ebből a keményítőből, hogy érezd a hatását? Az ajánlás 15-20 gramm naponta, aminek nem kell persze mind a krumpliból származnia. A főtt krumpliban 100 grammonként 3,6 gramm keményítő található, a főtt majd lehűtött krumpliban pedig 4,3 gramm. Más remek forrás, amiből rezisztens keményítőt vehetsz magadhoz: zab, rizs, babok, hüvelyesek, zöld banán.

Forrásunk volt.


Még több cikk a kedvenc burgonyátokról:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!