4 tejmentes alapanyag, amitől krémesebb lesz a krémlevesed

Aki tejmentesen vagy vegán módon étkezik, abban felmerülhet a kérdés: vajon mitől lesz az ő krémleves ugyanolyan gazdag és sűrű, mint a mindenevőké? A kérdésre ugyan válaszolhatunk a növényi tejszínek és más alternatívák egyikével, de megannyi más megoldás is adott.

Tejmentesen krémlevest főzni nem ördöngösség, bár annyi biztos, hogy kell hozzá némi kreativitás és utánajárás. Ez utóbbit most megspórolhatjuk, ha gyorsan átfutjuk ezt a cikket. Most ugyanis arról lesz szó, hogy milyen hozzávalókkal tehetjük gazdagabbá, krémesebbé és sűrűbbé a krémlevesünk állagát anélkül, hogy tejterméket (vagy valamilyen növényi alternatívát) használnánk. Meglepő dolgok is jönnek!

4 tejmentes alapanyag, amitől krémesebb lesz a krémlevesed

Olajos magvak

Nem csoda, hogy a növényi „tejek" a legtöbbször valamilyen magból készülnek: ezek a kis szemek ugyanis képesek sűrűvé varázsolni minden folyadékot, így a levest is. Zsírtartalmuk és turmixolás utáni, enyhén darabos állaguk izgalmassá tesz bármilyen krémlevest.

Használjuk elsősorban diót vagy kesudiót, esetleg földimogyorót: ezek ízben is könnyen beilleszthetőek egy-egy levesbe.

Csak a főzés végén, a tűzről levéve adjuk hozzá a lábashoz a magvakat (amennyiben botmixert használunk), vagy szórjuk a turmixgép kelyhébe őket, majd dolgozzuk tetszőleges állagúra az ételt. Egy közepes fazéknyi leveshez (kb. 4 adag) 1-2 marék magra lesz szükségünk.

Sült paradicsomos fehérbabkrémleves

Sokféle módon lehet krémes levestextúrát létrehozni tejszín vagy más egyéb tejtermék hozzáadása nélkül, például keményítőtartalmú zöldségek felhasználásával. Az édesburgonya ...

Konzerv hüvelyesek

A babok, borsók és lencsék mind alkalmasak sűrítésre, ráadásul elképesztően egyszerű velük dolgozni, tekintve, hogy már alapból vajpuhán bújnak elő a konzervből. Mindemellett viszonylag semleges ízűek, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy az egész levesnek babíze lesz.

Általában egy konzerv tartalmával már kellemesen sűrű állagot érhetünk el, ha a főzés végén vagy a turmixolás előtt hozzáadjuk a hüvelyeseket. Készüljünk fel arra is, hogy sokkal tartalmasabb lesz az az egy tál leves, a kis szemeknek köszönhetően.

Burgonya

A krumpli olcsó, egész évben kapható alapzöldség, ráadásul tele van pakolva keményítővel, ami ideálissá teszi számunkra, ha tejmentesen szeretnénk sűríteni. Szinte bármilyen levesbe belecsempészhetjük: elég, ha a főzés elején belekockázunk egy vagy két közepes burgonyát, majd a többi hozzávalóval együtt megfőzzük.

Így a zöldségben lévő keményítő egy része belefő a lébe, a maradékot pedig akkor tudjuk majd hasznosítani, amikor leturmixoljuk az egészet. Ízben sem kell semmi drasztikusra számítani, hiszen a krumpli nem a legaromásabb dolgok egyike.

Kenyér

Igen, jól látjuk, az egyszerű péktermék is segítségünkre lehet, ha krémlevest sűrítenénk. A szikkadt vagy enyhén másnapos kenyér szinte kötelező eleme a nyári hűsítő gazpachonak, azonban ez nem jelenti azt, hogy más évszakokban ne tudnánk használni.

Tegyünk 2-3 közepes szelet, kockákra vágott kenyeret a levesünkbe, ha már teljesen készre főztük.

A héja is nyugodtan benne maradhat, mivel a turmixolás után úgyis homogén lesz az egész étel.

Krémes burgonyakrémleves

A krumpli talán a leghétköznapibb alapanyagunk, kis turbózással azonban szuper ételeket varázsolhatunk belőle. Így van ez ezzel a krémlevessel is: elég néhány, szinte minden hűtőben ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák, amelyekkel könnyebb az élet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...