Tejmentesen krémlevest főzni nem ördöngösség, bár annyi biztos, hogy kell hozzá némi kreativitás és utánajárás. Ez utóbbit most megspórolhatjuk, ha gyorsan átfutjuk ezt a cikket. Most ugyanis arról lesz szó, hogy milyen hozzávalókkal tehetjük gazdagabbá, krémesebbé és sűrűbbé a krémlevesünk állagát anélkül, hogy tejterméket (vagy valamilyen növényi alternatívát) használnánk. Meglepő dolgok is jönnek!
Olajos magvak
Nem csoda, hogy a növényi „tejek" a legtöbbször valamilyen magból készülnek: ezek a kis szemek ugyanis képesek sűrűvé varázsolni minden folyadékot, így a levest is. Zsírtartalmuk és turmixolás utáni, enyhén darabos állaguk izgalmassá tesz bármilyen krémlevest.
Használjuk elsősorban diót vagy kesudiót, esetleg földimogyorót: ezek ízben is könnyen beilleszthetőek egy-egy levesbe.
Csak a főzés végén, a tűzről levéve adjuk hozzá a lábashoz a magvakat (amennyiben botmixert használunk), vagy szórjuk a turmixgép kelyhébe őket, majd dolgozzuk tetszőleges állagúra az ételt. Egy közepes fazéknyi leveshez (kb. 4 adag) 1-2 marék magra lesz szükségünk.
Konzerv hüvelyesek
A babok, borsók és lencsék mind alkalmasak sűrítésre, ráadásul elképesztően egyszerű velük dolgozni, tekintve, hogy már alapból vajpuhán bújnak elő a konzervből. Mindemellett viszonylag semleges ízűek, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy az egész levesnek babíze lesz.
Általában egy konzerv tartalmával már kellemesen sűrű állagot érhetünk el, ha a főzés végén vagy a turmixolás előtt hozzáadjuk a hüvelyeseket. Készüljünk fel arra is, hogy sokkal tartalmasabb lesz az az egy tál leves, a kis szemeknek köszönhetően.
Burgonya
A krumpli olcsó, egész évben kapható alapzöldség, ráadásul tele van pakolva keményítővel, ami ideálissá teszi számunkra, ha tejmentesen szeretnénk sűríteni. Szinte bármilyen levesbe belecsempészhetjük: elég, ha a főzés elején belekockázunk egy vagy két közepes burgonyát, majd a többi hozzávalóval együtt megfőzzük.
Így a zöldségben lévő keményítő egy része belefő a lébe, a maradékot pedig akkor tudjuk majd hasznosítani, amikor leturmixoljuk az egészet. Ízben sem kell semmi drasztikusra számítani, hiszen a krumpli nem a legaromásabb dolgok egyike.
Kenyér
Igen, jól látjuk, az egyszerű péktermék is segítségünkre lehet, ha krémlevest sűrítenénk. A szikkadt vagy enyhén másnapos kenyér szinte kötelező eleme a nyári hűsítő gazpachonak, azonban ez nem jelenti azt, hogy más évszakokban ne tudnánk használni.
Tegyünk 2-3 közepes szelet, kockákra vágott kenyeret a levesünkbe, ha már teljesen készre főztük.
A héja is nyugodtan benne maradhat, mivel a turmixolás után úgyis homogén lesz az egész étel.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Konyhai praktikák, amelyekkel könnyebb az élet: